Seler jest źródłem witamin A, C, E, oraz witamin z grupy B (w tym w kwasu foliowego). Posiada: cynk, magnez, fosfor, wapń, potas. W selerze, ponadto znajdziemy spore ilości flawonoidów.
Wzmocnij organizm z selerem:
- flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
- zapomnij o przeziębieniu jedząc seler on daily basis: witaminy A, C, E wzmocnią Twój układ odpornościowy
|
Selerowe Nerki:
- sok z selera polepsza pracę nerek
- ma właściwości moczopędne
- zaleca się go przy leczeniu zapaleniu dróg moczowych
- rozpuszcza kamienie nerkowe, dlatego polecany jest osobom z kamicą nerkową, lub cierpiącym na zaburzenie nerek
Naturalny antydepresant, koi system nerwowy:
- seler ma działanie uspokajające i antydepresyjne, ze wzgledu na spore ilosci magnezu
Antybakteriada:
- działa przeciwzapalnie: świetny w walce z bolącym gardłem, kaszlem. W nasionach selera znaleziono ponad 20 związków przeciwzapalnych, w tym substancji zwanej apigeniną, która jest bardzo skuteczna w walce z bólem. Dodawaj seler do swojej codziennej diety (do zup, pieczony seler, w postaci salatek)
- pomocny w przypadku zapalenia oskrzeli
Właściwości przeciwbólowe:
- bardzo pomocny w przypadku bolących stawów
- minimalizuje bóle artretyczne
- sok z selera można stosować do bezpośredniego obmywania ran, lub jako kompresy
- można go wlewać do kąpieli w celu złagodzenia objawów oparzenia słonecznego, lub robić kompresy
Inne:
- wspomaga mechanizm widzenia
- stosowany na odmrozenia - 250g łodyg selera wrzucić do litra wody i gotować przez 30 minut. Odcedzić. Zanurzać w gorącym płynie gazę, odciskać i przykładać do chorego miejsca. Trzymać przez 10 minut, potem powtórzyć operację – i tak 4-5 razy. Jeśli płyn wystygnie, podgrzać. ½ kg bulw wraz z łodygami gotować przez 20 minut 3 litrach wody. Odcedzić i płyn wlać do wody w wannie. Kąpiel należy stosować 2 razy dziennie prze 15 minut
- w czasie upałów zaleca się picie soku z selera, gdyż zapewnia właściwą temperaturę organizmu
Bądź piękna naturalnie:
- pomaga w walce z łupieżem i wzmacnia cebulki włosowe. Stosuj płukanki selerowe
- seler, zarówno bulwa jak i nać, są znanym elementem zdrowej diety odchudzającej - 10g selera to ok. 7 kcal, a seler naciowy kalorii posiada jeszcze mniej. Ponadto, warzywo to świetnie wpływa na metabolizm, dzięki czemu organizm jest w stanie szybciej usunąc produkty uboczne, tj kwas moczowy
- seler jest bardzo pomocy w przypadku wzdęc: pobudza trawienie
- witaminy A, C i E chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Rodini odpowiadzialne sa za starzenie się skóry i nowotwory
- wyciąg z selera może być wykorzystywany w produkcji naturalnych maseczek do twarzy
- nawilża i wygładza skórę.
Seler w Kuchni:
Seler po grecku
[składniki]
marchewka - 30 dag
pietruszka - 15 dag
kawalek selera
cebula - 40 dag
przecier pomidorowy - 15 łyżek
olej - 15 łyżek
woda - 15 łyżek
Cukier, cytryna, pieprz, papryka slodka, sól, pieprz
SeleRyba
[składniki]
1 seler
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,
przyprawa do ryb, świeza bazylia,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz