Szczypiorek

Szczypiorek pachnie wiosną i słońcem, ma mnóstwo witamin i minerałów, jest tani i łatwo go wyhodować. Rośliny rosną dobrze w miejscach lekko zacienionych, lecz tworzą największe i najsilniejsze kępki w pełnym świetle. Szczypiorek należy do roślin wieloletnich, ktory nie potrzebuje specjalnej pielegnacji. Szczypiorek kwiatnie późną wiosną, a jego cieniutkie w kształcie rurki liście o pikantnym smaku, mogą osiągnąć do 30 cm wysokości. Szczypior bardzo się rozrasta, tworząc wręcz kępy. Jego kwiaty są drobne, osadzone na pędach,  o barwie różowej lub fioletowej. Okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec.

Wymagania: 

Nasłonecznienie: Co najmniej 6 godzin bezpośredniego słońca dziennie. Jeśli szczypiorek uprawiamy w pomieszczeniach, zachować światło 15 cm powyżej rośliny i pozostawić na 14 godzin dziennie. Odpowiada to 6 godzinom słońca.
Woda: utrzymuj glebę wilgotną. Liście zżółkna, jeśli roślina jest zbyt sucha.

Wilgotność: Średnia wilgotność pomieszczenia.
Zabiegi pielęgnacyjne: Warzywno nie należy do wymagających, a jego pielęgnacja sprowadza się przede wszystkim do systematycznego odchwaszczania, spulchniania podłoża oraz wycinania pędów kwiatostanowych w celu niedopuszczenia do kwitnienia, które ogranicza rozrost rośliny. 

Temperatura i gleba: szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne jest wytrzymały na niskie temperatury i może zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w temperaturze powyżej 15 C, lecz najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje w temperaturze 20-30 C.

Wymagania glebowe: także niewielkie, aczkolwiek najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych oraz gliniasto- piaszczystych, dość wilgotnych oraz wapiennych. W przypadku suchszych stanowisk nie będzie w pełni soczysty, a jego smak będzie bardziej ostry. 
Wysiew: Siać nasiona późną zimą (w kwietniu sadzimy kępkami, po kilka sztuk  do gruntu, w rozstawie 30 x 20 cm. Możemy także wysiać go bezpośrednio do gruntu w rzędach do 30 cm). 
Jak zbierać szczypiorek: 

Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać nie tylko liście, ale również kwiaty, które kwitną w połowie lata. Można zbierać liście w dowolnym momencie, gdy rośliny osiągną 15 cm wysokości. Dodawaj do sosow, zup i salatek. Do posypania na kanapki, jak równiez jako dekoracje. Nadaje lekko pikantny aromat naszym potrawa.
Ususzony szczypiorek nie posiada tyle samo wartości co szczypiorek swieży. Jeżeli pragniemy usyszyć szczypiorek, to jest sposób, by zachować jego wlaściwości. Musmy tylko posiekany szczypiorek, umieścić w suchym i ciemnym miejscu na kilka dni by tam naturalnie schnął

***Zbioru dokonuje się po około 4 tygodniach od rozpoczęcia pędzenia. Jeżeli zechcemy przyśpieszyć termin pędzenia,  wówczas kępki szczypiorku moczymy około 8 godzin, w ciepłej wodzie (temp. ok. 40°C), po czym sadzimy do wcześniej przygotowanych pojemników. 

Warzywa/Owoce, które odrastają: szczypior z odzysku



Nie wyrzucaj korzonków dymki - szczypior odrasta!!!! 

Włóż do wody, poczekaj, zasadź i ciesz się ciągle odrastającym szczypiorkiem 
:) 
Na drugi dzień powinnaś zauważyć już pierwsze zielone efekty, a po tygodniu ... sama się przekonaj.



guide-to-houseplants.com
szczypiorek.com.pl
swiatkwiatow.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga