dhconcerts.wordpress.com |
Cykoria charakteryzuję sie gorzkawym smakiem. Przeważnie jest podawana w postaci sałatek, ale możemy ją też zapiekac, lub dusic. Jest niskokaloryczna i posiada wiele drogocennych składników.
Cykoria: skład
- składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo,
- beta karoten, witaminy B1, B2, B5 kwas foliowy B9, witamina C, K,
Układ pokarmowy:
- pobudza apetyt - intybina stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, oraz żółci,
- inulina poprawia prace jelit,
- żółć wspomaga trawienie,
- pomocna przy problemach układu pokarmowego: zatwardzenia, oraz wzdecia,
Układ moczowy
- w stanach zapalnych układu moczowego
- warzywo jest moczopedne: oczyszcza organizm z toksyn
Skóra:
- pomaga w problemach skórnych: opryszczka, łuszczyca, oraz trądzik,
- łagodzi podrażnienia skóry
Bądz piekna z cykorią:
- napój z suszonej cykorii ułatwia zasypianie, zaś podawany z mlekiem zwiększa przyswajalność białka i magnezu,
- zmniejsza zmarszczki,
- wzmacnia strukturę włosów i paznokci,
- wzmacnia organizm,
- poprawia przemianę materii,
- przyspiesza spalanie tłuszczów.
Ponadto:
- stosowana do usprawniania czynności trzustki,
- w leczeniu wątroby, oraz woreczka żółciowego,
- w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, hemoroidów,
- podagra (dna moczanowa).
Na pewno muszę tego spróbować! :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie !! :)) x
Usuń