finecooking.com |
Skład:
- glikozydy - odpowiedzialne za lecznicze wlasciwosci,
- witaminy A, B, C i E,
- blonnik,
- składniki mineralne takie jak: chrom, wapń, żelazo, fosfor, potas i mangan,
- charakteryzują sie niską zawartość tłuszczów nasyconych, sodu, oraz cholesterolu,
- flawonoidy,
- suche cebule są zaskakującym źródłem błonnika i bogatym źródłem zdrowych związków siarki, podobne do tych znalezionych w czosnku.
Działanie:
- poprawniają metabolizm,
- oczyszczają orgaznim - działają moczopędnie (flanoidy),
- silny środek antyseptyczny - cebula to naturalny antybiotyk - zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom,
- ułatwia gojenie się ran (szczególnie oparzeń),
- siarka, która występuje w cebuli jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu się zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu,
- surowa cebula korzystnie wpływa na system sercowo-naczyniowy, zmniejsza i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi,
- pomaga zwalczyc wirusy będace odpowiedzialne za powstawanie czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry, oraz trądziku,
- flawonoidy, pomagają witaminie C w swojej funkcji poprawy integralności naczyń krwionośnych i zmniejsza stany zapalne. Jeden szczególnie flawonoid - kwercetyna, może hamować wzrost guzów nowotworowych,
- cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne - stosuj podczas chorób t.j: zapalenie gardła, zatok, krtani, zapalenie oskrzeli i migdałków, angina,
- chrom zwiększa efektywność insuliny i utrzymuje stabilizacje cukru we krwi. To z kolei pomaga wyeliminować awarie cukru we krwi i późniejsze słodkie przekąski. I niestety jest to prawda, gdyż w mojej diecie cebula odgrywa codzienną role na talerzu. Nie pamietam, kiedy ostatni raz jadłam słodycze...
Cebula ma szerokie zastosowania kulinarne. Zjadanie jednej cebuli dziennie daje nam gwarancję zdrowia.
health.howstuffworks.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz