Cykoria - zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata

dhconcerts.wordpress.com
Warzywo to posiada rozetę o kruchych liściach. Ich barwa jest kremowobiała u nasady i żółtawa na końcach. Cykoria ma mięsisty korzeń, który się suszy i praży, a następnie rozdrabia na proszek. Proszek ten używany jest jako substytut kawy. Nie zawiera kofeiny.

Cykoria charakteryzuję sie gorzkawym smakiem. Przeważnie jest podawana w postaci sałatek, ale możemy ją też zapiekac, lub dusic. Jest niskokaloryczna i posiada wiele drogocennych składników. 

Cykoria: skład

  • składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo,
  • beta karoten, witaminy B1, B2, B5 kwas foliowy B9, witamina C, K, 

Układ pokarmowy:

  • pobudza apetyt - intybina stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, oraz żółci,
  • inulina poprawia prace jelit,
  • żółć wspomaga trawienie,
  • pomocna przy problemach układu pokarmowego: zatwardzenia, oraz wzdecia,

Układ moczowy

  • w stanach zapalnych układu moczowego
  • warzywo jest moczopedne: oczyszcza organizm z toksyn

Skóra:

  • pomaga w problemach skórnych: opryszczka, łuszczyca, oraz trądzik,
  • łagodzi podrażnienia skóry

Bądz piekna z cykorią:

  • napój z suszonej cykorii ułatwia zasypianie, zaś podawany z mlekiem zwiększa przyswajalność białka i magnezu,
  • zmniejsza zmarszczki, 
  • wzmacnia strukturę włosów i paznokci,
  • wzmacnia organizm,
  • poprawia przemianę materii,
  • przyspiesza spalanie tłuszczów.

Ponadto:

  • stosowana do usprawniania czynności trzustki, 
  • w leczeniu wątroby, oraz woreczka żółciowego,
  • w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, hemoroidów,
  • podagra (dna moczanowa).

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga