Cukinia

Skład:
  • cukinie mają wysoką zawartość wody i są niskokaloryczne, 
  • witaminy A - 15% RDA i C - 10% RDA,
  • ich skórka jest dobrym źródłem błonnika
  • bettinnasfood.wordpress.com
  • ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak karoteny, luteiny i zeaksantyny
  • cukinie są również bogatym źródłem witaminy B1,
  • minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, mangan, fosfor, cynk i potas. 
Wlasciwosci:
  • potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi,
  • pomagaja zmniejszyć zaparcia,
  • oferuje ochronę przed nowotworami jelita grubego,
  • wapń wspomaga wytrzymałość kości i zębów, 
  • kwas foliowy wspiera rozwój płodu i buduje odporność,
  • żelazo jest niezbędne do produkcji energii i odpowiedzialne jest za rozporwadzanie tlenu do krwi.
Bądź piękna naturalnie:
  • zawartość przeciwutleniaczy pomaga oczyszczać organizm  z wolnych rodników, które odgrywają rolę w procesie starzenia się i różnych procesów chorobowych,
  • witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu,
  • cukinia jest odpowiadzialnya za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry,
  • stymuluje lepsze ukrwienie,
  • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach
Przy zakupie
Najlepiej wybierać mniejsze, młodsze cukinie, gdyż mają więcej smaku. Szukaj twardej i 'ciężkiej'  z nieuszkodzoną, jasną  i błyszczącą skórą.

***Ze względu na zawartość aminokwasów i kwasów omega - 3, polecana jest szczególnie weganinom i wegetarianom.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga