Wegańska kruszonka z rodzynkami, cynamonem i orzechami nerkowca

Wow !!

Krótko: pysznie, pysznie, róbcie :)

Polecam !!!


Składniki:
1 szklanka rodzynek - możesz też yć suszonych śliwek, lub fig, albo dżemu (dla leniwych)
2 szklanki mąki 
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 kostka masła roślinnego
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki orzechów nerkowca (jeżeli nie masz pod ręką, użyj migdałów, orzechów włoskich etc)



Przygotowanie:
Rodzynki i ½ szklanki cukru zalewam szklanką wrzącej wody i gotuję przez 15 minut, odcedzam i blenduję.

W międzyczasie, wrzucam do miski 7 kolejnych składników i dokładnie mieszam. 
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.

'Masę' bez orzechów rozprowadzam na foremkę (miałam tylko 23cm x 23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze wyrównuję powierzchnię, lekko ugniatam i wstawiam do nagrzanego na 190 C piekarnika. 

Po 10 minutach wyciągam z piekarnika i rozprowadzam zmiksowane rodzynki, a na wierzch rozprowadzam część ciasta z orzechami nerwkowca.

Wkładam spowrotem do piekarnika i piekę jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego!


All lives matter

Source: internet

Domowe wegańskie pesto


Pesto, to jeden z moich ulubionych zielonych sosów. Niestety nie znalazłam jeszcze wegańskiego pesto, dlatego postanowiłam zrobić SWOJE!!! Weganie nie odmawiają sobie niczego (chyba;))

Składniki:
1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Przygotowanie bez większych udziwnień - wrzucamy wszystkie składniki do robota kuchennego i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Bon apetite wegańskie misiaki :)


Sałatka: jarmuż, cieciorka, czerwona kapusta, nasiona słonecznika


Bomba minerałowa na talerzu !!! 
Zdrowo, lekko, pożywnie, a do tego totanie 
RAW ! 
Wcinamy !

Składniki:
100g jarmużu
1-2 puszki ciecierzycy
pół czerwonej kapusty - posiekana
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa czosnkowa - zrób ją sama

Przygotowanie:
Jarmuż szatkuję,'gotuję na parze' przez 7 minut. Odstawiam na bok.
Ciecierzycę płuczę i odcedzam.
Czerwoną kapustę szatkuję.

Wrzucam wszystkie składniki do miski, wsypuję słonecznik, skrapiam oliwą czosnkową, doprawiam do smaku i dobrze mieszam.
Smacznego ludziska !!


Dressingi do sałatek

~~~~~~~~1~~~~~~~~
Sojoczosnek


Składniki:
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku. 
Finito :)


~~~~~~~~2~~~~~~~~
Karob sauce

[składniki]
1 łyżka syropu z chleba świętojańskiego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku -  przeciśnięte
pół łyżeczki ziaren gorczycy - rozgniecione
łyżeczka nasion sezamu

[przygotowanie]
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj z sałatką.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga