Awokado ma specyficzny smak. Wedlug mnie, smakuje troszkę jak pestki słonecznka. Napewno warto spożywać ten owoc, ponieważ to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Owoc ten jest bardzo kaloryczy - 100g zawiera 220 kalorii, lecz są to tłuszcze nienasycone, czyli wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Z dobroczynnego wpływu skorzystamy, spożywając surowe owoce (nie należy poddawać awokado działaniu wysokiej temperatury), jak i korzystając z oleju.
Zdrowy tłuszcz awokado pomaga organizmowi przyswajać składniki odżywcze. Na przyklad, awokado połączone z pomidorami pozwala naszemu organizmowi wykrzesać z nich 4 i pół razy więcej likopenu. Whooohoooa!
Skład awokado:
Skład awokado:
- witaminy A, E, C, D, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), K,
- potas, wapń, żelazo, lecytyna, magnez, sód, cynk,
- owoc ten jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem,
- awokado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom cholesterolu,
- zawiera najsilniejszy przeciwutleniacz (tripeptyd glutation),
Układ krwionośny:
- ze względu na bogactwo tłuszczów nienasyconych, awokado pomaga regulować ciśnienie we krwi i obniżyć cholesterol,
- pomaga uchronić przed chorobami krążenia, w tym miażdżyca, nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca i mózgu.
***Zamiast masła, kanapki smaruj papką z awokado***
Układ pokarmowy:
- super błonnik (zawiera 75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego błonnika) zawarty w awokado zmniejsza zaparcia,
- witamina B poprawia trawienie,
- działa jak lekki środek przeczyszczający,
- zmniejsza szanse na zachorowanie na raka jelita grubego,
- awokado jest sycące - jest świetnym składnikiem diet odchudzajacych, ponieważ pozwala czuć się 'najedzonym i pełnym',
Super oczy:
- awokado zawiera luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które świetnie wpływają na nasz wzrok, oraz są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania,
- zapobiega występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – w tym zaćmy, oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.
Inne funkcje awokado:
- bogate źródło kwasu foliowego, odpowiedzialny jest on za prawidłowy rozwój naszych komórek szczególnie polecany jest kobietą w ciąży,
- mieszanina oleju z awokado i oleju sojowego uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych,
- olej nałożony na skórę przyspiesza proces gojenia się ran,
- witamina K dba o prawidłowy rozwój kości,
- wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.
Bądź piękna naturalnie:
- awokado zawiera naturalny olej roślinny głęboko nawilżający, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
- potas, znany jako minerał młodości - czy to jedząc awokado czy robiąc z niego maseczkę na twarz - pomoże utrzymać skórze zdrowy i piękny wygląd,
- olej z awokado ma silne właściwości wygładzające, opóźniające procesy starzenia się skóry - witamina E,
drgranny.com |
- odbudowuje ochronną warstwę lipidową,
- chroni przed nadmierną utratą wilgoci,
- pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
- awokado ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
- zmieszaj z olejkiem z pestek winogron, lub olejkiem ze słodkich migdałów i stosowuj do masażu,
- awokado dogłębnie odżywia i nawilża nie tylko skórę, ale i włosy - zdecydowanie raz w miesiącu zrób maseczkę z tego owocu.
***Ich gruba skóra, chroni wewnętrzny owoc przed pestycydami i zanieczyszczeniami.
***Owoc po zetknięciu się z powietrzem, zmienia kolor, dlatego zaplanuj logiczne wykorzystanie tego owoca.
kobieta.info.pl www.figa.pl fitday.com
Zostan WEGE z AWOKADO
Pełna zgoda - oczywiście, że warto spożywać ten owoc. I polecać go znajomym! Awokado to prawdziwa skarbnica wartościowych składników, a ich właściwości robią wrażenie. Ja teraz jestem na etapie zapoznawania dziecka z tym produktem :) Podobno można go włączyć do diety malucha już od 7 miesiąca życia. Kaloriami pochodzącymi z natury bym się za bardzo nie przejmował, bo co innego, gdy spożywamy takie tłuszcze, a co innego, gdy na przykład sięgamy po jakieś fast-foody. To dwie zupełnie inne bajki ;)
OdpowiedzUsuńSlyszałem również ze ma pozytywny wplyw na zęby! https://dentalcomfort.pl/
OdpowiedzUsuń