Beta karoten jest doskonałym przeciwutleniaczem. Karoteny to naturalne barwniki zwane karetenoidami, występujące przede wszystkim w pomarańczowej, żółtej, oraz czerwonej żywności - to właśnie one nadają żywności ten kolor. Beta karoten jest prekursorem witaminy A.
Właściwości karotenów:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów,
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami,
- korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.
Ps. Różowy kolor, flamingi zawdzięczają właśnie karotenom - wchłanianym przez ptaki podczas zjadania alg i drobnych skorupiaków. Nie przesadź ze spożyciem marchewki, lub innych produktów bogatych w ten składnik, bo twoja skóra nabierze lekko pomarańczowego koloru.
Ps. Różowy kolor, flamingi zawdzięczają właśnie karotenom - wchłanianym przez ptaki podczas zjadania alg i drobnych skorupiaków. Nie przesadź ze spożyciem marchewki, lub innych produktów bogatych w ten składnik, bo twoja skóra nabierze lekko pomarańczowego koloru.
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowy artykuł, dowiedziałem się o informacjach, o których nie wiedziałem.