Nasiona chia


Słowo chia (szałwia argentyńska) pochodzi z języka Majów, a oznacza siłę. 


Nasiona chia śmiało możemy dodać do listy SuperŻarcie!!!: 

są zbilansowaną mieszanką białek, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i błonnika. Naładowane są mikroelementami i dają niezłego kopa energetycznego!! Mówi się, że 1 łyżka Chia może dać osobie, wystarczajaco dużo energii na całą dobę! Ponadto, ze względu na duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 są doskonałym uzupełnieniem dla wegetarian.


Zdecydowanie warte wrzucenia do naszego koszyka konsumpcyjnego.



Skład:
  • ziarna chia są naładowane antyoksydantami - jest ich 3 razy więcej niż w jagodach, które uważane są za owoce, które posiadają najwięcej przeciwutleniaczy,
  • zawierają 2 razy więcej potasu niż banan i 3 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka, oraz są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 - kwas alfa-linolenowy,
  • są bogate w błonnik - tylko 2 łyżeczki to aż 10 gramów błonnika (!!),
  • minerały: wapń, fosfor, mangan, cynk i magnez.
Włciwości:
  • chia wspomaga układ trawienny zachowując jego funkcje na odpowiednim poziomie, 
  • pomaga oczyszczać jelita,
  • pomaga utrzymać zdrową wagę. Połączenie białka i błonnika daje uczucie sytości, oraz pomaga obniżyć odczuwany głód między posiłkami, 
  • zmniejszają stany zapalne, posiadają właściwości łagodzące,
  • odpowiednio nawadniają organizm i chronią przed nadmierną utratą wilgoci,
  • pomagają utrzymać skórze zdrowy i piękny wygląd, mają silne właściwości  wygładzające, opóźniające procesy starzenia się skóry,
  • niski indeks glikemiczny czyni z nasion chia idealnym pokarmem dla diabetyków - spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
  • badania pokazują, że nasiona chia mogą obniżyć poziom cholesterolu, oraz mogą zapobiegać nadciśnieniu - zawiera kwas alfa-linolenowy, który zmniejsza tworzenie się płytki w tętnicach,
  • chia może pomóc uporać się z bezsennością -  zawiera tryptofan, aminokwas, który promuje dobry sen.
Dwie łyżeczki nasion chia to:
  • 18% dziennego zapotrzebowania na wapnia,
  • 35% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
  • 24% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 50% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Efekty uboczne:
Niestety ziarna chia mogą powodować alergie. Osoby uczulone na gorczycę nie powinny spożywać tych ziaren.



Ciekawosctki:
***Chia nie zawerają glutenu.


***Zewnętrzna warstwa nasion chia po zmieszaniu z wodą pęcznieje. Tak powstałą galaretowatą mieszankę, można stosować zamiast jajek, w celu połączenia składników, np kotletów wegetarianskich.
Wymieszaj 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody i odstaw na 15 minut.


whatscookingamerica.net
mamzdrowie.pl

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam nasiona chia :) Robię z nich głównie pudding na śniadanie. Gdybyś była ciekawa, to w sklepie Swojska Piwniczka można kupić te nasiona w bardzo korzystnej cenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasiona chia są na pewno bardzo zdrowe, a na co warto je stosować dowiecie się z tego artykułu https://www.zdrowonaturalnie.pl/myvita-nasiona-chia/ . Na pewno jeśli ta tematyka was interesuje warto będzie tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga