Bakłażan

blaxill.com
Bakłażany to niskokaloryczne warzywa - świeży bakłażan to ok. 90% wody, błonnik, znikome ilości tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Niestety mają swoje minusy - bakłażan jest ciężkostrawny.

SuperSkład (100g):
  • bakłażan zawiera sporo błonnika - ok 3.5g na 100g,
  • spore ilosci wapnia, żelaza, fosforu, potasu i witaminy C,
  • węglowodany - 9g,
  • oraz mniejsze ilości witaminy A, B2,
  • antocyjany.


Właściwości zdrowotne:
  • bądź piękna naturalnie: bakłażan jest niskokaloryczny - zawiera tylko 35 kcal na 100g. Wysoka zawartość błonnika napewno pomoże Ci czuć się najedzoną i poprawi przemianę materii. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki. Antocyjany wpłyną na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci. Ponadto jedzenie ich, przyspieszy syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry. Bakłażany to znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
      • bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
      • poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
          • korzystnie wpływają na układ moczowy - mają działanie moczopędne,
          • leczą dolegliwości żołądkowe,
          • łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom,
          • antocyjany zawarte w tym warzywie wzmocnią odporność organizmu.


          Przeciwskazania
          Bakłażany nie powinne być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz ludzi uskarżający się na reumatyzm, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.

          *** Warzywo to nie powinno być spożywane na surowo, gdyż zawiera solaniny - związki toksyczne, które w nadmiarze mogą spowodować zatrucie pokarmowe.

          ***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

          Archiwum bloga