Kiwi

elegraph.co.uk
Te owoce zawierają liczne składniki odżywcze, jak również znane witaminy i minerały, które pomagają Twojemu zdrowiu.

Skład kiwi:
  • owoc kiwi to doskonałe źródło witaminy C. 
  • kiwi jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. 
  • kiwi zawiera duze ilosci potasu. Zawartość potasu w masie jest nieco mniejsza niż np w bananie,
  • zawiera także witaminę E, oraz niewielką ilość witaminy A,
  • skórka kiwi jest dobrym źródłem flawonoidów (przeciwutleniaczy),
  • olej z nasion kiwi zawiera kwas alfa-linolenowy i kwas tłuszczowy omega-3.
Działanie:
  • Błonnik w kiwi jest przydatny dla wielu warunkówNaukowcy odkryli, że dieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca. Błonnik jest również dobry dla wiązania i usuwania toksyn z jelita grubego, który jest pomocny w zapobieganiu raka jelita grubegoPonadto pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą,
  • witamina C glówny antyoksydant zawarty w kiwi neutralizuje wolne rodniki.
zrodlo: wikipedia



Kuchenna Mo - Przepisy z kiwi do wykonania





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga