Dzięki licznym walorom żywieniowym i jednocześnie niskiej kaloryczności, brukselka powinna stanowić stały składnik naszej diety.
Skład brukselki:
- witaminy z grupy B - w tym znaczne ilości kwasu foliowego,
- witaminy C, E, K,
- sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor
- karoten,
- brukselka jest najbogatszym w białko, warzywem kapustnym,
- zawiera spore ilości goitrogenów - zbędnego, antyodżywczego związku.
Antynowotworowe:
- jak wykazały badania brukselka, oraz pozostałe warzywa kapustne, jest zalecana przy diecie antynowotworowej. Udowodniono, że brukselka zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych - usuwają one białka niezbędne do podziałów komórek rakowych.
- pomaga likwidować zaparcia,
- wspomaga pracę układu pokarmowego, wątroby, trzustki, śledziony,
- pomaga w przypadku zapalenia woreczka żółciowego.
Układ krążenia:
- obniża cholesterol we krwi,
- spożywanie brukselki zalecane jest w chorobach układu sercowo - naczyniowego, takich jak: miażdżyca, cukrzyca,
- zalecana jest anemikom - duże ilości żelaza.
Inne zdrowotne właściwości:
- zajadaj brukselkę, gdy czujesz zmęczenie i znużenie,
- wspomaga pracę górnych dróg oddechowych - astma, łagodzi objawy zapalena oskrzeli, oraz strun głosowych,
- łagodzi bóle reumatyczne,
- brukselka wzmacnia odporność organizmu.
Goitrogeny są to nieodżywcze substancje utrudniające przyswajanie jodu z posiłków. Niedobór jodu jest odpowiedzialny za kłopoty m.in z tarczycą, skórą, oraz włosami, a nawet prowadzić może do problemów z miesiączkowaniem. Aby pozbyć sie tych niekorzystnych substancji, brukselki należy spożywać po ugotowaniu, ponieważ goitrogeny ulatniają się podczas wysokiej temperatury. Przez pierwsze 4 minuty gotuj warzywa bez przykrywki. Powinniśmy również unikać podawania tych warzyw, jednocześnie z produktami bogatymi w jod.
Brukselka tak jak to kapusta, jest ciężkostrawna i działa wzdymająco dlatego nie powinno się jej podawać małym dzieciom, lub osobom z kłopotami jelitowymi.
kuchnia.wp.pl, kobieta.info.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz