![](http://4.bp.blogspot.com/-Bf-vYVF4bb0/VfxIsgJyF3I/AAAAAAAAHe4/-CedEwCHdT0/s200/IMG_4716.jpg)
Kala namak występuje w postaci brązowo-różowych do fioletowo-czarnych kryształów, które po przemieleniu w proszek przybierają barwę jasno rózową.
Kala namak stosowana jest nie tylko w kuchni indyjskiej, ale zastosowanie znalazła również w kuchni wegańskiej - np tofucznica.
Skład:
Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. bogutynmlyn.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz