Figi



Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenieOwoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne.

Skład:

  • błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
  • są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta, 
  • witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
  • są ​​bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.


Antynowotworowe wlasciwosci:

  • badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
  • luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.



Bądź piękna naturalnie:

  • spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże, 
  • duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
  • antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,

Układ krwionośny:

  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
  • pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas, 
  • zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,

Układ nerwowy:

  • dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,

Układ odpornościowy:

  • picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
  • wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
  • sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran, 


Inne:

  • figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
  • owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
  • figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
  • najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
  • ponieważ w 100 gramach owoców  jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga