elegraph.co.uk |
Te owoce zawierają liczne składniki odżywcze, jak również znane witaminy i minerały, które pomagają Twojemu zdrowiu.
Skład kiwi:
- owoc kiwi to doskonałe źródło witaminy C.
- kiwi jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
- kiwi zawiera duze ilosci potasu. Zawartość potasu w masie jest nieco mniejsza niż np w bananie,
- zawiera także witaminę E, oraz niewielką ilość witaminy A,
- skórka kiwi jest dobrym źródłem flawonoidów (przeciwutleniaczy),
- olej z nasion kiwi zawiera kwas alfa-linolenowy i kwas tłuszczowy omega-3.
Działanie:
- Błonnik w kiwi jest przydatny dla wielu warunków. Naukowcy odkryli, że dieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca. Błonnik jest również dobry dla wiązania i usuwania toksyn z jelita grubego, który jest pomocny w zapobieganiu raka jelita grubego. Ponadto pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą,
- witamina C glówny antyoksydant zawarty w kiwi neutralizuje wolne rodniki.
zrodlo: wikipedia
Mój ulubiony owoc :)
OdpowiedzUsuń