Adopt and become a Hero


Takie pieknosci mozna 'znalezc' w schroniskach.
Always #Adopt never buy

URBAN JUNGLE IDEAS

http://fallfordiy.com/blog/2015/04/22/diy-ladder-shelf-hack/
http://www.carolhayesmanagement.co.uk/artist/sally-cullen/interiors
http://www.stylemepretty.com/living/2015/04/24/garden-harvest-supper-club/
http://www.remodelista.co

Kiełbasa


Oczywiście roślinna, z karmelizowaną cebulką, musztardą własnej produkcji, buleczką z makiem i pomidorami z oregano, a co tam :)
#PleaseGoVegan :)
Collect moments, not things

Roślinne Dogs


Sezon na BBQ nie jest u nas jeszcze otwarty, ponieważ ostatnio pogoda płata figle - w ciągu tygodnia jest pięknie (do 18C), a na weekend oczywiście pada, hey! Hot dogs zatem zrobiliśmy w piekarniku, ale niebawem napewno pojawią się na grilu.

[składniki]
parówki roślinne
bułki na hot dogi
sosy wg własnego uznania: BBQ, ketchup, chilli sos, musztarda, marynowana (kiszona) cebulka w sosie, itp
1 średnia cebulka
warzywa: cokolwiek lubicie, lub macie w lodówce :)
tofu
smoked liquid 


[przygotowanie]
Cebulkę kroję w kostkę, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą z olwiek, doprawiam pieprzem i sosem sojowym i podsmażam, aż cebulka się zeszkli. Sciągam z ognia.

Tofu rozdrabniam palcami, polewam smoked liquid, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem i smażę, aż tofu lekko się zarumieni. Sciągam z ognia i odstawiam na bok.

Parówki podsmażam przez chwilkę na patelni.

Kroję warzywa.

Przekrojone bułki smaruję sosem z marynowanej cebulki (użyj innego sosu), wkładam parówki, posypuję usmażoną cebulkę i tofu.

Układam na foremkę i zapiekam w 190C.

Po 10-15 minutach wyciągam hot dogi, polewam sosem BBQ, lub jakimkolwiek innym, dodaję pokrojone warzywa i JEM.

Smacznego :)


#PleaseGoVegan :)

Chilli con Soczewica


Dwa dni temu miałam ochotę na coś ostrego. Na soczewicę zarówno. Curry (O NIE!!) troszkę mi się znudziło - przez ostatnie dwa tygodnie, dzien w dzień curry. Myślałam też o chilli con corn, ale nie miałam 'soja mielonego'. Postanowiłam jednak nie wynurzac nosa z doma, ponieważ strasznie wiało, a ja nie chciałam mieć potarganej fryzury. 

Soczewica, soczewica, chilli, soczewica?

Chilli z soczewicy zatem - a czemu nie?! w końcu niedziela, nie może nie wyjsć, bo najgorsze w niedzieli co moze byc to to ze się konczy...

Wszystko całkiem zajebiscie :)


 [składniki]
1,5 szklanki żółtej soczewicy - zmieszałam z zieloną soczewicą, bo zółtej mi niestety zabrakło
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek selera naciowego
zielona papryka - może być czerwona, lub pomarańczowa
liść laurowy
1 suszona, lub świeża papryczka chilli
ł łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 pomidor

Wywar: 4 szklanki przegotowanej wody, ziarenko smaku, liść laurowy, sos sojowy, ziele anigelskie

[przygotowanie]
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę, papryczkę chilli i liść laurowy. Smażę, aż cebulka się zeszkli.

Przygotowuję wywar warzywny i wlewam do całości - dzis na szybkości, z ziarenka smaku i sosu sojowego.

Dodaję soczewicę, pokrojony pomidor, przecier pomidorowy, oraz chilli w proszku. 

Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmiękknie.

Odławiam pomidory, wraz z niewielką iloscią sosu i soczewicy i miksuję na gładką masę. Wlewam ponownie do całosci - zagęszczam troszkę chilli.

Gotuję przez chwilkę, doprawiam i serwuję.
Można podawać z pieczywem, lub ryżem.




#PleaseGoVegan

Ricky Gervais

I'm sticking my neck out for wildlife.
#RickyGervais


Roślinny gulasz w chlebie


Wczoraj wspominałam weekendową wycieczkę do Pragi, która miała miejsce wieki temu. Wspominałam, ludzi których poznalismy, pinty, które wypiliśmy i miejsca, które odwiedziliśmy. Zapragnęłam by czeski klimat pojawił się na chwilkę w moim domu, dlatego zrobiłam roślinną wersję jednej z potraw, którą jadłam podczas tego pobytu... Gulasz w chlebku.

Zamiast mięsa zwierzęcego, użyłam zamiennika z soi o smaku kurczaka - innego nie mamy. Szczerze, nie mam pojęcia, czy można podobne produkty dostać w PL. Jeżeli można, to super. Jeżeli nie, nic się nie dzieje - po prostu dodaj więcej pieczarek. 

Wyszło pysznie, cruel free i bardzo łatwo.

[składniki]
chicken style bites - opcjonalnie
500g pieczarek
kawałeczek selera naciowego
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj 
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy

2 bochenki okragłego chlebka

[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek.
Warzywa odcedzam.
Marchewkę kroję w talarki i zostawiam w rosolku.

Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. 
Dodaję liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoca jałowca
.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję kuraka sojowego i pokrojoną w kosteczkę paprykę i seler i smażę przez ok. 10-15 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.

Calość zalewam rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Doprawiam do smaku.

Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki łączę z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości. 
(Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki).

Delikatnie odcinam wierzch z każdego bochenka.  Wybieram cały środek. Z wydrążonego środka i wierzchu można zrobić grzanki - nic się nie marnuje. 
Do bochenkowych miseczek wlewam gotowy gulasz.


#PleaseGoVegan :)

URBAN JUNGLE IDEAS

http://www.desiretoinspire.net/blog/2014/6/4/darlinghurst-apartment.html
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/
http://www.stocksy.com/134086
https://www.etsy.com/listing/117301254/guerrilla-gardening-slingshot-seed-bomb?utm_source=Pinterest&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga