Rewelacyjny serek z tymiankiem cytrynowym

Oszalałam na jego punkcie. Jest kremowy. Orzeźwiający. Wiosenny i nieziemsko smaczny. Dodatkowo prosty i szybki w wykonaniu. Mój dzień rozpoczynam własnie od ciepłego tosta z tym smarowidłem. Nie wychodzę z domu bez śniadania.

150g orzechów nerkowca | 5 świeżych gałązek tymianku cytrynowego | ząbek czosnku | sól i pieprz | 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Orzechy zazwyczaj zalewam wrzątkiem i odstawiam na 30 minut. Ten krok można pominąć.
3 gałązki tymianku zalewam wrzątkiem - ok 10 łyżek i odstawiam na 5 minut.

Orzechy odcedzam, dodaję czosnek, łyżkę oliwy, listki z pozostałych dwóch gałązek tymianku, oraz kilka łyżek herbatki tymiankowej. 

Miksuję na gładki krem.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Można jeść odrazu, lub przechować w lodówce przez godzinę.

11 komentarzy:

  1. o mamusiu, ja nie mogę mieć w domu nawet nerkowców:) a jak juz je mam to i tak nigdy nie udało mi się wykorzystać ich do jakiegokolwiek nawet najłatwiejszego przepisu ponieważ wcinałam je solo- nie potrafię się oprzeć a gdybym miała worek kilogramowy to i tak zjadłabym na 2-3 podejścia:) ale wierzę, ze taki krem musi być przepyszny w końcu to nerkowce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehe to jak uda Ci sie w koncu zrobic ten krem to pewnie wysmarujesz nim pól bochenka chleba i zjesz za pierwszym podejsciem ;P xx

      Usuń
  2. Bardzo fajna pasta, z chęcią wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, daj znac czy smakowala :) dzieki buziaki xx

      Usuń
  3. Ubóstwiam orzechy nerkowca, też zawsze jem w domu śniadanko, taki zdrowy nawyk ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zacząć tak dzień, dzięki za przepisik. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, mam nadzieje, ze bedzie smakowal :) sciskam x

      Usuń
  5. Wygląda smacznie i nawet chciałam iść zrobić, ale przypomniało mi się, że tymianek wyszedł ;) więc może innym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ciekawie :) Choć mnie najbardziej zauroczył talerzyk ;P Śliczny :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Archiwum bloga