Marchew

emmadime.com

Pod wpływem temperatury, marchew traci aż 50% wartości odżywczej (karoten, aż 70%). Dlatego najlepiej jeść to warzywo na surowo - jako składnik surówek, lub świeżo wyciśnięty sok, albo najprościej, przegryzać pokrojony w paseczki korzeń.

Wystarczy 10 dag marchewki (świeżej), by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, a szklanka soku z marchwi, może dostarczyć organizmowi, aż 35% dziennej zalecanej dawki na witaminę C.

Skład marchewki:
  • marchew zawiera cukry proste - sacharozę i glukozę, 
  • zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, witaminę C, karoten - prowitamina A,
  • białko, 
  • olejek lotny,
  • składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, miedź i fosfor, 
  • inozytol, 
  • kwas jabłkowy, 
  • pektyny.


Ewka-Marchewka, bądź piękna naturalnie:
  • karoten korzystnie wpływa na nasz wzrok, 
  • wzmacnia odporność naszego organizmu, 
  • korzystnie wpływa na koloryt naszej skóry - nadaje skórze intensywniejszą barwę,
  • regularne spożywanie marchwi, może opóźnić starzenie się skóry i zachować piękny, zdrowy wygląd - zawiera ona bowiem flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki,
  • pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
  • marchew pobudza nasz metabolizm, pomaga redukować tkankę tłuszczową, chroniąc nas przed otyłością,
  • witamina A wygładza zmarszczki.


Układ pokarmowy, zdrowy brzuchol:
  • pomaga regulować pracę żołądka, oraz utrzymuje w dobrym stanie wątrobę,
  • pomaga w trawieniu,
  • regularne spożywanie marchwi, zapobiega zachorowaniu na wrzody żołądka, czy powstaniu zaburzeń trawiennych,
  • marchew zawiera fito - składniki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej okrężnicy, zmniejszając ryzyko nowotworów tego organu.

Układ krwionośny:
  • marchew jest bogata w elementy zasadowe, które oczyszczają i ożywiają krew,
  • potas zawarty w marchwi, pomaga zrównoważyć wysoki poziom sodu związany z nadciśnieniem i utrzymywać ciśnienie krwi pod kontrolą,
  • błonnik rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu, zwiększając cholesterol dobry,

Inne zdrowotne właściwości:
  • pomaga zwiekszyć odporność organizmu na drobnoustroje, przeziębienia, infekcje,
  • marchewki są dobre dla zdrowia jamy ustnej - zabijają szkodliwe bakterie i zapobiegają próchnicy,
  • surowa, lub starta marchew, może być stosowana na rany, skaleczenia, lub podczas stanów zapalnych.


***Najlepiej wybierać odmiany ciemnopomarańczowe, gdyż zawierają około 8,1 mg karotenu. Natomiast marchew o kolorze żółtawym – pięć razy mniej. 

***Ilość karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi. Najbardziej wartościowa dla organizmu jest właśnie surowa, spożywana w postaci surówek, sałatek, czy wyciśniętego soku - 100% karotenu, z utartej surowej - 82%, natomiast z gotowanej wprowadzamy do organizmu tylko 18%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga