emmadime.com |
Pod wpływem temperatury, marchew traci aż 50% wartości odżywczej (karoten, aż 70%). Dlatego najlepiej jeść to warzywo na surowo - jako składnik surówek, lub świeżo wyciśnięty sok, albo najprościej, przegryzać pokrojony w paseczki korzeń.
Wystarczy 10 dag marchewki (świeżej), by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, a szklanka soku z marchwi, może dostarczyć organizmowi, aż 35% dziennej zalecanej dawki na witaminę C.
Skład marchewki:
- marchew zawiera cukry proste - sacharozę i glukozę,
- zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, witaminę C, karoten - prowitamina A,
- białko,
- olejek lotny,
- składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, miedź i fosfor,
- inozytol,
- kwas jabłkowy,
- pektyny.
Ewka-Marchewka, bądź piękna naturalnie:
- karoten korzystnie wpływa na nasz wzrok,
- wzmacnia odporność naszego organizmu,
- korzystnie wpływa na koloryt naszej skóry - nadaje skórze intensywniejszą barwę,
- regularne spożywanie marchwi, może opóźnić starzenie się skóry i zachować piękny, zdrowy wygląd - zawiera ona bowiem flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki,
- pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
- marchew pobudza nasz metabolizm, pomaga redukować tkankę tłuszczową, chroniąc nas przed otyłością,
- witamina A wygładza zmarszczki.
Układ pokarmowy, zdrowy brzuchol:
- pomaga regulować pracę żołądka, oraz utrzymuje w dobrym stanie wątrobę,
- pomaga w trawieniu,
- regularne spożywanie marchwi, zapobiega zachorowaniu na wrzody żołądka, czy powstaniu zaburzeń trawiennych,
- marchew zawiera fito - składniki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej okrężnicy, zmniejszając ryzyko nowotworów tego organu.
Układ krwionośny:
- marchew jest bogata w elementy zasadowe, które oczyszczają i ożywiają krew,
- potas zawarty w marchwi, pomaga zrównoważyć wysoki poziom sodu związany z nadciśnieniem i utrzymywać ciśnienie krwi pod kontrolą,
- błonnik rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu, zwiększając cholesterol dobry,
Inne zdrowotne właściwości:
- pomaga zwiekszyć odporność organizmu na drobnoustroje, przeziębienia, infekcje,
- marchewki są dobre dla zdrowia jamy ustnej - zabijają szkodliwe bakterie i zapobiegają próchnicy,
- surowa, lub starta marchew, może być stosowana na rany, skaleczenia, lub podczas stanów zapalnych.
***Najlepiej wybierać odmiany ciemnopomarańczowe, gdyż zawierają około 8,1 mg karotenu. Natomiast marchew o kolorze żółtawym – pięć razy mniej.
***Ilość karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi. Najbardziej wartościowa dla organizmu jest właśnie surowa, spożywana w postaci surówek, sałatek, czy wyciśniętego soku - 100% karotenu, z utartej surowej - 82%, natomiast z gotowanej wprowadzamy do organizmu tylko 18%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz