Bazylia

Bazylia to popularne zioło, które jest używane jako składnik sosów, zup, sałatek i dań z makaronu na całym świecie. Bazylia oprócz smaku i aromatycznego zapachu, oferuje wiele istotnych korzyści dla zdrowia. Zatem, nie wahaj się dodać trochę bazylii do następnego posiłku.

Skład:
  • witamina A,  B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K,
  • pierwiastki: mangan, magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód.


Spójrzmy na właściwości tej cudownej rośliny:

1. Ból głowy:
Bazylia świetnie poradzi sobie z bólami głowy - zaparz herbatkę z liści, lub zrób maść - liście wymieszaj z pastą z drzewa sandałowego i nałóż na czoło, oraz skronie.

2. Jama ustna:
Ususzona i sproszkowana bazylia może być stosowana do szczotkowania zębów. Jest to bardzo dobry i naturalny sposób na utrzymanie zębów i dziąseł w dobrej kondycji.  Ponadto przeciwdziała nieświeżemu oddechowi. Stosuj również w przypadku infekcji jamy ustnej.

3. Łagodzi gorączkę i przeziębienie. Zaleca się picie wywaru z bazyli podczas stanów podgorączkowych - zaparz liście z kilkoma ziarnami kardamonu, dodaj miód i mleko.

4. Bazylia wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, oraz antyseptyczne - może być stosowana zewnętrznie w zwalczaniu problemów skórnych, np grzybica. Stosuj rownież na rany, przecięcia, zadrapania.


5.Zdrowe serce
Bazylia chroni serce przed chorobami, oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.


7. Kaszel, astma
Żucie bazyli, lub picie herbatki, skutecznie pomoże z uporczywym kaszlem.

8. Olej z bazylii może być stosowany w leczeniu zaparć, skurczy żołądka i niestrawności - układ pokarmowy

9. Poprawia pamięć

10. Chroni przed wolnymi rodnikami

***Bazylia jezeli gotowana zbyt dlugo, zmienia zmak na lekko gorzkawy.



Bazylia w Kuchni:

*Bazylia w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku, dlatego gdy serwujemy cieple potrawy, ziolo dodajemy na koncu.

Pesto

Składniki:

1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Czytaj więcej...





Kanapersy: świeża bazylia, pomidor, weganski kozi serek 



Składniki:


pełnoziarnista bułka, przekrojona na pół
kilka plasterków weganskiego sera koziego
świeży pomidor
kilka listków bazyli
sól, płatki chilli, lub pieprz do smaku
można posmarować masłem roślinnym

Czytaj więcej...




Oliwa z ziołami



Składniki:

słoik, lub butelka
oliwa z oliwek/ olej sezamowy/ lub inny olej
zioła wg Twoich 
Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.






webmd.com
www.livestrong.com
wikipedia.org

2 komentarze:

  1. Anonimowy7/28/2013

    ... Wspanialy Blog ... Wspaniale Informacje ...
    Wielkie Dzieki .... Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, to ja DZIEKUJE !!! :-)
    BuziX

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga