ninemsn.com.au |
Nie dość, że owoc ten nie gromadzi metali ciężkich, pestycydów lub herbicydów to zawiera:
- witaminy: C, B2, B6, E,
- mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden,
- błonnik.
- antocyjany - to przeciwutleniacze, które usuwają toksyny z organizmu, oraz wpływają na kolor owoców,
- składa się w większości z tanin - które decydują o smaku aronii, zwiększają ich cierpkość.
Układ krwionośny:
- zmniejsza cholesterol,
- przeciwutleniacze doskonale walczą z problemami z krążeniem,
- chroni przed chorobami serca, w tym miażdżycy,
- aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych,
- wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
- pomaga skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze,
- zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic,
- aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego,
- poprawia gospodarkę tłuszczami - jedz aronię, jeżeli jesteś na diecie,
- łagodzi dolegliwości wątroby, oraz trzustki,
- usprawnia przemianę materii,
- spowalnia procesy starzenia,
- wzmacnia odporność na promieniowanie UV,
- oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn (atocyjany),
- działa uspokajająco, pomaga zmniejszyć napięcia nerwowe,
- działa na wzmocnienie odporności.
Właściwości antynowotworowe:
- zmniejszenie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora),
- zmniejszenie skutków ubocznych leków przeciwnowotworowych,
- zmniejszenie skutków ubocznych leków używanych przy leczeniu nowotworów,
- poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz