Jaglanka na mleku kokosowym


Nie wybacze sobie tego, ze dopiero teraz spróbowalam jaglanki. Podchodzila do niej z milion razy, ale nigdy mi sie podejscie nie udalo. Kilka dni temu zdecydowalam, ze to bedzie wlasnie ten dzien: mój i jaglanki. Zrobilam ja na mleczku kokosowym. Aby nam sie nie nudzilo, dodalam orzechy laskowe, oraz sliwki dla slodkosci. Calosc posypalam gorzka czekolada. Pysznosci ! 

'Odstresowuący' balsam do ciała


Kilka dni DIY za mną. Stworzyłam parę fajnych propozycji. Jedną z nich jest relaksujący balsam do ciała z olejku frankincense i mirry. Naprawdę przepięknie pachnie. Ma słodkawo-czekoladowy zapach, aż chciałoby się go jeść !! Jest delikanty i super się wchłania. Skóra po, jest jedwabiście gładka.

Olejek kadzidłowy koi i wycisza umysł. Zmniejsza stany niepokoju i relaksuje. Podobne zastosowanie ma olejek frankincense: posiada właściwości pobudzające, antydepresyjne, zmniejszające napięcie. Uspokaja nerwy i poprawia samopoczucie. 


1/2 ł. olejku z mirry | 6k. olejku frankincense | 20ml oleju kokosowego (organiczny, nieprzetworzony) | 20ml gliceryny | 3-4 k. witaminy E w płynie - opcjonalnie

W małym naczynku roztop olej kokosowy. Odstaw i dodaj glicerynę, oraz olejki eteryczne. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

sunset #4


Lichen Katydid, Markia hystrix


Niesamowity konik polny zamieszkujacy Kostaryke, Kolumbie oraz Ekwador.

https://www.tumblr.com/search/markia%20hystrix
http://robertoelman.photoshelter.com/image/I0000zvhM._T8EJ4

sunset #3


Klopsy z kalafiora i ziemniaków






Kutlety grzybowo-ryżowe

Zazwyczaj, jeżeli gotuj  tylko dla siebie, lub gdy jestem w pędzie, staram się przygotowywać żarcie 'na dwa/trzy dni'. Dodałam poniżej przepis na klopsy ryżowo-grzybowe. Farszu zostało sporo. Zamiast kulek spróbowałam zrobic z niego kotlety. Opanierowałam i usmażyłam. Rewelacja. Jak sobotni schabowy.


2/3 kubka ryżu risotto | kubek brązowych pieczarek - posiekane | 7-10 grzybów shiitake - pokrojone | 1 cebula - posiekana | 4 z. czosnku - starty | ok 2 kubki wywaru roślinnego | 6 Ł. bułki tartej + do obtoczenia | ok. 2 Ł. mąki ryzowej | 2-3 Ł. wywaru | garść pietruszki - posiekana | sól i pieprz do smaku | liść laurowy | 

Przygotuj wywar. Zalej ryż i grzyby shiitake. Gotuj, aż wywar całkowicie wyparuje - ok 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej 2 ł. oliwy z oliwek. Dodaj liść laurowy, cebulę i przetarty czosnek. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj pieczarki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Odstaw.

Gdy ryż i pieczarki lekko przestygną, połącz je ze sobą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lub sosem sojowym.

Obtocz w bułce tartej.

Uformuj w kotlety i usmaż.


#PleaseGoVegan :)

Green-dog bez bułki


Nie wyobrazasz sobie hot dog'a bez bulki ? Ja tez...


Staram się omijać pieczywo. Uwielbiam chrupiące kanapersy, czy curry z chlebkami pitta, lecz wiem, że współczesne ziarno nie jest dobre dla mojego przewodu pokarmowego. 

Za to sałata nie tylko napakowana jest witaminami i minerałami: ma dużo witaminy E i C, potasu, żelaza, magnezu, kwasów organicznynych, ale jest niskokaloryczna i nie obciąża układu trawiennego.

Zamiast chleba użyj sałaty :)


My babies grow so FAST !



Maseczka do twarzy z zielonej glinki i oleju kokosowego


Glinka napakowana jest minerałami. Olejek z geranium pomaga łagodzić stany lękowe i napięcia nerwowe. Olej kokosowy jest świetnym środkiem nawilżającym i wygładzającym.

1 ł. oleju rycynowego | 1 ł. oleju morelowego | 1 ł. oleju kokosowego | 4 Ł. zielonej glinki | 1 kropelka olejku patchouli | 1 kropelka olejku z geranium 

Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy. Pozostaw na 10 minut. Spłucz letnią wodą.

Skóra: zniszczona, sucha, normalna, starzejaca się.

they keep me relaxed and calm. I enter my indoor jungle in and am in other world. Await my plant #53 

Klopsy z grzybów i ryżu risotto


2/3 kubka ryżu risotto | kubek brązowych pieczarek - posiekane | 7-10 grzybów shiitake - pokrojone | 1 cebula - posiekana | 4 z. czosnku - starty | ok 2 kubki wywaru roślinnego | 6 Ł. bułki tartej | ok. 2 Ł. mąki ryzowej | 2-3 Ł. wywaru | garść pietruszki - posiekana | sól i pieprz do smaku | liść laurowy | 

Przygotuj wywar. Zalej ryż i grzyby shiitake. Gotuj, aż wywar całkowicie wyparuje - ok 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej 2 ł. oliwy z oliwek. Dodaj liść laurowy, cebulę i przetarty czosnek. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj pieczarki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Odstaw.

Gdy ryż i pieczarki lekko przestygną, połącz je ze sobą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lub sosem sojowym.

Uformuj w kulki i smaż, aż pożądnie się zarumienią.

Zamocz w sosie BBQ, lub jakimkolwiek innym sosem, kótry lubisz.


***
Przepis na sos BBQ dodam wkrótce, ale ale... użyj gotowego sosu BBQ, lub zajadaj klopsy z POMIDOROWYM sosem klasycznym >>> przepis <<< lub wędzonym >>> przepis <<<


#PleaseGoVegan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga