Kiszona kapusta

gtahomesbyryan.com
Kiszona kapusta nie dość, że jest piekielnie smaczna (ja jestem uzależniona), to również oferuje ciekawy zestaw właściwości zdrowotnych. Pół szklanki kapusty zawiera błonnik, wapń, potas, fluor, żelazo, witaminy C i K. Stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy. Kapusta kwaszona ponadto zawiera probiotyki, zdrowe bakterie, które pomagają w trawieniu. Ponadto, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

W łaściwości:
  • kiszona kapusta korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym fitochemikalia, powstają podczas procesu fermentacji), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia liczby problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienia, czy problemy skórne,
  • posiada właściwości przeciwzapalne - skutecznie pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego (np zapalenie jelita cienkiego), 
  • pomocna przy wzdeciach, 
  • badania wykazały, że kiszona kapusta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu,
  • może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka,
  • jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi.

sarahbesthealth.com
Pomimo swoich zalet zdrowotnych, za dużo kiszonej kapusty może powodować problemy zdrowotne, ponieważ jest ona bardzo bogata w sód. Dieta zbyt bogata w sód zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Płukanie kapusty przed jedzeniem, pozwala zredukowac trochę sodu, ale jedzenie jej w umiarkowanych ilościach jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego organizmu.

Przepis na domowa kiszona kapuste www.learningherbs.com/sauerkraut_recipe.html (Po angielsku).

www.livestrong.com naturalnews.com

Imbir

Imbir pochodzi z Azji, ma charakterystyczny smak, a do tego posiada szereg leczniczych właściwości. W mojej lodówce, imbir zajmuje naczelne miejsce.

Skład imbiru:

Wartości odżywcze (w 100 g produktu):


  • białka: 1.82 g
  • witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E,
  • tłuszcz: 0.90 g
  • błonnik: 2.00 g
  • węglowodany 17.77 g
  • wapń 16.00 mg, zelazo: 0.60 mg, magnez: 43.00 mg, miedz 0.226 mg, mangan 0.228 mg, fosfor 34.00 mg, potas 415.00 mg, sód 13.00 mg 
  • fitosterole 15.00 mg, cholina 28.80 g, 

Dlaczego warto dodawac imbir do naszego menu:



Uklad pokarmowy:
  • przyspiesza proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych i żółci, oraz zapobiega ich zastojom, zwalczając wzdecia. Tym samym przyspiesza także procesy detoksykacji w watrobie,
  • kolejną cenną cechą korzenia imbiru - szczególnie dla osób dotknietych chorobą lokomocyjną lub morską, są potwierdzone klinicznie właściwości przeciwwymiotne. Imbir hamuje nudności i wymioty w trakcie podróży. Jeżeli masz takowe problemy, zaparz herbatę imbirową, lub dodaj pokrojony/starty korzeń do kanapek,
  • imbir zapobiega powstawaniu wrzodów,


Właściwości przeciwbólowe:
  • jedną z najbardziej znanych zalet imbiru są jego właściwości przeciwbólowe. Jego łagodzący wpływ napewno pozwoli uwolnić ból mięśni. Jeżeli prowadzisz aktywny tryb zycia (!!!), powinnaś zaopatrzyć się w korzeń imbiru (tak na wszelki wypadek). Ponadto łagodzi bóle reumatyczne, migreny, bóle żołądka i bóle menstruacyjne. Sporządz okład i przyłóż w miejsce bólu, lub po prostu go zjedz - bon appetite,

Właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • stosowany jest szczególnie przy przeziębieniach i grypie - wcierany w skórę przyjemnie rozgrzewa. Płukanka gradła na bazie imbiru pomaga na bóle gardła oraz kaszel, (patrz, herbaty z imibirem),
  • imbir ma silne  właściwości  odkażające.

Inne właściwości:
  • zapobiega także zamarznieciu kończyn,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • skutecznie pomaga w walce ze stresem,
  • działa przeciwobrzeko,

Bądz piękna naturalnie:
  • imbirem można poprawić urodę. Olejek imbirowy wyszczupla i skutecznie walczy z pomaranczową skórką,
  • ujędrnia skórę,
  • ma działanie odswieżające. Korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, a ponadto działa jak guma do żucia,
  • może znacznie pomóc odmłodzić i rozjasnić skórę.

(!!!) Bardzo ważne jest, aby zawsze przyjmowac imbir podczas posiłku, aby uniknąć podrażnienia  żołądka .


Lawenda


Lawenda jest środkiem uspokajającym, posiada właściwosci antyseptyczne i działa jak naturalny antybiotyk.

Lawenda jest jednym z najczęściej używanych ziół. Zarówno kwiaty, jak i olejki eteryczne, są wykorzystywane do zastosowań terapeutycznych. 

Lawendowe kwiaty od dawna mają zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych, bezsenności (stosuj lawendowe poduszki, lub 'wepchaj' w poduszkę kilka garści  świeżej lub suszonej lawendy). Ponadto pomaga w leczeniu depresji, wyczerpania psychicznego, lęku, czy niepokoju. 

Pomoc na ból
Roślina ta skutecznie radzi sobie z wszelakimi bólami:
  • w tym bóle głowy, zatok, mięśni, bóle menstruacyjne. 
Przez wieki, angielscy rolnicy umieszczali kwiaty lawendy w swoich kapeluszach, aby w ten sposób zapobiec bólom głowy.

Wmasuj olejek lawendowy w szyje i czoło. Pamiętaj, że lawenda bardzo szybko wchłania się w skórę, a efekt poczujesz od razu. 


Problemy skórne:
Lawenda poradzi sobie z różnymi problemami skórnymi takimi jak:
  • trądzik, 
  • oparzenia (w tym sloneczne), 
  • suchość skóry, 
  • wypryski, 
  • swędzenie skóry,  
  • łojotok, 
  • zapalenie skóry, 
  • a nawet siniakami.

Lawenda była stosowana w leczeniu i dezynfekcji ran. Lawenda ma bardzo silne właściwości antyseptyczne, oraz może zwiększyć wzrost komórek powodując, że rany zagoją się szybciej. Ponadto zmniejsza paskudne blizny. 

Antybakteryjne działanie olejków lawendowych odkaża rany i chroni zadrapania.

Silny środek antyseptyczny i dezynfekujący:
Po dziś dzień kobiety (sama tak robię) trzymają w szafie woreczki wypełnione lawendą, by ubrania piękniej pachniały.  

Przez zmieszanie lawendy z wodą, możesz rozpylić  owa miksturę na powierzchnie i używać jako środka dezynfekującego na co dzień, a stosowana na skórę może odstraszyć owady, np komary.


Lawenda skutecznie pomaga w hamowaniu infekcji. Można ją stosować w przypadku:
  • zapalenia narządów miednicy mniejszej, 
  • grzybicy pochwy, 
  • zapalenia tkanki pochwy, 
  • zapalenia pochwy, 
  • zapalenia pęcherza, 
  • choroby Raynauda, 
  • ​​ropnienia piersi,
  • raka szyjki macicy - olejek lawendowy może zapobiegać i zmniejszać oparzenia napromieniowania (w przypadku leczenia raka szyjki macicy).
Problemy trawienne:
Lawenda znana jest również z dobroczynnego wpływu na wszelkiego rodzaju problemy żołądka i zaburzenia trawienia:
  • promuje wydzielanie żółci, która pomaga trawic, 
  • pomaga zmniejszyć wzdecia, zaparcia i gazy.

Antynowotworowe:
Wykazano, że lawenda wywiera niezwykłe działanie przeciwko wielu  guzom nowotworowych w tym piersi, płuc, wątroby, jelita grubego i trzustki. 


Nie testujemy na zwierzetach !!



This girl subjected herself to what animals go through when testing soaps, moisturisers, perfume/colognes etc.. L'oreal being one of the worst.. She did this in front of a busy mall. Took some courage that is for sure. It's easy to avoid these products too btw... just read the label and make sure it says "Not tested on animals"... If it doesn't say that, then it IS TESTED ON ANIMALS! BE NATURAL !!!! It works !

Source

Koperek


Znienawidzony przeze mnie za dzieciaka, obecnie uwielbiany i często dodawany ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne. 

Świeży koperek zawiera:
  • witaminy z grupy B - tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), B6, kwas foliowy (B9), 
  • witaminy A, C, 
  • wapń, 
  • żelazo 6.59 mg
  • magnez 55.00 mg
  • mangan 1.264 mg
  • fosfor 66.00 mg
  • potas 738.00 mg
  • sód 61.00 mg
  • cynk0.91 mg,
  • miedź 0.146 mg,
  • proteiny 3.46 g, 
Ma podobne właściwości bakteriobójcze jak czosnek.

food.evilwalrus.net
Najlepiej używaj koperku swieżego. Staraj się unikać koperku suszonego ponieważ traci on wartości odżywcze, oraz ma mało smaku. Koperek równie dobrze możemy zamrozic, jednak nie więcej niz na kilka miesięcy.

Koperek również traci swój smak w wysokich temperaturach, więc zawsze dodawaj go do gotowanych potraw w ostatniej chwili.

Zdrowotne zalety koperku:


Cholesterol
Regularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol, co wiąże się ze zwiększeniem ochrony przed chorobami układu krążenia.


Zdrowie kości
Koper jest źródłem wapnia, a spożywanie dużych ilości tego składnika mineralnego jest jednym z najlepszych sposobów, aby wzmocnić kości i zapobiec utracie masy kostnej. Osteoporoza jest związana z mniejszą ilością spożycia wapnia, więc regularne jedzenie koperku może temu zapobiec.

Czkawka
Czkawka czasami dopada każdego z nas. Ale koperek doskonale sobie z nią poradzi. Mówi się, że pozbedziesz się czkawki w mig po wypiciu mieszanki z jednej łyżki świeżego koperku i wrzącej wody.


Pomoc na ból
Koper jest stosowany zarówno jako środek na bóle głowy, oraz na bóle mensturacyjne. Użyj tej samej metody co do leczenia czkawki (powyżej).

Działa uspokajająco
Olejki eteryczne zawarte w koperku moga skutecznie mieć uspokajający wpływ na organizm. Czasami jest używany wraz z rumiankiem w celu uspokojenia i wyciszenia.


Sen
Uspokajający efekt koperku może również pomóc w walce z bezsennością.

Atybakteryjne właściwosci
Podobnie jak czosnek, koperek zawiera właściwości antybakteryjne, przez co może być używany do walki z infekcjami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Starożytne kultury stosowaly spalone nasiona kopru w celu zapobiegania infekcjom ran. Ponadto środki odkażające i przeciwzapalne właściwości, zapobiegają zapaleniom dziąseł, infekcjom jamy ustnej i radza sobie z świeżym oddechem.


Ochrona przed wolnymi rodnikami
Warzywa i owoce o jasnych kolorach zawieraja właściwości, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Koperek aktywuje procesy w organizmie, które poszukują i eliminują wolne rodniki, czego skutkiem jest skuteczne zapobieganie chorobom serca, nowotworom i wielu innych dolegliwościom.


Korzyści z trawieniem
Koper zawiera właściwości, które mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Własciwosci te pomagają utrzymać prawidłowy poziom kwasu żołądkowego. Rownież te same własciwosci łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach. Dodatkowo, koper zawiera błonnik, który jest korzystny dla optymalnego zdrowia pokarmowego.


whyfoods.com naturelivings.blogspot.co.uk www.nutritionvalue.org

Rośliny, które oczyszczają powietrze !

Nawet w dużych, zatłoczonych miastach, powietrze na zewnątrz jest czystsze i lepsze od powietrza w pomieszczeniach. Dlaczego? Jednym z powodów jest to, że drzewa i rośliny oczyszczają powietrze. Wszyscy wiedząże im więcej roślin i drzew tym lepiej dla nas.

Praktycznie wszystkie rośliny rosnące w pomieszczeniach posiadają korzystne właściwości, lecz w tym wpisie przedstawie te rośliny, które obowiazkowo powinnaś mieć w domu, lub biurze. 

Rośliny te pod względem: łatwości wzrostu i konserwacji, odporności na szkodniki, skuteczności w usuwaniu oparów chemicznych, zostały zakwalifikowane jako 'najlepsze naturalne czysciciele powietrza'.
empowernetwork.com

Spójrzmy na niektóre z najbardziej znanych toksyn powietrza w pomieszczeniach: 

  • formaldehyd - zanieczyszczenia te stają się coraz bardziej powszechne. Znajduje się je w sklejkach, meblach, papierze woskowanym, wykładzinach, tapicerkach, ubraniach ognioodpornych, produktach do pielęgnacji niemowląt, perfumach, dymie papierosowym i sprzęcie biurowym. Formaldehyd jest znana przyczyną raka u zwierząt i podejrzewa się, że powoduje raka u ludzi. Może także powodować świszczący oddech i kaszel, zmęczenie, wysypke skórną, a także ciężkie reakcje alergiczne
  • benzen -  znajduje się w farbach, tworzywach sztucznych, gumach, detergentach, dymie papierosowym, i włóknach syntetycznych. Klasyfikuje sie go jako rakotwórczy związek. Ponadto, uszkadza szpik kostny, układ nerwowy i układ odpornościowy. Może to spowodować niepłodności u kobiet.
  • tlenek węgla,
  • trójchloroetan.
Top 6 oczyszczających powietrze roślin:

1. Palma bambusowa (Bamboo Palm, Chamaedorea) 
Doskonała do usuwania formaldehydu, benzenu, trójchloroetylenu, oraz tlenku węgla. Ponadto jest świetnym nawilżaczem powietrza. Lubi jasne pomieszczenia, oraz wilgotne podloże, ale źle reaguje na centralne ogrzewanie oraz dym.



2. Sansewiera (Sansevieria trifaschiata)
Usuwa formaldehyd i benzen, a przy tym jest bardzo łatwa w uprawie. Może rosnąć w miejscach nieprzydatnych dla innych roślin. Znosi zarówno nadmiar światła jak i jego niedobór. Zbiera zanieczyszczenia z powietrza i przetwarza je w tlen.

3. Palma areka (Areca Palm, Chrysalidocarpus Lutescens)
Roślina ta generuje najwięcej wilgoci. Uwalnia duże ilości wilgoci do powietrza, przez co usuwa toksyny środowiskowe. Zdecydowanie jedna z najbardziej użytecznych roślin doniczkowych. 

4.Zielistka (Spider plant, Chlorophytum)
Zielistka jest rośliną bardzo tolerancyjną i może rosnąć zarówno w miejscu jasnym jak i cienisty. Ta roślina jest bardzo pomocna w usuwaniu trójacych gazów, a także innych zaniczyszczaczy jak formaldehyd i ksylen. Dla lepszego efektu, należy mieć ją w kuchni, lub przy kominku, ponieważ są to miejsca, gdzie gromadzą się duże ilości dwutlenku wegla. Ponadto zmnijsza szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne, dlatego dobrze jest ją trzymać w pobliżu komputera. 



5. Skrzydlokwiat (peace Lilly, Spathiphyllum)
Najlepiej znana z ograniczania szkodliwego wpływu toksyn, które mogą powodować raka. Badzo łatwe w pielęgnacji. Roślina jest wytrzymała, znosi mniejsze nasłonecznienie i suche powietrze. Absorbuje benzen, oraz groźny formaldehyd, trójchloroetan, ksylen, amoniak i inne szkodliwe substancje. Jest bardzo skuteczna w pochłanianiu dwutlenku węgla. Jej oczyszczające właściwości wykorzystamy maksymanie jeśli nie zapomniemy o zbieraniu kurzu z liści tej rośliny.

6. Gerber (Gerbera Daisy, Gerbera jamesoni) 
Nie tylko te wspaniałe kwiaty usuwają benzen z powietrza, ale rownież są one znane z poprawy snu, poprzez pochłanianie dwutlenku węgla i wydzielanie więcej tlenu w ciągu nocy.


Inne oczyszczające powietrze rośliny:
  1. Arrowhead vine (Syngonium podophyllum)
  2. Bluszcz (Hedera helix)
  3. Dracena (Dracaena fragran ‘Janet Craig’)
  4. Devil’s ivy (Scindapsus aureu)
  5. Bamboo palm (Chamaedorea seifrizii)
  6. Fikus (Ficus robusta)
  7. Złocień   (Chrysanthemum morifolium)
  8. Boston fern (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’)
  9. Dwarf date palm (Phoenix roebelenii)
  10. Paprotki (Pteridophyta)
  11. Kaktus kolumnowy
  12. Begonia (Hillebrandia)


Aczkolwiek lista ta jest jeszcze bardzo długa i napewno nie zamyka się na powyżej wymienionych roślinach. Jeżeli nie ma tu jakieś rośliny, nie oznacza to wcale ze nie oczyszcza ona powietrza. Kochajmy i pielęgnujamy wszystkie rośliny w naszych domach.


Dłonie - Maseczka z cytryny



Składniki:
½  cytryny,
1  łyżeczka miodu,
½  szklanki mleka sojowego,

Przygotowanie: 
Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 1 łyżeczkę miodu oraz  pół szklanki ciepłego mleka. Pamiętaj by mleko było ciepłe. Taką mieszankę wcieramy w dłonie kilka razy dziennie, aż do uzyskania upragnionego rezultatu.

Efekt:  
Rozjaśnia zszarzałą skórę i sprawia że dłonie staną się gładsze. Cytryna także pomoże zlikwidowac przebarwienia, oraz plamy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga