Pale Blue Dot - Carl Sagan

Domowa wegeta/warzywko


 Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!


Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!


Składniki:

1,5 kg marchwi

0,5 kg pietruszki - korzeń

0,5 kg selera

2 duże pory

natka pietruszki, selera, lubczyka

pół łyżeczki płatkow chilli

kilka ziarenek pieprzu

łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

kilka suszonych grzybów - opcjonalnie


Przygotowanie:

Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domową zupkę minutkę.


Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.


Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por. 


Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin. 


Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.


Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.


domowozesmakiem.blogspot.co.uk

Domowy budyń z chleba świętojańskiego

Składniki:
1 szklanka mleka ryżowego, lub sojowego
łyżeczki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie
3 łyżeczki karobu w proszku

Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z proszkiem z chleba świętojańskiego i podgrzej na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do mleka.
Gotuj przez ok. 2-3 minuty.
Budyń polej melasą z karobu, oraz posyp nasionkami chia.

Smacznego !

Tofu z ogniska



[składniki]
1/2 szklanki octu balsamicznego
łyżki oliwy z oliwek
łyżki sosu sojowego
łyżka miodu, lub syropu z agawy
4 ząbki czosnku: przeciśnięte
łyżeczka tymianku: preferuje świeży, ale możesz użyc suszonego
sól i pieprz do smaku

[przygotowanie]
Wszystkie składniki łączę i dokładnie mieszam.
Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.

Karob - melasa z chleba świętojańskiego

Dziś 'łażąc' bez sensu i celu po Tesco natknęlam się na coś bardzo ciekawego, a mianowicie na syrop/melasa z karobu. 

Moja uwagę przykuła informacja na temat jego zastosowania  - Koniec z gorzką kawą ! 

Ze względu na niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm, jakiś czas temu, organiczyłam słodzenie kawy z 2 łyżeczek na pół łyżeczki.  Trudno mi było się odzwyczaić od słodkiej kawusi z rana!! Na szczęście znalazłam KAROB!!! 

Syrop z tego ziarna ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą nie tylko jako słodzik do kawy, lub herbaty, ale można go również dodawać do większości przekąsek, deserów, wypieków itp - karob nadaje im ciemną barwę. 

Drzewo karobu rośnie przeważnie w krajach Śródziemnomorskich. Od wieków owoce tego drzewa, uważane były za doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych, oraz witamin. 


SuperSkład:
  • jest bardzo bogatym źródłem białka, 
  • zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
  • węglowodany,
Ponadto:
  • nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
  • zawiera mało tłuszczu.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm:
  • jest stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
  • jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy),
  • poprawia trawienie i reguluje metabolizm,
  • wykorzystywany w walce z osteoporozą - wzmacnia układ kostny, polecany w każdym wieku,
  • działa antywirusowo i antyseptycznie,
  • jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga odporność organizmu - 2 łyżki melasy i wracasz do zdrowia,
  • wapń pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wapń usuwa toksyny z okrężnicy, 
  • dla alergików - substytut kakaobezglutenowy.
***1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki „tradycyjnego” mleka krowiego.

Weganizm teraz !!!

Zwierzęta są czującymi istotami, tak jak my!

Doświadczają emocji i doznań takich jak ból, przyjemność, strach, radość, nuda i stres,

a to, co się z nimi dzieje, ma dla nich znaczenie. Życie zwierząt ma wartość.

Weganie starają się minimalizować swój udział w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie wybory związane z dietą, ubraniami, kosmetykami czy rozrywką. Dzięki temu można zaoszczędzić cierpienia i śmierci wrażliwym i świadomym jednostkom w miejscach takich jak fermy, rzeźnie, laboratoria, ogrody zoologiczne czy cyrki.



http://justcuteanimals.com/page/267
http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/

http://www.inspirefusion.com/inspiring-animals-mothers-love-photos-part-2/

http://www.uglorable.com/tag/mothers/

Bigos roślinny



Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !! 


średnia biała kapusta |2 marchewki starte 80 dkg kapusty kiszonej | 1 cebula - pokrojona w kosteczkę | min. 80 g suszonych grzybów | 250g wędzonego tofu - pokrojone w duże kosteczki | 10 pieczarek - posiekane w grubsze kawalki | 4 liście laurowych | kilka jagód jałowca i ziela angielskiego | po 1 łyżce każdej z przypraw: oregano, cząber, lubczyk, majeranek | pól łyżeczki pieprzu cayenne i soli | ok 1 1/2 łyżki wędzonej papryki | ziarenko smaku - opcjonalnie | 2 łyżki koncentratu pomidorowego | sos sojowy | kostka rosolowa 

Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.

Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka. 
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.

Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą. 


Gotuję na średnim ogniu. 


Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.

Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.

Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną. 

Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.


Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.


Całość duszę ok. 40 minut.

Podawaj
ę z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!



Colorful Praying Mantis

Flaczki z boczniaków


Skladniki:
250 - 300 g boczniaków - aczkolwiek im więcej tym lepiej 
2 ziemniaki - pokrojone w kostkę
marchew - starta na grubych oczkach  
pietruszka biała
kawałek pora - starty na grubych oczkach  
seler
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę
cebula - pokrojona w paski
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku

sól i pieprz
natka pietruszki do posypania 

Przygotowanie:

Marchewkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę
Wrzuć do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, oraz porcje warzywne i gotuj aż warzywa zmiękną.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Usmażone grzyby wrzuć do bulionu warzywnego i gotuj wszystko razem około 15 - 20 min.
Dodaj majeranku i słodką paprykę.
Wyciągnij seler i białą pietruszkę. 

Smacznego!

Pasztet z soczewicy


Pogoda w sam raz na spędzenie dnia w kuchni - szaro, buro i ponuro - Manchester whoohoo! Lista potraw na tegoroczne wegetariańskie święta przygotowana!

 Zatem przedświęteczne testowanie ich - CZAS START!


[składniki]
1,5 szklanki soczewicy - ja użyłam zielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
spora garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw - 

tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej



[przygotowanie]
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw. 

Na rozgrzanej oliwię z oliwek podsmaż pozostałe warzywa - marchewka, czosnek, cebula, seler. Dodaj masło, oraz przyprawy. Smaż przez 3 minuty i odstaw.
 Masę warzywną wymieszaj z soczewicą i zmiksuj.

Dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
Dopraw do smaku.

W foremce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadz masę pasztetową. 

 Wierzch posyp orzechami. 

 Pasztet piecz w 180°C, przez ok. 45 minut.


Zupa z cukini, tymianku, oraz orzechów włoskich

Składniki:
ok. 6 szklanek posiekanej lub startej cukini - zielonej lub żółtej
1 szklanka orzechów - upieczonych przez pięć minut w 180C
średnia cebula - posiekana
2 liście laurowe
4- 5 ząbków czosnku - posiekane
1,2 l bulionu warzywnego**
skórka z połowy cytryny
1 ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
świeżo zmielony pieprz
świeże liście tymianku 

**Bulion: dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1 por, świeża natka pietruszki, pół cebuli.

Przygotowanie:
Przygotuj bulion, a w międzyczasie rozgrzej olej w woku i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Duś przez kilka minut. 
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie. 
Mieszaj od czasu do czasu.

Odcedź bulion i wlej do woka. Doprowadź do wrzenia, a po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania, dodaj skórkę z cytryny.

Zdejmij wok z ognia i wyciągnij liście laurowe. Zmiksuj w blenderze na gładki krem. 
Dopraw do smaku.

Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, nejlepiej domowmym.

Naturanie piękne stopy: czosnek, szałwia, ocet jabłkowy

Jeżeli masz problemy z grzybicą stóp, spróbuj ją wyleczyć naturalnie, stosując kąpiel do stóp z mieszanki czosnkowo-ziołowej w zalewie z octu jabłkowego.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.

Składniki
ocet jabłkowy
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
2-3 garście świeżych liści szałwii
ciepła woda
słoik

Przygotowanie:
W dużym słoiku, czosnek i szałwię zalewamy octem jabłkowym. Zakręć szczelnie słój i odstaw na 1 miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając.

Po miesiącu, lecznicza mikstura powinna być już gotowa.
Wypełnij dużą miskę ciepłą wodą i dodaj ok. 5 łyżek mieszanki czosnkowo-ziołowej. Stopy należy moczyć przez 10-15 minut, 2-3 razy w tygodniu.


Nie używaj na uszkodzoną skórę.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga