Mango

scarlettswinter.blogspot.co.uk
Mango - tropikalny owoc o specyficznym aromacie i smaku, jest lekkie i niskokaloryczne - kupiłam pierwszy raz kilka lat temu. Zakochałam się 'od pierwszego kęsa' i od tamtej pory kupuję ten owoc regularnie.

Mango jemy na surowo, suszymy, konserwujemy, robimy z niego soki, konfitury, oraz używamy jako składnik w wypiekach, czy sosach. Z mango wyrabia się również olej, który ze względu na swoje właściwości nawilżające, może być składnikiem domowych kosemtykow np balsamów, czy maseczek.

Owoc mango, nie bez powodu znalazł się na liście na mojej SuperFOODS. Pod jego grubą skorką, kryje się prawdziwa skarbnica minerałów i witamin.

Skład(100g produktu):
  • 82 g woda
  • 15,3 g węglowodanów
  • 1,5 g błonnika
  • 0,5 g białka
  • 190 mg potasu
  • 34 mg witaminy C
  • 18 mg magnezu
  • 13 mg fosforu
  • 10 mg wapnia
  • 7 mg sodu
  • 1,2 mg witaminy A
  • 0,5 mg żelaza
  • witaminy B1, B2, B3.
IG: średni - 50

Własciwosci:

Układ pokarmowy:
    • błonnik zawarty w mango pomoże zmniejszyć zaparcia. Ponadto reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
    System odpornościowy:
    • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby,
    • wzmacnia system nerwowy i odpornościowy,
    • przeciwutleniacze pomagają niszczyć wolne rodniki
    Rany, stłuczenia:
    • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
    • przyspiesza gojenie ran,
    • witamina C uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
    • odbudowuje chrząstkę stawową,
    • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.
    Bądź piękna naturalnie:
    • głęboko nawilżający i regenerujacy olej z mango, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
    • oczyszcza skórę,
    • potas, znany jest jako minerał młodości - pomoże utrzymać zdrowy i piękny wygląd Twojej skóry,
    • pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
    • ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
    • lekko poprawia koloryt skóry,
    • witamina C z pomocą witamy E, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników - opóźnia procesy starzenia się skóry,
    • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,
    • masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, 
    • jedzenie jednego mango dziennie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oraz utrzymać szczupłą sylwetkę - błonnik.

    Układ krwionośny:
    • obniża poziom cukru we krwi,
    • wzmacnia serce, oraz naczynia wieńcowe,
    • wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
    • obniża poziom cholesterolu we krwi

    Inne:
    • wspiera zdrowie oczu,
    • dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych,
    • magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga