Witamina E

1zoom.net

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, w konsekwencji zmniejszając ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Funkcje witaminy E:

Zdrowie:
  • chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem - jej jedna molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem, aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie. Stąd jej działanie na naczynia wieńcowe nie da się porównać z żadnym chemicznym lekiem,
  • zmniejsza ryzyko poronienia,
  • wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A,
  • chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników,
  • prowadzi do zmniejszenia zawałów, 
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • chroni oczy.

Witamina E, a uroda:

  • poprawia gospodarkę wodną naskórka, oraz powoduje wzrost jego miękkości i elastyczności, 
  • wpływa na piękny wygląd i stan skóry,
  • chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym,
  • zapobiega procesom starzenia, zmniejsza zmarszczki,
  • wpływa na prawidłową budowę mięśni - witamina E poprawia oddychanie komórek Twojego organizmu i odmładza je, co umożliwia np. mięśniom lepszą pracę i większą wydolność, dotyczy to zarówno mięśnia sercowego;
  • poprawia ukrwienie skóry,
  • wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, oraz trądziku, 
  • przyspiesza gojenie się ran, redukuje blizny, nie dopuszcza do przebarwień skóry i plam.

Gdzie znajdziemy witaminę młodosci:
- siemie lniane,
- awokado,
- aloes,
- oleje roślinne,
- jajka,
- marchewki,
- pomidory,
- orzechy,
- brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone,
- nasiona słonecznika,
- mango,
- oliwki,
- papaja,
- kiwi,
- banany,
- jabłka,
- owoce leśne,
ziarna zbóż.

Profilaktyka:
  • leczenie oparzeń
  • opóźnia postępy choroby Parkinsona
  • obniża ryzyko ataku serca
  • wspomaga działanie insuliny
  • łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego
  • zapalenie stawów
  • padaczka
  • układ odpornościowy
  • nerwobólecera
  • dystrofia mięśniowa

Warto zapamiętać:
**Należy pamiętać, że oleje produkowane przemysłowo są w znacznej mierze pozbawione tej witaminy, która ulega degradacji podczas etapu przetwarzania.


***żelazo osłabia działanie witaminy E.
***Witamina E jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem.


www.zrobsobiekrem.pl
doktorwitamina.pl
mazidla.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga