sinnersalmanac.blogspot.co.uk |
Skład pomarańczy:
- są bogate w błonnik, oraz pektyny, które są bardzo skuteczne w zrzuceniu wagi, u osób z nadmiarną masą ciała,
- owoc pomarańczy zawiera bardzo duze ilości potasu i wapnia,
- bardzo dobre źródło witamin B takich jak tiamina, pirydoksyna i folianów,
- witamina A,
- witamina C - 1 pomarańcza dostarcza prawie 100% dziennego zapotrzebowania,
- owoc pomarańczy zawiera wiele flawonoidów.
Funkcje:
- pektyny, pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego poprzez zmniejszenie czasu ekspozycji na działanie substancji toksycznych,
- błonnik zawarty w owocach odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, również może on pomóc w ochronie przed wrzodami,
- pomarańcze są również bogate w wapń, który pomaga chronić i zachować zdrowie kości oraz zęby,
- potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować serce i ciśnienie krwi, poprzez obniżenie choleserolu,
- witamina C jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Spożycie pokarmów bogatych w witaminę C pomaga uodpornić organizm przed czynnikami zakaźnymi,
- witamina A jest potrzebna do utrzymania zdrowych błon śluzowych i skóry, oraz jest niezbędna do widzenia,
- chroni przed nowotworami,
- owoce cytrusowe pomagają wybielić zęby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz