Śliwki to smaczna przekąska, która ze względu na swój SuperSkład, powinne być spożywane przez wiekszość ludzi (przeciwskazania poniżej). Niektórzy dietetycy uważają, ze jedzenie jednego owoca na dzień, jest niezbędne dla zrównoważonej diety i będzie miało mnóstwo wymiernych korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Śliwki to przecież bomba witaminowo/minerałowa. Są źródłem wielu witamin: A (pięciokrotnie bogatsze źródło w porównianiu ze śliwkami świeżymi), witaminy z grupy B, C, E, K, oraz pierwiastków: magnez, mangan, miedź, potas, siarkę, wapń (43mg/100g), żelazo, fosfor. Ponadto śliwki zawierają spore ilości błonnika pokarmowego (siedmiokrotnie więcej, niż w świeżych owocach).
Układ pokarmowy:
Układ pokarmowy:
- poprawiają pracę jelit, oraz je oczyszczają,
- przynoszą ulgę w walce z zaparciami (lignina, celuloza). Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ rezultat może byc odwrotny do pierwotnego. Sliwki spożywane w nadmiarze, mogą zadziałać silnie przeczyszczająco,
- przyczyniają się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych,
- chronią żołądek przed nowotworami (błonnik).
Bądż piękna naturalnie:
- suszone śliwki posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii - aż 16g na 100g produktu. Błonnik pokarmowy daje poczucie sytości,
- ze względu na spore ilości kwasu foliowego, żelaza i fosforu, zapobiegają anemii- weganie, wegetarianie. PS. Sama walczyłam śliwkami z anemią i zwycieżyłam,
- wzmacniają włosy i paznokcie,
- przyspieszają przemianę materii,
- śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne - przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się komórek,
- pektyny spowalniają wchłanianie cukru, a to powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu
- utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów.
- hamują wchłanianie się cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo,
- uszczelniają naczynia krwionośne - polecane są osobom z pękającymi naczynkami - witamina K,
- potas reguluje cisnienie krwi,
Inne:
- dodają energii,
- przeciwdziałają osteoporozie,
- pomagają zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową.
Suszone śliwki to zdrowe urozmaicenie wielu dań. Ja dodaję je do pasztetów, smalczyku, płatków owsianych, sałatek, bigosu. Przyrzadząj kompoty, soki, dżemiki.
Przeciwskazania: śliwki zawierają sporą ilośc węglowodanów, dlatego cukrzycy powinni unikac ich spożywania.
Przeciwskazania: śliwki zawierają sporą ilośc węglowodanów, dlatego cukrzycy powinni unikac ich spożywania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwki_suszone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz