Curry z ziemniaka w pomidorowym sosie

The Knights - Tipping Strings


Aromatyczny, 'tlusciutki' ziemniak w przepysznym sosie curry. I zycie odrazu nabiera kolorów. Nie zeby moje zycie bylo nudne i bezbarwne, ale wyobrazcie sobie, ze wiosna strzelila totalnego focha i od dwoch dni napie****ala sniegiem. Raz sloneczko, raz mordor i sniegiem sru, potem znowu sloneczko i deszcz, a zaraz znowu snieg !! Koniec kwietnia i winter welcome welcome. No ale powrocmy do tego rozgrzewajacego ziemniaka curry. Dobrze, ze jest prawdziwe jedzenie, które poprawia nastrój :)





Peeling kawowy


Chłopaky w biurze to prawdziwe kawopijaki. W ciągu dnia potrafią wypić do 4 kubkow kawy. Uważam, że to za dużo, tym bardziej, że kawusia zakwasza nas organizm. Niemniej jednak uwielbiam zapach swieżo przyrządzanej kawy. Mam też to szczęście, że moje biurko jest ustawione blisko mikseru do kawy. Ten cudowy zapach unosi się obok mnie przez cały boży dzień.

Peeling kawowy to istna poezja pod prysznicem. Nie tylko dla naszej skóry, ale również dla naszego nosa. Pobudza, koi zmysły, przenosi w inny wymiar. Nie, nie ćpałam. 


Potrzebujemy tylko 3 składników.

cukier, kawa, olej - proporcje 2:2:1

Wymieszaj i nakładaj na zwilżoną skórę.


Wiosenna propozycja na zdrowy lunch


I nie tylko na lunch. Super szybką i bardzo zdrową sałatkę można przygotować, gdy wracamy do domu z ssaniem żołądka i świadomością, ze żaden obiad na nas nie czeka. Z własnego i znajomych doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach idziemy po drodze do sklepu i kupujemy jakieś śmieciowe żarcie, którego przygotowanie zajmuje 10 minut.

Moja super, napakowana tym co najlepsze, sałatka jest super szybka w przygotowaniu i w przeciwieństwie do śmieciowego żarełka, jest prawdziwym bogactwem minerałów i witamin. Dodatkowo zdrowo napcha nas na dłużej :)


150g kaszy jęczmiennej | garsć orzechów nerkowca | po 1 łyżce nasion: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego | po 1 łyżce posiekanych ziól: kolendra, pietruszka, rzeżucha, szczypiorek | sól i pieprz do smaku | oliwa z oliwek 

Ugotowaną kasze połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku, wymieszaj i jedz.


Fuck YEAH Amazing Nature: Red-lipped Batfish

Sfochowana ryba, z czerwoną szminką na ustach, która jest kiepskim pływakiem. Natura jest piękna ;)

http://aequoreusvita.weebly.com/red-lipped-batfish.html
http://thediveshack.blogspot.co.uk/2012/10/creature-feature-rosy-lipped-batfish.html
https://freakyanimals.wordpress.com/2013/11/25/the-red-lipped-batfish/

Pikantny kalafior


Już niedługo wszyscy objadać się będą przepysznym, ugotowanym, a następnie podsmażonym na dużej ilości masełka z bułką tartą, KALAFIOREM. Za młodu uwielbiałam wyjadać chrupiącą i lekko słonawą bułkę tartą. Kalafior niekoniecznie znikał z mojego talerza. Bułka zawsze.

Kalafior, jako dodatek do dań głownych można również przygotować w trochę zdrowszej wersji - bez bułki tartej, bez masła. Smakuje równie rewelacyjnie i uzależnia tak samo jak tradycyjny kalafior.

średni kalafior | 1 cebula | łyżeczka platków chilli | 3 łyżki oleju rzepakowego | łyżeczka soli | szczypta kurkumy | świeża kolendra

Kalafior podziel na średnie kawałki.

Cebulę pokrój w cienkie plasterki.

Rozgrzej olej, dodaj cebulę, chilli i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. 

Dodaj różyczki kalafioru, sól, kurkumę i kilka łyżek wody. Zamieszaj, przykryj i smaż przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawaj z pietruszką, lub kolendrą. 


#PleaseGoVegan :)

Rajma, curry z czerwonej fasolki


Pracuję z Pakistańczykiem i nie trudno zgadnąć, co jest naszym ulubionym tematem do rozmów. Curry, tarka, masala, aloo gobi, jalfrezi, etc. Raz zaintrygował mnie, gdy oznajmił, że jedno z jego ulubionych curry to to, przyrządzone z czerwonej fasolki. Wow !? Zrobiłam małresearch i zaczęłam tworzyć Rajma.

Cynamonowo-słodka masala to idealne połączenie z fasolką. Rajma można spożywać, razem z roti, ciapati, lub z ryżem (Rajma Chawal). Danie jest mega sycące, naładowane składnikami odżywczymi, niskokaloryczne, tanie i łatwe w przyrzadzeniu.

5-6 łyżek oleju rzepakowego | 1 łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski) | kawałek kory cynamonowej, ok 4 cm | 1 świeże chilli | liść laurowy | 1 duża cebula, posiekana | 3 ząbki czosnku | kawałeczek imbiru | 1 lyżeczka soli | garść pomidorków koktajlowych | 1 i 1/2 łyżeczki garam masala | 1/4 łyżeczki kurkumy | szczypta chilli w proszku |  2 łyżki przecieru pomidorowego | 1 łyżeczka cukru | 1 - 1 i 1/2 szklanki wody | świeża kolendra do przybrania

Najpierw rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kumin, cynamon, chilli i lisć laurowy. Smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu.

Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Posól, zwiększ ogień i smaż, aż warzywa lekko się zarumienia. Dodaj pomidorki i smaż, aż będą na tyle miękkie, byś z łatwością mogła je zmiazdzyć.

Dodaj garam masala, kurkumę, chilli w proszku i smaż przez minutkę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie zmiażdż warzywa.

Dodaj cukier, przecier pomidorowy i wodę. Gotuj przez 5-10 minutek na średnim ogniu.

Dodaj odsaczoną fasolkę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut na malutkim ogniu. 

Dopraw do smaku.


#PleaseGoVegan :)

Smalec z bakłażana i fasolki JAś


Cieply wieczór, kilka szklanek whiskey i bakłażan w lodówce. Padło kilka pomysłów, ale wybrałysmy smalec - tłuściutki, ziołowy, przepyszny, a do tego banalnie prosty w wykonaniu. MY zjadłyśmy jeden słoik odrazu. Nie potrafiłyśmy się powstrzymac. Na dobrym domowym chlebie - niebo w gębie. Smalczyk najlepiej smakuje na drugi dzień. Z odrobiną soli himalajskiej i kiszonym ogórkiem. Oh..

2 liście laurowe | 2 jagody jałowca | 2 ziarenka ziela angielskiego | ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | sól | pieprz 1 puszka fasolki jaś | 1 bakłażan 

Bakłażan przekrój na pół, posól miąż i odstaw na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem zetrzyj solny sok. Pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej, dodaj liść laurowy, ziele i jagody. Smaż przez 2 minuty.

Dodaj cebulę, czosnek i bakłażan. Dopraw do smaku. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa lekko się zarumienią. Często mieszaj.

Odsącz fasolkę i dodaj do warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut, delikatnie ugniatając fasolkę.

Zdejmij z palnika, wyłów lisć laurowy i ziarenka i zmiksuj na gładki krem. Dodaj więcej oleju w razie potrzeby. Dopraw solą i pieprzem.

Wrzuć spowrotem na patelnie i smaż przez 4-5 minut. 

Przerzuć do słoiczków i odstaw. 

Jedz na drugi dzień i #PleaseGoVegan :)

Delikatne curry z kalafioru i groszku z kokosowa masala


Wine zwalam na wiosne, bo robi sie cieplo i malo mnie w domu. A za co ? Za brak zapisywania tego co stworzylam. Dobra, zapiski sa gdzies tam na karteczkach, które fruwaja i pewno niedlugo sie zgubia. Dlatego powstal ten blog - by w sposób latwy i szybki zapisywac te pysznosci roslinne. Wiosna, chodze tu i tam. Duzo muzyki, street food fairs i spacerów. 

Mam troche do nadrobienia (bo kilka fajnych potraw udalo mi sie ugotowac), jak np kremowe curry z kalafioru i groszku. Kremowy sos powstal poprzez polaczenie przypraw, mleczka kokosowego z orzechami nerkowca. Powiem szczerze, ze nigdy mnie nie ciagnelo w strone curry z sosem na bazie mleka kokosowego. Co prawda miliony lat temu jadla Thai green chicken curry i bylo niesamowicie smaczne. Od tamtego czasu jedyne curry, które stworzylam z mleczkiem kokosowym bylo to --> odsylam do przepisu.

Ponizsze curry to prawdziwe niebo w gebie - jest lekko slodkawe, delikatnie pikantne i kremowe. Dla mnie idealne. Przepis dodam wkrótce.



Lunch pack


Jestem w niebowzieta !! Nie dosc, ze pieknie swiecilo slonce, pobliski park odwiedzila czapla, to bardzo mile slowa dzis padly. Uslyszalam, ze moje kolorowe lunch'e inspiruja do zdrowszego odzywiania sie :)

Spójrzcie tylko na mój wege pack :) jak mozna wybrac schabowego i ziemniaki ? Jedzenie z mojego pudelka 'promienieje radoscia' ^^


Kanapersy z salaty


Mozna i bez chleba :)



Wiosenna kukurydza w pikantnym maselku pieturszkowym


Mimo, iz wiosna dalej na wakacjach i nie zamierza powrócic, w mojej kuchni powstala przepyszna wiosenna kukurydza. Grilowana, chrupka, w pikantnym maselku ziolowo-czosnkowym.



Pikantne tofu z dymką


Na dziś proponuję, może nie taki szybki w przygotowaniu, ale bardzo fajny i zdrowy przepis na przekąskę, lub dodatek do dań, np curry. Smażone z azjatyckimi przyprawami i dobrze odstączone kosteczki tofu, ze świeżą dymką, lub szczypiorkiem. Palce lizać. 

Tostujemy chlebek pita, napychamy w niego tofu i zajadamy. Można dodać domowej roboty hummus, lub świeżego ogórka.


1 kostka twardego tofu | 1 i 1/2 łyżeczki ziaren kuminu | 1/2 łyżeczki płatków chilli | 5 zabków czosnku | ok 1/2-1/4 łyżeczki soli | szczypta garam masala i kolendry w proszku | 1 łyżka przecieru pomidorowego | 3 dymki | olej rzepakowy 

Dobrze odsącz tofu, najlepiej przyciskając ciężkim przedmiotem przez 30 minut.
Pokrój w 2 cm kostki i podsmaż z każdej strony.

Ziarna kuminu rozgnieć w moździerzu. Czosnek przecisnij przez praskę

Rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego, dodaj czosnek, kumin, papryczkę chilli, garam masala, kolendrę, sól i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj przecier pomidorowy i 2 łyżki wody. Zamieszaj i dodaj usmażone tofu. Smaż przez kolejne 5 minut.

Dodaj posiekaną dymkę i gotuj jeszcze przez minutkę.

Podawaj na gorąco, lub na zimno.


#PleaseGoVegan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga