Jednak po trzech dniach zaczynają smakować...
Morele możemy zajadać świeże, w puszce, upieczone, lub suszone. W jakiejkolwiek postaci wystepują, są źródłem cennych składników odżywczych. Jednak warto zapamiętać, że te ostanie zawierają ich najwięcej.
Morele to bogactwo cennych pierwiastków, witamin oraz błonnika. Zawartość tłuszczu (tłuszcze nasycone) jest bardzo niska i waha się pomiędzy 0,4g - 0,6g.
Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.
Suszone morele są bogatym źródłem (na 100g):
- witaminy: beta-karoten (witamina A) - 797mg, C, E,
- potasu,
- magnezu - 60 mg,
- żelaza - 5.18g
- wapnia - 80 mg,
- krzemu,
- boru,
- fosforu,
- błonnika - mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy,
- białek - 4.1g,
- są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany bedące doskonałym źródłem energii - 58g węglowodanów t.j. fruktoza i glukoza.
Poza powszechnie znanymi suszonymi morelami o pomarańczowym kolorze, można też spotkać organiczne - te koloru brazowego. Ich różnica w kolorach może powiedzieć, które z nich są smaczniejsze, oraz co najważniejsze, zdrowsze.
Przed suszeniem, morele nieorganiczne poddaje się procesowi z uwzględnieniem dwutlenku siarki. W ten sposób zapobiega się utlenianiu owoców. Dzięki temu procesowi zatrzymany jest kolor moreli.
Proces ten produkuje siarczyny i może z kolei powodować u niektórych ludzi ataki astmy, bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczne. Dlatego, jeśli masz uczulenie na siarczyny, unikaj konserwowanych chemicznie owoców.
Szukaj suszonych moreli w kolorze brązowym, bowiem są one suszone naturalnie, przez co są zdrowsze, nie zawierają siarczynów i charakteryzują się pysznym, karmelowym smaku.
Zalety z jedzenia suszonych mereli:
- pomaga w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan,
- morele na niestrawność, zgagi, problemy żołądkowe - suszone morele pomagają w problemach trawiennych. Spożywaj w małych ilościach przed posiłkiem,
- jedzenie suszonych morelii ma pozytywny wpływ na urodę - odpowiedzialne są za zachowanie zdrowego wyglądu skóry, zapobiegają jej przedczesnemu starzeniu, odbudowują zniszczone włókna kolagenowe,
- problemy z cerą i skórą - (można używać liści moreli w leczeniu) poprawiają kondycję skóry przynosząc doskonałe rezultaty w walce z trądzikiem młodzieńczym, świerzbem, egzemą, na oparzenia słoneczne i swędzenie skóry - potas, żelazo, fosfor oraz wapń, witamina A,
- znakomite dla anemików, oraz wegetarian - niedokrwistość jest zwykle spowodowana niedoborem żelaza. Ponieważ suszone morele zawierają wysoką zawartość żelaza, są zazwyczaj uwzględniane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto polecane są wegetarianom,
- witaminy A i E chronia nasz wzrok,
- potas zawarty w suszonych morelach, pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem, chroni przed ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, reguluje ciśnienie krwi, oraz pracę nerek,
- jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu,(dzięki dużej zawartosci żelaza) - poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo,
- wzmacnia układ odpornościowy - wystarczą tylko 4 suszone morele, aby zaspokoić dzienną dawkę potrzebowania na witaminę A - a tym, wspomóc system odpornościowy,
- zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej,
- reguluje niedobór estrogenów u przechodzących menopauzę kobiet - bor,
- zapobiega obrzękom i osteoporozie (wapń),
- ma antynowotworowe działanie - beta-karoten,
- gorączka - świeży sok z moreli z miodem, może pomóc schłodzić twoje ciało podczas gorączki. Może także ugasić pragnienie, wyeliminować toksyny z organizmu, polepszyć stan żołądka, wątroby, serca i nerwów poprzez dostarczanie witamin i minerałów.
Czy wiesz, że (?):
***Sok z puszki z morelami zawiera tylko 50% betakarotenu w porównianiu z suszonym owocem?
***Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.
***Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, niż świeże (ale są bardzo kaloryczne).
***Uwaga (!!!) Przed jedzeniem suszonych owoców zaleca się ich mycie (chyba, że są organiczne). Zazwyczaj suszone owoce spryskuje się olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiegać ma ich sklejaniu się. Myj suszone owoce, ponieważ chemikalia mogą powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.