Oliwki zielone, czerwone, czy czarne to ta sama odmiana oliwek. Barwa oliwki zalezy od procesu dojrzewania owocu, lub sposobu jego obróbki. Owoce te zanim dojrzeją, mają kolor szarawy, potem zielony, a nastepnie brązowieją, by na koniec zmienic barwe na czarna.
Świeże oliwki prosto z drzewa, czy to zielone, czerwone, czy czarne są gorzkie. Poddaje się je procesowi kiszenia - aby oliwki miały łagodniejszy smak, najpierw trzyma sie je w zalewie zasadowej, a potem dopiero wkładane sa do solanki.
Etapy dojrzewania:
Zielone oliwki zbierane sa kiedy osiągną odpowiednią wielkość, ale sa to owoce niedojrzale.
Czerwone zas zebrane sa w kolejnym etapie dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
Oliwki czarne to dojrzałe owoce, które zostaja zebrane na końcu całego procesu. Czasami oliwki czarne otrzymywane sa z oliwek zielonych, lub czerwonych. Zanurzone w solance poddawane są procesowi natleniania. Są delikatniejsze w smaku, niz oliwki zielone i czerwone.
Skład oliwek:
- witaminy A, C oraz E
- witaminy z gruby B
- zawierają niewielkie ilości minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, oraz selen
- kwas oleinowy,
- błonnik
Uklad krwionosny:
- jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne,
- jednonasycone tłuszcze przyczyniają się do zmniejszenia zlego, oraz zwiększenia dobrego cholesterolu
- obniżaja ciśnienie krwi
- pomagaja zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca lub zakrzepicy żył głębokich - kwas oleinowy chroni serce
Badz piekna naturalnie:
- oliwki to swietlne zrodlo witaminy E, przeciwutleniacza, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami
- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu skóry
- zapobiegaja anemii
- odgrywają ważną rolę w utrzymaniu sprawności układu immunologicznego
- kwas oleinowy, utrzymuje miękka i zdrowa skóre, oraz redukuje zmarszczki,
Uklad pokarmowy:
- korzystnie wpływa na pracę narządów trawiennych i wątroby
- daje poczucie sytosci
Inne:
- witamina E przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych.
Czerwonych jeszcze w PL nie widziałam.
OdpowiedzUsuńp.s. ciekawy blog, jakże urozmaicony
dziekuje :)
Usuńserio w PL nie ma ? ciekawe :-)
Bardzo wartościowy wpis, dobrze wiedzieć więcej o oliwkach ;)
OdpowiedzUsuńA czy pestki czerwonych oliwek można jeść?
OdpowiedzUsuń20 year old Information Systems Manager Jilly McCrisken, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Flag Football. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a 3500 Club Coupe. przejdz do tej strony
OdpowiedzUsuń