Antocyjany


Antocyjany to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym, które znajdują się w ciemnych owocach i warzywach. Warto wiedzieć, ze sa bardzo, bardzo przydatne dla naszego zdrowia! 

Najczęściej spotykanymi antocyjanami są: cyjanidyna, petunidyna, malwidyna, peonidyna, pelargonidyna i delfinidyna. Antocyjany nadają barwę nie tylko owocom i warzywom, ale i innym częściom rośliny: t.j. liściom, łodygom, oraz kwiatom.


Gdzie szukać:
  • owoce: aronia, czarne jagody, czarne porzeczki, jeżyny, winogrona, maliny, żurawina i wiśnie,
  • warzywa: czerwona kapusta, czerwona cebula, bakłażan.
Cenne funkcje antocyjanów:

Bądź piękna naturalnie:
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • pomagają zachować piękną i naturalną urodę - znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
  • przyspieszają syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry, 
  • antocyjany posiadają właściwości, które blokują powstawanie w organiźmie szkodliwego tlenu. Szkodliwy tlen przyśpiesza proces starzenia się skóry,
  • wpływają na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci,

Układ krwionośny przede wszystkim:
  • aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
  • wpływają na dobre widzenie - wspomagają regenerację rodopsyny, barwnika znajdujacego się w siatkówce i niezbędnego do prawidłowego widzenia, wzmacniają ścianki kruchych naczyń krwionośnych znajdujacych się w gałkach ocznych,
  • obniżają poziom złego cholesterolu, jednoczesnie podnosząc poziom dobrego (HDL), 
  • poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
  • są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy,
  • zapobiegają krwawieniom,

Ponadto, antocyjany wykazują działanie:
  • przeciwalergicznie, 
  • przeciwgrzybiczne, 
  • przeciwnowotworowe - między innymi rak przełyku, prostaty i jelita grubego,
  • przeciwwrzodowe, 
  • przeciwzpalne,
  • przeciwbólowe.

***Antocyjany znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwniki żywności i oznaczane są symbolem E163.

***Podobno regularne spożywanie dżemu z czarnych jagód, polepszy ostrość widzenia.

Migdały

renegadehealth
Migdały to smakowite bakalie, które są bardzo pożyteczne dla naszego zdrowia. Mimo iż są kaloryczne (20 sztuk = 160 kcal), nie przyczynią się wzrostu naszej wagi - zawierają tłuszcze nienasycone, tłuszcze dobre! 

Skład migdałów:
  • witaminy E, K, oraz witaminy z grupy B, 
  • wapn, magnez, potas, cynk, mangan, fosfor,
  • białko,
  • błonnik,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Układ krwionośny:
  • korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego, zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, zatorom i pękaniu naczynek,
  • obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów,
  • skutecznie radzą sobie z nadciśnieniem,
  • minimaluzują ryzyko wystąpienia zawału serca,
  • chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami. 

Odporność, układ nerwowy:
  • poprawiają pamięć, oraz koncentrację - można wdychać olejek migdałowy,
  • magnez ponadto pomaga zachować na prawidłowym poziomie stan układu nerwowego,
  • zabezpieczają przed stresującymi sytuacjami - zrób mleczko migdałowe - zmiel orzechy i wymieszaj je z wodą. Napój znacząco przynosi ulgę w stanach napięcia nerwowego. Pij schłodzony,
  • pomagają regulować układ odpornościowy.


Antynowotworowe właściwości:
  • naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje w jakich występują mają działanie antynowotworowe.
Bądź piękna naturalnie:
  • pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów - błonnik - a dzięki połączeniu błonnika, tłuszczów i białka, pomogają utrzymać zgrabną sylwetkę - składniki te szybko zaspokoją głód i zapewnią długotrwałe uczucie sytości,
  • uelastyczniają i nawilżają skórę, dlatego dobrze sprawdza się w okresie ciąży jako środek przeciw rozstępom. Stosuj najlepiej po kąpieli: wcieraj okrężnymi ruchami we wrażliwe partie ciała: uda, ramiona, brzuch, piersi i pośladki,
  • cynk działa dobrze na włosy, paznokcie. Znakomita odżywka dla wysuszonych i zniszczonych włosów. Można zrobić z niego półgodzinny kompres na włosy (zmieszkaj z oliwa z oliwek, lub mlekiem, lub wodą). Włosy szybko odzyskają blask, staną się nawilżone i bardziej miękkie,
  • środek przeciwzmarszczkowy, zapobiegający przed przedwczesnym starzeniem się komórek - ze względu na obecność witaminy E, niwelującej szkodliwy wpływ wolnych rodników,
  • idealny olejek do masażu, który nawilża i odżywia skórę - może być także bazą pod inne olejki,
  • środek łagodzący do suchej, podrażnionej skóry,
  • dobry naturalny środek pielęgnacyjny dla niemowląt i dzieci. Łagodnie nawilża ich wrażliwą skórę, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry. Można dodać parę kropli olejku migdałowego do wanny w czasie kąpieli dziecka - dzięki temu jego skóra będzie nawilżona i delikatnie natłuszczone.

Inne właściwości
  • pomagają w zwalczaniu chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej), oraz chorobach dróg żółciowych,
  • wspomagają perystaltykę jelit,
  • stosuje się je jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli, oraz przy chrypkach i suchym kaszlu,
Przechowywanie migdałów
Migdały źle przechowywane mogą stracić swoje właściwości. Przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nigdy zatem nie kupuj, luzem lezących migdałów na wagę, lecz zawsze w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
***Migdały blanszowane są zdecydowanie pyszniejsze od tych w 'mundurku', ale warto zajadac te z brazową skórką, albowiem zawiera ona częśc składników odżywczych ! Nie obniżaj tej ilości!!

nutsforalmonds.com kobieta.info.pl aktywni.pl www.care2.com

Awokado - Twój najlepszy przyjaciel


Awokado ma specyficzny smak. Wedlug mnie, smakuje troszkę jak pestki słonecznka. Napewno warto spożywać  ten owoc, ponieważ to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Owoc ten jest bardzo kaloryczy - 100g zawiera 220 kalorii, lecz są to tłuszcze nienasycone, czyli wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

Z dobroczynnego wpływu skorzystamy, spożywając surowe owoce (nie należy poddawać awokado działaniu wysokiej temperatury), jak i korzystając z oleju. 


Zdrowy tłuszcz awokado pomaga organizmowi przyswajać składniki odżywcze. Na przyklad, awokado połączone z pomidorami pozwala naszemu organizmowi wykrzesać z nich 4 i pół razy więcej likopenu. Whooohoooa!

Skład awokado: 

  • witaminy A, E, C, D, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), K,
  • potas, wapń, żelazo, lecytyna, magnez, sód, cynk,
  • owoc ten jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem,
  • awokado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom cholesterolu,
  • zawiera najsilniejszy przeciwutleniacz (tripeptyd glutation),
  • bardzo mało cukrów prostych.

Układ krwionośny:
  • ze względu na bogactwo tłuszczów nienasyconych, awokado pomaga regulować ciśnienie we krwi i obniżyć cholesterol,
  • pomaga uchronić przed chorobami krążenia, w tym miażdżyca,  nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca i mózgu.

***Zamiast masła, kanapki smaruj papką z awokado***

Układ pokarmowy:
  • super błonnik (zawiera 75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego błonnika) zawarty w awokado zmniejsza zaparcia,
  • witamina B poprawia trawienie,
  • działa jak lekki środek przeczyszczający,
  • zmniejsza szanse na zachorowanie na raka jelita grubego,
  • awokado jest sycące - jest świetnym składnikiem diet odchudzajacych, ponieważ pozwala czuć się 'najedzonym i pełnym',

Super oczy:
  • awokado zawiera luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które świetnie wpływają na nasz wzrok, oraz są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania,
  • zapobiega występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – w tym zaćmy, oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.


Inne funkcje awokado:
  • bogate źródło kwasu foliowego, odpowiedzialny jest on za prawidłowy rozwój naszych komórek szczególnie polecany jest kobietą w ciąży,
  • mieszanina oleju z awokado i oleju sojowego uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych,
  • olej nałożony na skórę przyspiesza proces gojenia się ran,
  • witamina K dba o prawidłowy rozwój kości,
  • wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Bądź piękna naturalnie:
  • awokado zawiera naturalny olej roślinny głęboko nawilżający, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
  • potas, znany jako minerał młodości - czy to jedząc awokado czy robiąc z niego maseczkę na twarz - pomoże utrzymać skórze zdrowy i piękny wygląd,
    drgranny.com
  • olej z awokado ma silne właściwości  wygładzające, opóźniające procesy starzenia się skóry - witamina E,
  • odbudowuje ochronną warstwę lipidową,
  • chroni przed nadmierną utratą wilgoci,
  • pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
  • awokado ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
  • zmieszaj z olejkiem z pestek winogron, lub olejkiem ze słodkich migdałów i  stosowuj do masażu,
  • awokado dogłębnie odżywia i nawilża nie tylko skórę, ale i włosy - zdecydowanie raz w miesiącu zrób maseczkę z tego owocu.

Aronia

ninemsn.com.au
Aronia to jedno z najbardziej zdrowych owoców, tak bardzo niedocenione przez wielu z nas ! 

Nie dośćże  owoc ten nie gromadzi metali ciężkich, pestycydów lub herbicydów to zawiera: 
  • witaminy: C, B2, B6, E
  • mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden,
  • błonnik.
  • antocyjany - to przeciwutleniacze, które usuwają toksyny z organizmu, oraz wpływają na kolor owoców,
  • składa się w większości z tanin - które decydują o smaku aronii, zwiększają ich cierpkość.


Układ krwionośny:
  • zmniejsza cholesterol,
  • przeciwutleniacze doskonale walczą z problemami z krążeniem,
  • chroni przed chorobami serca, w tym miażdżycy,
  • aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • pomaga skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, 
  • zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, 
Układ pokarmowy:
    • aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego,
    • poprawia gospodarkę tłuszczami - jedz aronię, jeżeli jesteś na diecie,
    • łagodzi dolegliwości wątroby, oraz trzustki,
    • usprawnia przemianę materii,

    Bądź piękna naturalnie:
      • spowalnia procesy starzenia,
      • wzmacnia odporność na promieniowanie UV, 
      • oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn (atocyjany),
      • działa uspokajająco,  pomaga zmniejszyć napięcia nerwowe,
      • działa na wzmocnienie odporności.

      Właściwości antynowotworowe:

      • zmniejszenie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora),
      • zmniejszenie skutków ubocznych leków przeciwnowotworowych,
      • zmniejszenie skutków ubocznych leków używanych przy leczeniu nowotworów, 
      • poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii.

      Ciecierzyca, cieciorka, cieciora !

      W Polsce, ciecierzy nigdy nie spróbowałam. Nie wiedziałam o jej istnieniu, gdyż nie była ona zbyt popularna wsród mojej rodziny i znajomych. Dopiero w UK zapoznałam się z tym przesmacznym grochem. Napewno pozostaniemy przyjaciółmi - FOREVER !!

      Ciecierzyca, jest podstawą diety wegetariańskiej - zawiera aż 19g białka o korzystnym składzie aminokwasowym, co zdecydowanie pozwala zastąpić mięso. Dwie szklanki ciecierzycy zaspokoją 100% dziennego zapotrzebowania na białko (!!!).


      Ciecierzyca jest bardzo cennym zródłem m. in.:
      • białka w/w,
      • minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapn, magnez, sód, żelazo (zawiera najwięcej tego pierwiastka sposród wszystkich roślin strączkowych)
      • witaminy B, w tym B12,
      • błonnika,
      • zawiera mniejsze ilości przeciwutleniaczy: witamin A, C, E, K, 
      • spore ilości przeciwutleniaczy z innej grupy, takich jak flawonoidy, kwercetynę(zwykle znajdują się w zewnętrznej warstwie ziaren), kwas ferulowy, kwas chlorogenowy, kwas kawowy i wanilinowy (zwykle znajdują się w wewnętrznej części ziarna),
      • anotcyjany.

      Właściwości lecznicze ciecierzycy:

      • ziarna cieciorki bardzo przydatne są w łagodzeniu bólów głowy, oraz gardła,
      • ten niepozorny groch ma też pozytywne zastosowanie w walce z uporczywym kaszlem, 
      • liście ciecierzycy natomiast zaleca się w przypadku zwichniętych kończyn - mają właściwości ściągające i wstrzymujące,
      Układ pokarmowy:
      • wspomaga układ trawienny - napar pomaga przy niestrawności,
      • regularne spożywanie ciecierzycy, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
      Układ krwionośny:
      • obniża poziom cholesterolu we krwi,
      • reguluje poziom cukru we krwi,
      Bądź piękna naturalnie:
      • wzmacnia odporność organizmu, 
      • poprawia stan włosów i skóry, 
      • ciecierzyca znakomita dla odchudzających się kobiet - groch ten zawiera znaczne ilości błonnika i białka - po konsumpcji zaledwie półtorej szklanki grochu bedziesz czuła się najedzona.
      ***W niektórych miejscach na świecie, m.in w Egipcie, nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak (ze względu na spore ilości żelaza).

      Kąpiel w mleku roślinnym i miodzie

      Raz wypróbujesz, a będziesz robić zawsze - kąpiel w mleku i miodzie. 
      1 l ciepłego mleka roślinnego - np migdałowe, sojowe, z konopii | 1 szklanka miodu | olejek eteryczny np migdałowy 
      Wymieszaj mleko z miodem i podgrzej na małym ogniu, az miód się rozpuści.
      W międzyczasie napełnij wannę goracą wodą.
      Dolej ciepłe mleko z miodem do wanny.
      Dodaj kilka kropli olejku aromatycznego.
      Wskakuj do wanny.
      Enjoy.
      Efekty po każdej kąpieli odczuwane są natychmiastowo: 
      relaks (!) 
      nawilżona i miękka skóra 
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Archiwum bloga