Szałwia


Szałwia jak wszystkie inne zioła, ma mało kalorii i tłuszczu, a zatem może być dodawana do wszystkich potraw. Wykazuje szereg leczniczych właściwości, dlatego powinna zajmować naczelne miejsce w twojej kuchni. SuperSkład: witaminy A, B6, K, wapn, żelaz, magnez, mangan. 

Jak wiele innych ziól, szałwia była wykorzystywana w kuchni i medycynie od wieków. Znana przede wszystkim ze swojego aromatycznego zapachu. Roślina ta posiada jednak wiele korzyści dla naszego zdrowia.


Układ nerwowy:
  • szałwię wykorzystuje się do leczenia stanów nerwowości,
  • szałwia łagodzi niepokój i stres, a nawet i depresję,
  • ma również właściwości anty-spazmatycznyczne, które mogą pomóc w redukcji napięcia mięśni.

Uklad pokarmowy:
  • świetnie radzi sobie z problemami układu pokarmowego, jest wykorzystana w leczeniu duru brzusznego, 
  • ułatwia trawienie, dlatego jest cennym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli,

Układ odpornościowy:
  • pomaga w walce z przeziębienieniem, kaszelem, nadmiarem śluzu, katarem,
  • zwalcza gorączkę, 

Bądź piękna naturalnie:
  • może zmniejszyć nieświeży oddech, a antybakteryjne właściwości pozwolą utrzymać jamę ustną w dobrej kondycji. Ponadto stosuje się ja wprzypadku owrzodzenia jamy ustnej, infekcji dziąseł, ropne zapalenie zębów
  • szałwia zmniejsza wypadanie włosów - stosuj jako płukanki
  • eksperci również polecają osobom cierpiącym na nadmierne pocenie się - spożycie szałwi może zmniejszyć nadpotliwość aż o 50%
  • pomaga uregulować miesiączki i jest dobra dla kobiet z problemami ginekologicznymi,
  • jest silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki przed uszkodzeniem

Antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • wdychanie pary może zapewnić złagodzenie ataków astmy
  • zawiera kwas rozmarynowy, który działa jako środek przeciwzapalny w organizmie
  • problemów z nerkami, odry, bólu stawów
Inne:
  • reguluje poziom cukru we krwi, pomaga osobom z cukrzycą.
Z czym jeść:
Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, marynat,  twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.

Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga