Jabłka

pinterest.com
Jabłka zawieraja spore ilości witaminy A i B1. Zawiera również spore ilości składników mineralnych, jak potas, sód, fosfor i wapn.
Jabłka są bogate w przeciwutleniacze.

Jabłka dostępne przez cały rok, są smaczne, zdrowe i nawet nie najdrozsze. A ty? Czy wiedziałeśże jedząc jabłka:
  • będziesz mieć bielsze, zdrowsze zęby: jabłko nie zastapi szczoteczki do zębów, ale gryzienie i żucie go, stymuluje produkcję śliny w ustach, oraz zmniejsza próchnice przez obniżenie poziomu bakterii,
  • zapobiegniesz rozwojom chrób t.j Parkinsona, Alzheimera: Nowe badania pokazują, że picie soku jabłkowego może zwalczyc skutki starzenia się mózgu,
  • uchronisz sie przed nowotworami - jabłka zawierają szereg przeciwutleniaczy np. polifenoli i flawonoidów, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka,
  • zmniejszysz ryzyko cukrzycy,
  • zapobieganiesz powstawaniu kamieni żółciowych,
  • zmniejszysz poziom cholesterolu,
  • pokonasz biegunki, zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia - co ostatecznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego,
  • pomożesz zwalczyć hemoroidy,
  • bedziesz w stanie kontrolować swoją wagę: wiele problemów zdrowotnych, w tym choroby serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 i bezdech senny, związanych jest z nadwagą. Aby dobrze zarządzać swoją wagę i poprawić ogólny stan zdrowia, lekarze zalecają dietę bogatą w błonnik, 
  • pomożesz w detoksykacji wątroby: stale konsumujemy toksyny, czy to z napojów i żywności, a twoja wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie tych toksyn z organizmu. Dbajmy o naszą watrobe. Jedym z najlepszych i najłatwiejszych sposobów, aby pomóc w detoksykacji wątroby jest jedzenie m.in jabłek,
  • wzmocnisz swój układ odpornościowy: Czerwone jabłka zawierają przeciwutleniacz o nazwie kwercetyna. Ostatnie badania wykazały, że kwercetyna może pomóc zwiększyć i wzmocnić twój układ odpornościowy, zwłaszcza gdy jesteś zestresowany,
  • pomożesz zapobiec powstaniu zaćmy: Chociaż wcześniejsze opinien przeprowadzonych badan zostały podzielone na ten temat, ostatnio długoterminowe badania sugerują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w owoce, które zawierają antyoksydanty, są od 10 do 15 procent mniej narażeni na rozwój zaćmy.
forbes.com


http://www.healthdiaries.com
http://news.charlesayoub.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga