Parasolnik, The Diphylleia grayi - bylina, której kwiaty w kontakcie z wodą, stają się przeżroczyste

Po wyschnięciu, roślina powraca do swojego naturalnego koloru.





source: www.mymodernmet.com

Nature is the best Designer


Domowy falafel ze szpinakiem i ziołami



2 puszki ciecierzycy | 2 szklanki świeżego szpinaku | 2 łyżki posiekanej pietruszki | 2 łyżki świeżej kolendry | 1 łyżeczka świeżej mięty | kilka łyżek kiełków pszenicy | sól i pieprz | łyżka pasty tahini | łyżeczka nasion sezamu łyżka wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek

W blenderze łączę wszystkie składniki i blenduję na gładką masę. 
Formuję w kuleczki i spłaszczam.
Smażę na głębokim oleju.



DIY + Organizacja

Syrop z pomarańcza, miodu i rozmarynu

 

Zrób sobie syropek, który możesz stosować jako lekarstwo na bolące gardło, lub jako składnik codziennych potraw/napojów. 

Do produkcji syropu potrzebujemy 100% miodu, najlepiej od lokalnego pszczelarza. Jeżeli mamy pecha i go nie znamy, idziemy do sklepu ze zdrową żywnością.

pół szklanki nierafinowanego miodu | świeżo wyciśnięty sok z jednego pomarańcza | 1 łyżeczka startej skórki z cytryny | gałązka świeżego rozmarynu

Miód przelewam do słoiczka, dodaję wyciśnięty sok i startą skórkę. Rozmaryn delikatnie pocieram w dłoniach i wkładam do słoiczka. Dodaję kilka kawałków pomarańczy, lub/oraz cytryny.

Dobrze zakręcam i odstawiam na dzień do naciągnięcia.

Dodaję również do herbaty, naleśników, sałatek owocowych, ciast, lub kanapek.

***Owoce, najlepiej by pochodziły z uprawy ekologicznej.


URBAN JUNGLE IDEAS

Domowy chlebek, 'szczesliwe jajko', siemie lniane, awokado, natka


Szybkie pesto z rukoli i czerwonej soczewicy


Zamiast masłem/margaryna, kanapersy posmaruj zdrowym pesto z rukoli (przygotowanie smarowidła to ok 15 minut). Nałóż liscie szpinaku, plasterek pomidora, posyp ziarnami słonecznika. Et voila. Oprócz tego, pesto można dodawać do sałatek, lub makaronów. 

Soczewica ceniona jest ze względu na spore ilości białka, żelaza, witamin A, z grupy B (w tym kwas foliowy), oraz PP. Rukola o lekko gorzkawym smaku to również dobre źródło żelaza, oraz witamin A, C, oraz K. 


50g rukoli | ok 50g ugotowanej czerwonej soczewicy | szczypta soli | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 1 łyżka octu balsamicznego


Soczewicę gotuję, aż zmięknie, odcedzam i odstawiam na bok.

Rukolę siekam i przerzucam do naczynia. 

Dodaję wszystkie pozostałe składniki.

Miskuję.


Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Kutlet z kaszy jaglanej i komosy ryżowej  

Komosę ryżową można jeść na wiele sposobów: robić z niej kutlety, klopsiki, dodawać do zup, czy sałatek. Spożywana regularnie, poprawi kondycję naszej skóry, zadba o układ krwionośny, zagwarantuje prawidłowy rozwój kości i mięśni, a także pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Kasza jaglana posiada za to spore ilości witamin z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, oraz żelazo, które m.in zadba o jakość naszej skóry, włosów i paznokci.

Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, ale kutlety same się nie zrobią. Zatem do roboty !

po 3 łyżki komosy ryżowej i kaszy jaglanej | 2 ząbki czosnku - utarty | 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki | pół drobno posiekanej cebuli | po pół łyżeczki oregano, cząber, cayenne pieprz | łyżka sosu sojowego | szczypta soli | łyżka siemienia lnianego | 2-3 łyżki glutenu pszenicznego | bułka tarta


Siemie lniane zalewam kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiam na bok.

Komosę i kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odstawiam na bok na 10 minut. Dodaję do pozostałych składników i dokładnie mieszam.

Formuję kuleczki, lekko je spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju.


weganizm

#PleaseGoVegan :)

Lawendowy masaż twarzy

Problemy ze snem ? Stres ? Zafunduj sobie 2in1 masaż skóry twarzy, który nie tylko odpręży i przyniesie dobry sen, ale także zaopiekuje się Tw cerą.

Olejek lawendowy łagodzi napięciowe bóle głowy, działa odprężająco i wzmacniająco. Stosowany jest w sytuacjach stresogennych, lub przy zaburzeniu snu. Pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym. Lawenda bardzo szybko wchłania się w skórę, więc możemy się spodziewać szybkiego rezultatu.

Zioło to wykazuje również własciwości antyspetyczne i od wieków wykorzystywane jest w kosmetyce. Pomoże z różnymi problemami skórnymi w tym trądzik, suchość skóry, wypryski,  swędzenie skóry itp. Przyśpiesza regenerację naskórka, wygładza skórę i ją odświeżąGarbniki zawarte w lawendzie uszczelniają naczynia krwionośne. 



1 kropelka dobrej jakości olejku lawendowego | 5ml oleju migdalowego, slonecznikowego, lub rzepakowego

Oba produkty mieszam ze sobą i nakładam na oczyszczoną skórę, delikatnie masując (ok. 5 minut) każdą część twarzy. Wdychaj unoszący się zapach i uważaj na oczy. Zmywam ciepłą wodą z mydłem.

Kruche maślane ciasteczka - roślinne

Kruche maślane ciasteczka 
Kruche ciasteczka są idealne, gdy nagle najdzie cię ochota na coś słodkiego - są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie pasują do porannej kawki, lub wieczornej herbatki. Najgorsze jest to, że nie chcesz przestać ich jeść !

170g masła roślinnego | 1/4 szklanki brązowego cukru | 1 szklanka mąki pszennej | skórka otarta z jednej cytryny

Rozgrzewam pikarnik do 180 stopni.
masło, cukier i skórkę z cytryny ubijam w mikserze.

Dodaję mąkę i dokładnie mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Masę przekładam do rękawa cukiernizego i wyciskam niewielkie ciasteczka, które podczas pieczenia troszkę zwiekszą swoją objętość.

Piekę ok 10-15 minut

Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmiennej


puszka czeronej fasolki | 2.5 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej | 3 ząbki czosnku | 1/2 cebuli | kilka listków świeżego rozmarynu | po 1/4 łeczki suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek, szałwia | łeczka słodkiej i wędzonej papryki | 1/3 łeczki majeranku |1/4 łeczki mielonego ziela angielskiego | sól i pieprz do smaku | łeczkę sosu sojowego | kilka listków świeżego tymianku | 

Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.

Cebulę, odsączoną fasolkę, czosnek i rozmaryn miksuję w blenderze na gładką masę.

Dodaję kaszę, wszystkie przyprawy, oraz sos sojowy. Doprawiam solą i pieprzem.

Dokładnie mieszam.

Zawijam w folię spożywczą, dobrze uszczelniam końce. Można śmiało przenieśc masę do słoiczka, lub innego pojemnika.

Odstawiam do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.

kaszanka weganska Kaszanka roślinna kuchnia roślinna
pysznie zdrowo niskokalorycznie

Kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmienne

Kaszanka wiejska, kaszanka, kaszanka weganska

Po co komu mielony, gdy jest kotlet z kaszy jęczmiennej ?!


Pamiętam, gdy mamuśka robiła gulasz z kaszą jęczmienną, ja byłam pierwsza przy stole. I również jako pierwsza z talerza znikała kasza, a następnie sos. Potem zaczęłam sobie sama gotować i o kaszy całkowicie zapomniałam. Bang ! 

Kasza jęczmienna jest jedną z moich ulubionych kasz i podobnie jak inne rodzaje, zawiera cenne minerały (przede wszystkim potas, żelazo, cynk), witaminy (B1, B2, B6, kwas foliowy, PP, E), oraz dużo błonnika. 

Kasza m.in reguluje trawienie, poprawia pamięć i wygląd skóry, zapobiega wzdęciom. Jest niezastąpionym składnikiem krupniku. Można również przygotować z niej przepyszne kotleciki.



1/2 szklanki kaszy jęczmiennej | 1/2 cebulki - posiekana | 2 ząbki czosnku - posiekany| ok 3 łyżki mąki | 2 łyżki posiekanej natki pietruszki | sól i pieprz | łyżka siemia lnianego | łyżeczka sezamu 

Kasze gotuję w osolonej wodzie, odsączam i odstawiam do ostygnięcia.

W międzyczasie siekam cebulę i czosnek. Podsmażam przez chwilkę na łyżce oliwy z oliwek, doprawiam ziarenkiem smaku, sosem sojowym i pieprzem. 

Sciągam z patelni i wraz z pietruszką, ziarnami i przyprawami, dodaję do kaszy.
Mieszam i odstawiam na bok na 10 minut.

Formuję w kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju, aż placuszki zbrązowieja. 





#PleaseGoVegan :)

Wędzona, z lekką nutką pikantności domowa i roślinna KIELBASA z cieciorki


Taki eksperyment całkiem udany. 
Kiełbaski powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Dobrze smakują z domową musztardą, lub chrzanem, oraz świeżym chlebem z naszego 'pieca' :)


1/2 puszki ciecierzycy - odsączona | ząbek czosnku - zmielony | 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy, lub pszennej | 2 łyżki ziaren słonecznika | 1 łyżka siemienia lnianego | 1 łyżka oliwy z oliwek | 1-2 łyżeczki papryki wędzonej | 1/4 łyżeczki soli, oregano, majeranku, platków chilli (lub inne ulubione zioła) | szczypta pieprzu cayenne - opcjonalnie, dla ostrości 

Siemie lniane zalewam jedną łyżką wrzątku i odstawiam na moment.
Pozostałe składniki blenduje razem.
Dodaję siemie wraz z wodą. 
Doprawiam do smaku.
Można dodać ekstra zioła, więcej papryki wędzonej lub chilli.

Formuję w małe kiełbaski i zawijam w folię aluminiową, dobrze zaciskając końce. 

Gotuję na parze przez około 30 minut, następnie odwijam ze sreberka, ostrożnie przenosząc kiełbaski na kratę i griluję w piekarniku w ok 200C przez 10-20 minut, lub do czasu gdy lekko się zarumienią. 
Przewracam kiełbaski od czasu do czasu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga