Skład:
- cukinie mają wysoką zawartość wody i są niskokaloryczne,
- witaminy A - 15% RDA i C - 10% RDA,
- ich skórka jest dobrym źródłem błonnika,
- ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak karoteny, luteiny i zeaksantyny,
- cukinie są również bogatym źródłem witaminy B1,
- minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, mangan, fosfor, cynk i potas.
bettinnasfood.wordpress.com |
Wlasciwosci:
- potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi,
- pomagaja zmniejszyć zaparcia,
- oferuje ochronę przed nowotworami jelita grubego,
- wapń wspomaga wytrzymałość kości i zębów,
- kwas foliowy wspiera rozwój płodu i buduje odporność,
- żelazo jest niezbędne do produkcji energii i odpowiedzialne jest za rozporwadzanie tlenu do krwi.
- zawartość przeciwutleniaczy pomaga oczyszczać organizm z wolnych rodników, które odgrywają rolę w procesie starzenia się i różnych procesów chorobowych,
- witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu,
- cukinia jest odpowiadzialnya za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry,
- stymuluje lepsze ukrwienie,
- pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach
Najlepiej wybierać mniejsze, młodsze cukinie, gdyż mają więcej smaku. Szukaj twardej i 'ciężkiej' z nieuszkodzoną, jasną i błyszczącą skórą.
***Ze względu na zawartość aminokwasów i kwasów omega - 3, polecana jest szczególnie weganinom i wegetarianom.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz