Wegański sernik z jagodami

Bez pieczenia
bez mleka
bez jajek
bez mąki

!!

[składniki]
ł:
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych - równie dobrze mogą być włoskie, lub migdały
1 szklanka suszonych rodzynek, lub śliwek
Góra:
szczypta soli
1 szklanka jagód
1 szklanka orzechów nerkowca
1/3 szklanki miodu, lub syropu z agawy
pół szklanki oleju kokosowego

[przygotowanie]
dól: blenduję wszystkie składniki na gładką masę.
Formę (ok 15x15cm) wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam masę.
góra: blenduję wszystkie składniki i nakładam na masę orzechowa.
Wkładam do lodowki na ok 2-3 godziny.

Mam nadzieje, że będzie smakować!

Jestem WEGE, niczego sobie nie odmawiam :)


Zielistka/Spider plant


Zielistka jest latwa w uprawie.

.Preferuje miejsca sloneczne - jezeli pozostawimy rosline w miejscu zaciemnionym, biale paski na lisciach zaczna zanikac.

 Wystarcza jej zwykła ziemia kwiatowa. 

Podlewanie - umiarkowanie, lecz w okresie intensywnego wzrostu tj. od lutego do września wymaga intensywnego podlewania, w zimie natomiast ograniczamy podlewanie i jeśli jest to możliwe obniżamy o kilka stopni temperaturę uprawy.

Co najmniej raz w roku należy ją przesadzić do większej doniczki - przesadzamy wiosną.


Jest dość wytrzymała na suszę. Susza stymuluje wytwarzanie większej ilości pędów i rozłogów. Roślinę należy zraszać wodą.

 Kwiaty promieniste, gwiazdkowate, o średnicy do 2 centymetrów koloru białego, pojawiają się w marcu – kwietniu.

Zielistka oczyszcza powietrze, pochłaniajac z powietrza szkodliwy formaldehyd !!


Zielistkę możemy rozmnażać na dwa, proste i skuteczne sposoby:
  • poprzez oderwanie sadzonki, które zielistka wytwarza na pędach - fot. poniżej. 
Delikatnie odrywamy młodą roślinkę, wkładamy   do wody na kilka dni, by wypusciła korzenie   i wsadzamy do nowej doniczki.

27.09.2014 Blooming in September ?
  • poprzez podział roślin, które tworzą kępy  
Wyjmujemy roślinkę z doniczki i rozdzielamy na mniejsze części jej bryłę korzeniową. By sobie ułatwić sprawę można korzenie włożyć do pojemnika z wodą. Sadzimy w doniczkach.


Sałatka falafel


Składniki:
mieszanka falafel - tym razem używam gotowej, którą należy namoczyć przez 2 godziny
garść rukoli, albo innego zielska
kilka rzodkiewiek - plasterki
kilka grubszych plasterków ogórka, pokrojone w kostkę
1/4 czerwonej cebulki- pokrojona w kosteczkę
garść czerwonej kapusty - poszatkowana
prażona cebula - opcjonalnie

Sos:
1/4 szklanki jogurtu sojowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
1 łyżeczka stevia

Przygotowanie:
Falafla namoczyłam, uformowałam w kuleczki i usmażyłam na oliwie z olwiek.
Warzywa pokroiłam i wraz z rukolą, ułożyłam na talerzu.
Składniki na marynatę wymieszałam. 
Doprawiłam solą i pieprzem.
Polałam sałatkę.
Dodałam falafel.
Zjadłam!



Trzykrotka – Tradescantia


Moja ulubiona roslina !

łatwa w uprawie

rosnie dobrze w jasnym i ciemniejszym pomieszczeniu

można ją rozmnażać przez cały rok

optymalnym stanowiskiem dla tych gatunków jest stanowisko raczej półcieniste, latem rozproszone światło

Przez okrągły rok mogą rosnąć w normalnej temperaturze pokojowej


zima: minimum 12C

podlewanie - miękką wodą, zraszanie lisci - regularnie

nawożenie umiarkowane

narażona na mszyce, ale tylko wówczas, gdy jest bardzo osłabiona np. przez zbytnie nasłonecznienie, lub stojąc w przeciągu

podłoże: można użyć ziemi uniwersalnej, choć u barwnych odmian dobrze dodać troszkę piasku





Rozmnażanie trzykrotki jest bardzo łatwe.

Odrywamy pęd i wsadzamy do ciemnego pojemnika z wodą.

Gdy pojawią się korzenie, przenosimy roślinki do doniczki.



Tosty z humusem z karmelizowanej cebulki, awokado i pestkami słonecznika


Wiem, znowu żarcie ;) ale ten tost jest tak smaczny, że muszę się nim podzielić !! 
Tost is made by mój Marcin - smaków eksperyment.


Składniki:
chleb tostowy
humus z karmelizowanej cebulki
awokado
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczywo opiekam.
Nakładam humus(duuuużo), a następnie miąż z awokado.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Yum, Yum, Yum !!



SUNDAY vegetarian (po mojemu) ROAST



Moja (nie tylko wegetariańska) wersja Sunday Roast !

Pure ziemniaczane z mlekiem sojowym i prażoną cebulką - pyszności !!
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.

Yorkshire pudding z brązowym sosem i warzywami.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.

Wegetariańska wersja pieczeni/steak z brązowym sosem i smażoną cebulką.
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.

Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)

Sałatka z komosy ryżowej, sosu sojowego i świeżej kolendry


Składniki:
1/2 szklanki ugotwanej komosy ryżowej
1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka edamame (lub zielony groszek)
1 czerwona papryka 
pół szklanki startej marchewki
ogórek pokrojony w kosteczki - 1 szklanka

Dressing:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (ja użyłam hemp oil)
łyżeczka ryżowego octu winnego (ja użyłam białego, zwykłego)
2 łyżeczki posiekanej dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Dressing: W naczynku łączę wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Komosę ryżową gotuję przez 7 minut, odsączam z nadmiaru wody i odstawiam.

Szatkuję pozostałe składniki i przerzucam je do miski.

Dodaję ostudzoną komosę ryżową i polewam całość sosem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Smacznego !




Przepis zaczerpnięty z: twopeasandtheirpod.com

Miauczek


Nie kupuj - adoptuj !
 Miauczki - to cudowne zwierzaki. 





Nie zdawałam sobie z tego sprawy, dopóki nie znalazłam tej przybłędy.


Never buy animals!
Please adopt!!


Burger wegetariański kurak, kiszone ogórki, pasta oliwkowa, czerwona cebulka, szpinak


BurgerMania dopadła nas w poprzednim tygodniu i tak co drugi dzień na obiado-kolację był wegetariański burger. Ten, który stworzyłam przez przypadek, to ciekawa mieszanka smaków.

Składniki:
dwa wegetariański kurak 'chicken STYLE' burgery #quorn 
dwa ogórki kiszone
garść szpinaku
2 buły burgerowe
pasta z kalamata oliwek
czerwona cebula

Przygotowanie:
Warzywka kroje w talarki.
Burgery i bulki opiekam w piekarniu.
Smaruje, nakladam, jem.

Smacznego wegetariańskie łakomczuchy.



I can sew ! so made skirt :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga