Oliwki zielone, czerwone, czy czarne to ta sama odmiana oliwek. Barwa oliwki zalezy od procesu dojrzewania owocu, lub sposobu jego obróbki. Owoce te zanim dojrzeją, mają kolor szarawy, potem zielony, a nastepnie brązowieją, by na koniec zmienic barwe na czarna.
Świeże oliwki prosto z drzewa, czy to zielone, czerwone, czy czarne są gorzkie. Poddaje się je procesowi kiszenia - aby oliwki miały łagodniejszy smak, najpierw trzyma sie je w zalewie zasadowej, a potem dopiero wkładane sa do solanki.
Etapy dojrzewania:
Zielone oliwki zbierane sa kiedy osiągną odpowiednią wielkość, ale sa to owoce niedojrzale.
Czerwone zas zebrane sa w kolejnym etapie dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
Oliwki czarne to dojrzałe owoce, które zostaja zebrane na końcu całego procesu. Czasami oliwki czarne otrzymywane sa z oliwek zielonych, lub czerwonych. Zanurzone w solance poddawane są procesowi natleniania. Są delikatniejsze w smaku, niz oliwki zielone i czerwone.
Skład oliwek:
- witaminy A, C oraz E
- witaminy z gruby B
- zawierają niewielkie ilości minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, oraz selen
- kwas oleinowy,
- błonnik
Uklad krwionosny:
- jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne,
- jednonasycone tłuszcze przyczyniają się do zmniejszenia zlego, oraz zwiększenia dobrego cholesterolu
- pomagaja zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca lub zakrzepicy żył głębokich - kwas oleinowy chroni serce
Badz piekna naturalnie:
- oliwki to swietlne zrodlo witaminy E, przeciwutleniacza, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami
- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu skóry
- odgrywają ważną rolę w utrzymaniu sprawności układu immunologicznego
- kwas oleinowy, utrzymuje miękka i zdrowa skóre, oraz redukuje zmarszczki,
Uklad pokarmowy:
- korzystnie wpływa na pracę narządów trawiennych i wątroby
Inne:
- witamina E przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych.