Kwasy tłuszczowe omega-3

quantumleapwellness.com
Omega-3 są uważane za niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe w ludzkim organiźmie. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy:
pełniące ważną rolę w organizmie człowieka.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ALA, DHA, EPA) nie są syntezowane przez komórki, dlatego musimy je z dostarczać z zewnątrz. 

(Wiele produktów żywnościowych, ma zarówno kwasy omega-3 i 6). Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 to: 
  • oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy, arachidowy, sojowy (omega-6),
  • masło kakaowe 
  • ogórki 
  • nasiona chia 
  • kiwi
  • ziarna gorczycy
  • masło shea,
  • tofu, 
  • migdały, 
  • orzechy włoskie (ALA),
  • algi (DHA),
  • pestki dyni,
  • szpinak, jarmuż (kale),
  • siemie lniane (ALA).
Omega-3 mają wiele korzyści dla zdrowia:
  • stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty),
  • badania sugerują, że kwasy te zabijają wolne rodniki, a tym spowalniają starzenie się komórek,
  • zmniejszają ryzyko zawałow serca,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • obniżają podatność na depresję, oraz poprawiają nastrój - niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu,
  • wzmacniają układ immunologiczny, 
  • łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz astmy,
  • pomagają w problemach skórnych.
Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia.

http://pl.wikipedia.org
womentowomen.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga