Wczoraj postanowiłam poeksperymentować w kuchni z fasolką czerwoną.
Powstał z niej pasztet.
Z dodatkiem papryki wędzonej i majeranku - rewelacja.
Polecam.
Składniki:
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Odsączam fasolę i miksuję z cebulą, koncentratem pomidorowym, oraz żelatyną. Do masy dodaję komosę, dodaję przyprawy, dodaję jeszcze więcej przypraw :) i mieszam. Przekładam do jakiegoś naczynka - może być słoik - i umieszczam w garnku z wrzacą wodą. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Odkładam na bok do wystygnięcia, a potem wkładam do lodówki. Jem na drugi dzień.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz