blaxill.com |
SuperSkład (100g):
- bakłażan zawiera sporo błonnika - ok 3.5g na 100g,
- spore ilosci wapnia, żelaza, fosforu, potasu i witaminy C,
- węglowodany - 9g,
- oraz mniejsze ilości witaminy A, B2,
- antocyjany.
Właściwości zdrowotne:
- bądź piękna naturalnie: bakłażan jest niskokaloryczny - zawiera tylko 35 kcal na 100g. Wysoka zawartość błonnika napewno pomoże Ci czuć się najedzoną i poprawi przemianę materii. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki. Antocyjany wpłyną na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci. Ponadto jedzenie ich, przyspieszy syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry. Bakłażany to znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
- bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
- poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
- korzystnie wpływają na układ moczowy - mają działanie moczopędne,
- leczą dolegliwości żołądkowe,
- łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom,
- antocyjany zawarte w tym warzywie wzmocnią odporność organizmu.
Przeciwskazania
Bakłażany nie powinne być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz ludzi uskarżający się na reumatyzm, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.
*** Warzywo to nie powinno być spożywane na surowo, gdyż zawiera solaniny - związki toksyczne, które w nadmiarze mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.
***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz