Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !

examiner.com

Jeżeli jesteś typowym konsumentem, który wchodzi do supermarketu, wypełnia koszyk produktami, płaci i wychodzi, to najwyższy czas to zmienić. Do 'sklepowej rutyny' powinnaś dodać czytanie etykiet. Warto! Twój 'super produkt' może zawierać super toksyczne związki, które stopniowo 'pożerają' twoje zdrowie. 

Czy jest sens płacić za chorobę?
NIE!

Lista sztucznych dodatków, które warto pominąć w diecie:

  • akrylamidy (acrylamides) - rakotwórcze - znaleziono w frytkach, chipsach ziemniaczanych, przekąskach: ciastka, ciasta i herbatniki, kawie, chlebie i innych rodzajach pieczywa,
  • aspartam (aspartame) - powoduje zaburzenia neurologiczne - stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych t.j. napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech, wędliny i ryby (zarówno w folii jak i konserwach), tabletki musujące,
  • kazeina (casein) - alergie - główny składnik serów, stosowany jako dodatek do żywności, znajduje się również w farbach, oraz klejach, 
  • syrop kukurydziany (corn syrup, oraz high-fructose corn syrup, HFC) - zrobiłam kiedy 'przeglad' produktów w supermarkecie - feck!!! to jest wszedzie !!!!!!!!!!!!!!!!!! - HFC powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego - stosowany do słodzenia lub dosładzania: napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, napojów energetyzujących, soków owocowych, napojów alkoholowych, np. likierów, mlecznych napojów fermentowanych, mleka zagęszczonego, lodów, dżemów, galaretek, deserów, kompotów, sałatek i konserw rybnych,
  • barwniki spożywcze E (nienaturalne) - mogą powodować zaburzenia zachowania u dzieci, oraz wywoływać różne reakcje alergiczne,
  • składniki modyfikowane genetycznie, GMO - są m.in przyzyną niepłodności, występowania alergii, oraz nowotworów. Uważaj na E101, El0la, El50, E153, E322, E471 i E621, które mogą być pozyskiwane z genetycznie modyfikowanych składników,
  • homogenizowane mleko - mleko jest sztucznie modyfikowane. Sprzyja chorobom serca i jest przyczyna alergii,
  • chlorowodorek (hydrochloride) - syntetyczne formy witamin,
  • kwas fosforowy (phosphoric acid) - stosowany w napojach gazowanych, niszczy szkliwo, duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia, może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza,
  • sól E250 (sodium) - jedna 1 łyżeczka soli zawiera 2300 mg sodu. American Heart Association zaleca zużywanie mniej niż 575mg - 1500 mg sodu dziennie. Efekty uboczne to wysokie ciśnienie krwi, zawały,
  • azotan sodu (sodium nitrate) - azotany są rakotwórcze, mogą powodować uszkodzenia DNA i wzrost degeneracji komórek, choroby Alzheimer i Parkinson, czy otyłość, 
  • soja modyfikowana (soy protein)  soja obecna w pieczonych i pakowanych produktach jest pod wieloma postacia­mi: oleju (często określanego na etykietkach jako „olej roślinny”), tłuszczów roślinnych, mąki, lecytyny i proteiny roślinne. Może wywoływać alergie na orzechy, raka pęcherza, lub bezpłodność (mężczyźni),
  • sukraloza - sucralose substancja słodząca, wspomaga przyrost masy ciała,
  • cukier, promuje cukrzyce, otyłość, zaburzenia nastroju, niedobór składników odżywczych, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych!!!
  • monoglutaminian sodu (MSG) - znajduje się w tysiącach produktów, m.in zupy w puszkach, krakersy, mięso, sosy sałatkowe, mrożone produkty, dodawany jest do niemal każdej przyprawy, chipsy, fastfoody, słodycze, napoje. Powoduje mrowienie, ból w klatce piersiowej i trudności w oddychaniu, ból głowy, nudności, szybkie bicie serca, senność, osłabienie, nowotwory, niszczy neurony, otylość. (Oto lista składników, które zawsze zawierają MSG: Hydrolyzed Protein, Calcium Caseinate, Autolyzed Yeast, Glutamate, Gelatine, Glutamic Acid, Monopotassium Glutamate, Sodium Caseinate, Textured Protein, Yeast Extract, Yeast Food, Yeast Nutrient),
  • kwas benzoesowy E120 - benzoic acid - galaretki, soki owocowe, napoje bezalkoholowe, margaryna, konserwy rybne, warzywa marynowane czy sosy. Mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie.

beztoksyn.pl
federacja-konsumentow.org.pl
articles.mercola.com
hobbypoint.pl

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga