Pages
▼
Kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej
[składniki]
szklanka wiórek kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu, lub syropu z agawy
pół tabliczki ciemnej czekolady
[przygotowanie]
Wiórki, olej i miód wrzucam do naczynka i palcami 'ugniatam' ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Formuję w kuleczki i odstawiam do lodówki.
W międzyczasie roztapiam pół tabliczki wegańskiej czekolady, lub przygotowuję własną. Mam przepis w głowie i gdy tylko przyjdą moje czekoladowe foremki, wypróbuję i dodam go tutaj.
Kokosowe kuleczki maczam w rozopionej czekoladzie i układam na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, lub cokolwiek innego.
Wkładam do lodówki na ok. godzinkę.
Smacznego.
Please go Vegan :)
Coby się stało gdyby, któregoś dnia wszyscy ludzie na świecie podjęli dezycję o przejściu na wegetarianizm?
W 2009 roku naukowcy z holenderskiej Environmental Assessment Agency opublikowali raport, w którym przedstawili skutki jakie dla środowiska będzie miała dieta wegetariańska i wegańska.
Gdyby wszyscy odrzucili spożywanie produktów odzwierzęcych emisja CO2 związana z rolnictwem spadnie o 17%, emisja metanu o 24%, a tlenków azotu o 21% do 2050 roku.
Co więcej zmiana diety byłaby o wiele mniej kosztowna niż próby rozwiązania problemu poprzez zmiany technologiczne i podatki od CO2.
Globalny wegetarianizm pozwoli nam również oszczędzić ziemię. Naukowcy obliczyli, że likwidacja ferm przemysłowych uwolni 2,7 mld ha, a likwidacja gruntu pod uprawy roślin na paszę dla zwierząt to kolejne 100 milionów hektarów.