Skład:
Właściwości pestek dyni:
- witaminy A - beta-karoten, B1, B2, B3, B5, B6, i B9, C, E, K,
- błonnik,
- fitosterole,
- kwasy tłuszczowe,
- minerały: mangan, magnez, fosfor, cynk, żelazo, potas, selen, sód, wapn.
Właściwości pestek dyni:
- pestki dynia zawierają fitosterole, mikroelementy które wykorzystywane są w leczeniu chorób prostaty,wzmacniają nasz organizm,
- dzięki dużej zawartości cynku (52 mg), spożywanie pestek dyni, pomoże zlikwidować problemy skórne (w tym trądzik, opryszczka) i utrzymać cerę i skórę w prawidłowym stanie,
- korzystnie wpływają na pracę mózgu - lecytyna - poprawia koncentracje i pamięć, promuje myślenie,
- pomagą zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków, oraz pomogą łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego
- zbawiennie działają na układ krążenia, utrzymując go w dobrym stanie - spożywanie pesek zalecane jest osobom z miażdżycą i o zbyt wysokim poziomie cholesterolu
- zapobiegają otyłości, ułatwiają trawienie - dzięki wysokiej zawartości błonnika (6.5 g).
- pestki dyni są wykorzystywane w walce z pasożytami układu pokarmowego - tasiemce, glisty i owsiki
- zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,
- witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu w komórkach,
- ułatwiają gojenie się ran i złamań, hamują tworzenie się sińców,
- pozytywnie wpływają na wzrost kości i zębów (witamina A), oraz pomogą utrzymać dziąsła w prawidłowym stanie (hamuje krwawienie dziąseł),
- utrzymują prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci,
- beta karoten poprawi koloryt skóry,
- poprawiają też wzrok,
- mają właściwości moczopędne - skutecznie pomogą oczyścić organizm z toksyn.
pl.wikipedia.org
www.se.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz