Pomarańcza

sinnersalmanac.blogspot.co.uk
Pyszne i soczyste pomarańczowe owoce zawierają imponującą listę niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów dla prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz ogólnego samopoczucia. Składniki odżywcze zawarte w pomarańczach są bogate i różnorodne. Owoce są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczów nasyconych.

Skład pomarańczy:
  • są bogate w błonnik, oraz pektyny, które  są  bardzo skuteczne w zrzuceniu wagi, u osób z nadmiarną  masą ciała,
  • owoc pomarańczy zawiera bardzo duze ilości potasu i wapnia,
  • bardzo dobre źródło witamin B takich jak tiamina, pirydoksyna folianów,
  • witamina A, 
  • witamina C - 1 pomarańcza dostarcza prawie 100% dziennego zapotrzebowania,
  • owoc pomarańczy zawiera wiele flawonoidów.
Funkcje:
  • pektyny, pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego poprzez zmniejszenie czasu ekspozycji na działanie substancji toksycznych, 
  • błonnik zawarty w owocach odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, również może on pomóc w ochronie przed wrzodami,
  • pomarańcze są również bogate w wapń, który pomaga chronić i zachować zdrowie kości oraz zęby,
  • potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować serce i ciśnienie krwi, poprzez  obniżenie choleserolu,
  • witamina C jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Spożycie pokarmów bogatych w witaminę C pomaga uodpornić organizm przed czynnikami zakaźnymi,
  • witamina A jest potrzebna do utrzymania zdrowych błon śluzowych i skóry, oraz jest niezbędna do widzenia,
  • chroni przed nowotworami,
  • owoce cytrusowe pomagają wybielić zęby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga