Antocyjany


Antocyjany to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym, które znajdują się w ciemnych owocach i warzywach. Warto wiedzieć, ze sa bardzo, bardzo przydatne dla naszego zdrowia! 

Najczęściej spotykanymi antocyjanami są: cyjanidyna, petunidyna, malwidyna, peonidyna, pelargonidyna i delfinidyna. Antocyjany nadają barwę nie tylko owocom i warzywom, ale i innym częściom rośliny: t.j. liściom, łodygom, oraz kwiatom.


Gdzie szukać:
  • owoce: aronia, czarne jagody, czarne porzeczki, jeżyny, winogrona, maliny, żurawina i wiśnie,
  • warzywa: czerwona kapusta, czerwona cebula, bakłażan.
Cenne funkcje antocyjanów:

Bądź piękna naturalnie:
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • pomagają zachować piękną i naturalną urodę - znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
  • przyspieszają syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry, 
  • antocyjany posiadają właściwości, które blokują powstawanie w organiźmie szkodliwego tlenu. Szkodliwy tlen przyśpiesza proces starzenia się skóry,
  • wpływają na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci,

Układ krwionośny przede wszystkim:
  • aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
  • wpływają na dobre widzenie - wspomagają regenerację rodopsyny, barwnika znajdujacego się w siatkówce i niezbędnego do prawidłowego widzenia, wzmacniają ścianki kruchych naczyń krwionośnych znajdujacych się w gałkach ocznych,
  • obniżają poziom złego cholesterolu, jednoczesnie podnosząc poziom dobrego (HDL), 
  • poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
  • są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy,
  • zapobiegają krwawieniom,

Ponadto, antocyjany wykazują działanie:
  • przeciwalergicznie, 
  • przeciwgrzybiczne, 
  • przeciwnowotworowe - między innymi rak przełyku, prostaty i jelita grubego,
  • przeciwwrzodowe, 
  • przeciwzpalne,
  • przeciwbólowe.

***Antocyjany znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwniki żywności i oznaczane są symbolem E163.

***Podobno regularne spożywanie dżemu z czarnych jagód, polepszy ostrość widzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga