Antocyjany to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym, które znajdują się w ciemnych owocach i warzywach. Warto wiedzieć, ze sa bardzo, bardzo przydatne dla naszego zdrowia!
Najczęściej spotykanymi antocyjanami są: cyjanidyna, petunidyna, malwidyna, peonidyna, pelargonidyna i delfinidyna. Antocyjany nadają barwę nie tylko owocom i warzywom, ale i innym częściom rośliny: t.j. liściom, łodygom, oraz kwiatom.
Gdzie szukać:
- owoce: aronia, czarne jagody, czarne porzeczki, jeżyny, winogrona, maliny, żurawina i wiśnie,
- warzywa: czerwona kapusta, czerwona cebula, bakłażan.
Cenne funkcje antocyjanów:
Bądź piękna naturalnie:
- wzmacniają odporność organizmu,
- pomagają zachować piękną i naturalną urodę - znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
- przyspieszają syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry,
- antocyjany posiadają właściwości, które blokują powstawanie w organiźmie szkodliwego tlenu. Szkodliwy tlen przyśpiesza proces starzenia się skóry,
- wpływają na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci,
Układ krwionośny przede wszystkim:
- aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
- wpływają na dobre widzenie - wspomagają regenerację rodopsyny, barwnika znajdujacego się w siatkówce i niezbędnego do prawidłowego widzenia, wzmacniają ścianki kruchych naczyń krwionośnych znajdujacych się w gałkach ocznych,
- obniżają poziom złego cholesterolu, jednoczesnie podnosząc poziom dobrego (HDL),
- poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
- są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy,
- zapobiegają krwawieniom,
Ponadto, antocyjany wykazują działanie:
- przeciwalergicznie,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwnowotworowe - między innymi rak przełyku, prostaty i jelita grubego,
- przeciwwrzodowe,
- przeciwzpalne,
- przeciwbólowe.
***Antocyjany znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwniki żywności i oznaczane są symbolem E163.
***Podobno regularne spożywanie dżemu z czarnych jagód, polepszy ostrość widzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz