Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!
Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!
Składniki:
1,5 kg marchwi
0,5 kg pietruszki - korzeń
0,5 kg selera
2 duże pory
natka pietruszki, selera, lubczyka
pół łyżeczki płatkow chilli
kilka ziarenek pieprzu
łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
kilka suszonych grzybów - opcjonalnie
Przygotowanie:
Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domowązupkę minutkę.
Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por.
Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin.
Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.
Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz