Znalazlam ostatnio przepiekne kartki papieru, które kupilam kilka lat temu i o dziwo nie mialam okazji wykorzystac. Puszki po kawie dostalam, bo osoba, która zawinela je z pracy doskonale wie, ze jestem pania upcycklingART. Lezaly sobie na parapecie, az przyszly nowe pomysly i owe puszki zostaly przemienione w piekne pojemniki.
Pages
▼
Rewelacyjny serek z tymiankiem cytrynowym
Oszalałam na jego punkcie. Jest kremowy. Orzeźwiający. Wiosenny i nieziemsko smaczny. Dodatkowo prosty i szybki w wykonaniu. Mój dzień rozpoczynam własnie od ciepłego tosta z tym smarowidłem. Nie wychodzę z domu bez śniadania.
150g orzechów nerkowca | 5 świeżych gałązek tymianku cytrynowego | ząbek czosnku | sól i pieprz | 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Orzechy zazwyczaj zalewam wrzątkiem i odstawiam na 30 minut. Ten krok można pominąć.
3 gałązki tymianku zalewam wrzątkiem - ok 10 łyżek i odstawiam na 5 minut.
Orzechy odcedzam, dodaję czosnek, łyżkę oliwy, listki z pozostałych dwóch gałązek tymianku, oraz kilka łyżek herbatki tymiankowej.
Miksuję na gładki krem.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Można jeść odrazu, lub przechować w lodówce przez godzinę.
Hummus dyniowy
Hummus dyniowy powstal przez przypadek w dniu w ktorym zakupilam ogromna dynie, czyli kilka tygodni temu. Odkopalam stare notatki spod stosu zeszytów i ksiazek i postanowilam podzielic sie tym smakowitym soso-smarowidlem z wami. Poniewaz dynia miala rozmiar giant level, oprócz zupy, curry, latte, ciasteczek dyniowych, starczylo tez na przygotowaniu hummusu.
1 szklanka pure z dyni | 1 puszka ciecierzycy | 4 lyzki tahini | lyzeczka soku z cytryny | 2 zabki czosnku | szczypta kuminu | sól i pieprz do smaku | 4-6 lyzek wody
Wkloz wszystkie skladniki do pojemnika blendera i zmiksuj na gladki krem. Dodaj mniej/wiecej wody by uzyskac pozadana konsystencje.







