Kalafior

Kalafior jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii, jest niskokaloryczny i wykazuje właściwości antynowotworowe. Najwięcej odżywczych składników zawiera kalafior surowy (jak wszystkie inne warzywa). Warzywo to możemy gotować w wodzie i na parze. Możemy je  zapiekać, smażyć, oraz marynować. 

Na świecie występuje kilka odmian kalafiora - fioletowy, zielony, pomarańczowy i biały - jednak najbardziej znaną odmianą jest ta ostatnia.


Cała roślina (różyczki łodyga i liście) jest jadalna. Fioletowy kalafior różni się od białego  smakiem (który jest łagodniejszy i słodszy), oraz co jest oczywiste, kolorem. Obecność przeciwutleniaczy - antocyjanów, jest odpowiedzialna za jego purpurowy kolor. 










specialtyproduce.com
Pomarańczowy/żółty kalafior to nowa odmiana, która stała się dostępna w niektórych supermarketach i na rynkach rolniczych w 2003 roku. W smaku i ksztalcie jest bardzo podobny do zwykłego białego kalafiora. Ilość beta-karotenu jest  około 25 razy wyższa niż w białym kalafiorze. 


iop.org
Biały kalafior jest najbardziej znanym ze wszystkich odmian. Wszystkie odmiany kalafiora
charakteryzują się dużą zawartoscią składników mineralnych i witamin, które pomogają nam cieszyć się zdrowiem. Kalafior zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych z całej rodziny kapustowatych warzyw. 

Kalafior bialy:

- jest źródłem wielu witamin: A, C, E, B1, B2, K, 

- zawiera: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź,  fluor, jod, chlor,

- zawiera białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy,
w jego składzie równiez występuje, sulforan.  

Właściwości antyrakowe: 

  • warzywo to zwalcza wolne rodniki,
  • kalafior, dzięki zawartości związków fitochemicznych - izotiocyjanianów i indoli, które cechują się dużą aktywnością przeciwrakową - zaliczany jest do głównych źródeł o działaniu przeciwnowotworowym. Badania wykazały, że u meżczyzn, którzy jedzą kalafior częściej niż raz w tygodniu, ryzyko rozwoju raka prostaty jest o połowę mniejsze. Ponadto sulforan zapobiega również przerzutom,
  • jedzenie surowego kalafiora i (jego 'kuzyna' o podobnych właściwościach) brokułów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc u palaczy nawet o 50% (!!). Warzywa te również zmniejszają ryzyko tego nowotworu u osób, które rzuciły palenie,
  • zawierają składniki, które zabijaja komórki nowotworowe odporne m.in. na chemio- i radioterapię,
  • zawarty w kalafiorze sulforan pobudza enzymy zwalczające raka, jak również uniemożliwia rozwój już istniejących komórek nowotworowych.


Układ pokarmowy:

  • korzystnie wpływa na pracę nerek i wątroby,
  • usprawnia pracę przewodu pokarmowego,
  • zwalcza zaparcia,
  • leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka,
  • działa bakteriobójczo, 
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w szczególności w stosunku do jelita grubego,  
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.


Inne właściwości kalafiora:

  • wzmacnia serce i układ krążenia,
  • chroni przed reumatyzmem,
  • zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu,
  • kalafior obfituje w naturalne związki, które wzmacniają i podnoszą odporność organizmu.


****
Gotowanie warzyw kapustowatych przez 10 minut w dużej ilości wody znacznie obniża zawartość związków fitochemicznych nawet o 75%! Warzywa kapustne zawsze powinny być rozdrobnione i delikatnie podduszone. Jeżeli już gotujesz w wodzie, gotuj nie dłużej niż 8 minut (zalej odrazu wrzątkiem). 

Lepiej wybierać warzywa świeże niż mrożone, ponieważ mrożone mają znacznie mniejszą wartość odżywczą - są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, co jest powodem obniżonej zawartości związków aktywnych. 

Wykorzystaj w pełni potencjał przeciwnowotworowy kalafiora i starannie go żuj - pomaga to uwolnić aktywne cząsteczki. 

Kalafior należy do warzyw gazotwórczych. W celu złagodzenia wzdęc, należy go podawać z ziołami takimi jak imbir, czosnek, kminek, koper czy majeranek.


Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce - zawiniętego w folię i w maksymalnym stopniu zabezpieczonego przed dostępem powietrza.

Give Nature a Hand - motyle


Z powodu utraty siedlisk, zmian klimatycznych i stosowania m.in pestycydów, populacje motyli, jak również innych gatunków, zmniejszają się z roku na rok. Motyle, tak jak i pszczoły, są bardzo ważne dla środowiska, ponieważ zapylają rośliny.

Do uzupełnienia diety, wiele gatunków motyli potrzebuje przejrzałych owoców (które lądują w naszych koszach na śmieci). Gnijące owoce mają wiele węglowodanów i minerałów, które większość motyli potrzebuje. 

'Karmnik motyli' w twoim ogrodze.


Pomóż motylom przetrwać, wykonując bardzo prostą czynność:
  • wybierz duży talerz (lub inny talerzo-podobny przedmiot), a w nim ustaw mniejszy. Wypełnij większy talerz wodą (w ten sposób unikniesz natarczywych mrówek), a w mniejszym połóż przejrzałe owoce. Najlepiej, jeżeli pokroisz owoce na pół, lub w większe kostki. Wymieniaj kawałki owoców codziennie, lub wtedy gdy owoce zaczyną gnić. 

5 DAYS SMOOTHIE: jagody, banan, migdał


Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego, plus woda do pożądanej konsystencji,

1/2 szklanki mrożonych borówek,
1/4 banana,
1/2 łyżki masła migdałego,
1 łyżka migdałów, (moga byc smazone),
1 miarka waniliowego proszek białkowego (vanilla protein powder BB3 Formula 1)

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, z wyjątkiem migdałów, które dodajemy, gdy koktajl jest gotowy.

Na skróty - Układ nerwowy - przygnębienie, stres, depresja

Według  modelu neurochemicznego, przyczyną depresji może być niedobór niektórych amin biogennych (agmatyna, cysteamina, etanoloamina, histamina, kadaweryna, katecholaminy, propanoloamina, putrescyna, serotonina i tryptamina (prekursor tryptofan), tyramina) - hormonów, które powstają w wyniku procesu dekarboksylacji aminokwasów obojętnych i zasadowych. 

Obniżenie poziomu tych hormonów powoduje pojawienie się deficytów motywacyjnych, przygnębia, złego samopoczucia, natręctw myślowych, problemów z zasypianiem.

Hipotezy na temat neurochemicznego podłoża depresji, dotyczą głównie spadku poziomu norepinefryny, oraz serotoniny. 

Preparaty zawierające norepinefrynę podaje się dożylnie (bloehh).  

Serotnina jest ważnym neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym i pokarmowym. Wytwarzana jest z jednego z aminokwasów egzogennych (pochodzących spoza organizmu) – tryptofanu. Organizm nie umie wytworzyć tryptofanu i trzeba mu go dostarczać z zewnątrz.


Heal up your serotonin. 

Od zewnątrz: 

  • światłoterapia - nasze samopoczucie w dużej mierze zależy od promieni słonecznych (słoneczne dni - nie marnuj ich - zamiast siedzieć przed TV lub komputerem, idz na spacer (!)),
  • ćwiczenia fizyczne - powodują napływ energii, która w skuteczny sposób pomaga w zwalczaniu zmęczenia związanego z depresją, ponadto intensywny wysiłek powoduje wzmożone wydzielanie endorfin, 
  • medytacja - choć trudno jest nauczyć się medytować, znacznie wlpywa na poprawę naszego stanu umyslowego,
  • hatha joga harmonizuje i stabilizuje emocje, pozawala pozbyć się stanów lękowych, depresji, dręczących myśli i koszmarów sennych,
  • muzykoterapia,
  • aromatoterapia - zapachowe odprężenie: 

     - olejki rozmarynowy, cytrynowy - stosuj kiedy występują
       objawy frustracji, złości, lęku, czy poczucia winy,
     - szałwiowy, bergamot - usuwają zmęczenie, smutek, 
     - różany, jaśminowy, lawendowy, pomarańczowy - działają
     łagodząco w stanach depresji i frustracji, pomagają opanować
     niepokój i bezsenność, mają właściwości uspokajające układ 
     nerwowy.


Od wewnątrz:
Dieta wzmacniająca układ nerwowy:

  • witamina B1 - tiamina - poprawia pamięć i usprawnia myślenie,
  • witamina B6 - pirydoksyna - ułatwia przyswajanie magnezu i wpływa na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy i noradrenaliny,
  • witamina B2 - ryboflawina, łagodzi bóle i zawroty głowy,
  • kwas foliowy - poprawia pracę układu nerwowego i zmniejsza napięcie,
  • tryptofan - przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. tryptaminy, serotoniny, niacyny i roślinnych hormonów wzrostu (auksyn),
  • potas - zapewnia prawidłową pracę nerwów i zapobiega bolesnym skurczom mięśni wywołanym stresem,
  • wapń, 
  • węglowodany złożone -  disacharydy (zalicza sie: sacharozę, laktozę, maltozę, celobiozę), oraz polisachary  (zalicza sie: skrobię, glikogen, celulozę, pektynę, chitynę),  
  • kwasy tłuszczowe Omega-3,
  • witamina E, 
  • magnez i mangan - pomaga zachować na prawidłowym poziomie stan układu nerwowego i zabezpieczać przed stresującymi sytuacjami, usuwa zmęczenie, poprawia nastrój, ułatwia dostarczanie glukozy do mózgu, jest niezbędny do wytwarzania neuroprzekaźników,
  • cynk. 


Ponadto pij dużo płynów, w tym wody (2l dziennie), oraz soków (pomarańczowy, grejfrutowy, pomidorwy - zawierają dużo potasu). Zrezygnuj z kawy, oraz z niezdrowej żywności (fast food, chipsy, żywność z torebki) - zawierają dużo soli i glutaminianu sodu, które zwiększają ciśnienie krwi i pogłębiają napięcie.


Naturalne antydepresanty:

  • aronia
  • papryka - papryki wsystkich barw zawierają: witaminy B2, B6, 
  • cenne źródło błonnika oraz kwasu foliowego, zawiera również witaminę K, sole mineralne tj.: potas, wapn, fosfor, magnez,  żelazo,
  • banany - słodkie źródło tryptofanu i aminokwasów, które przyczyniają sie do poprawy nastroju i zmniejszenia depresji,
  • czekolada, 
  • orzechy - dobre kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez - migdaly, orzechy włoskie,
  • suszone owoce: morele, figi - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta,
  • pomidory [...]witaminy z grupy B korzystnie wpływaja na układ nerwowy,
  • ryz
  • imbir - skutecznie pomaga w walce ze stresem,
  • koperek
  • kwiat lip
  • lawenda
  • rumianek
  • dziurawiec
  • papryczki chili  
  • figi w 100 gramach owoców  jest tyle wapnia, co w szklance mleka, są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas,
  • bazylia
  • ginkgo biloba (miłorząb japoński -) poprawia krążenie krwi, pamięć, wspiera układ sercowo-naczyniowy i łagodzi choroby Alzheimera,
  • żeń-szeń: poprawia bilans ważnych neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, noradrenaliny, adrenaliny [...] dotlenia ciało,
  • różaniec górski - małe i średnie dawki ekstraktu z różańca górskiego stymulują działanie norepinefryny, dopaminy i serotoniny,
  • avena sativa – jest stosowana w przypadku bezsenności, ogólnym przemęczeniu i przy obniżeniu libido, pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • algi - bardzo dobre zródło kwasów tłuszczowych Omega-3, 
  • nasiona i pestki: nasiona chia, pestki dyni, slonecznik, siemie lniane,
  • szpinak - kwas foliowy,
  • sałata, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, jarmuż,
  • kiwi 
  • awokado,
  • herbata z pokrzywy - znakomite ilości zelaza,
  • pietruszka.



***Niektóre witaminy, zwłaszcza te z grupy B, są łatwo rozpuszczalne w wodzie. Aby uniknąc utraty minerałów podczas gotowania w wodzie, zmień sposób przygotowywania potraw. Zamiast gotowania, wybierz grillowanie, gotowanie na parze, lub pieczenie w folii. 



www.poradnikzdrowie.pl
www.vismaya-maitreya.pl
http://www.naturalnamedycyna.pl
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminy_biogenne

Na skróty - układ pokarmowy

smartlivingnetwork.co
Wielu ludzi boryka się z różnymi problemami układu pokarmowego. Lecz można je skutecznie wyeliminować. 

Aby uniknać problemów trwiennych i pomóc utrzymać dobrze funkcjonujący  układ pokarmowy:

  • unikaj palenia papierosów (pierwsza czynnosć zaraz po przebudzeniu - papieros - zapomnij(!)),
  • zmaksymalizuj spożycie składników odżywczych, 
  • zwiększ spożycie zdrowej żywności, oraz świeżych warzyw i owoców, 
  • jedz powoli, dokładnie przeżuwając pokarm (niedokladnie pogryzione jedzenie dłużej zalega w żołądku, pondato duże kawałki pokarmu mogą uszkodzić śluzówke),
  • staraj się jeść częściej, ale mniejsze porcje, 
  • nie zapychaj żołądka przed snem,
  • zwiększ spożycie błonnika, 
  • zminimalizuj picie herbaty, kawy, alkoholu, oraz jedzenie tłustych i bardzo ostrych potraw,
  • nie faszeruj się lekami przeciwbólowymi i innymi pigułkami - niszczysz go. 

Lista pokarmów, które w naturalny sposób utrzymają układ pokarmowy w prawidłowym stanie, oraz 'naturalne lekarstwa', które pomogą w problemach trawiennych:

  • orzechy
  • ananas - dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości, 
  • aronia - łagodzi dolegliwości wątroby, oraz trzustki, usprawnia przemianę materii, aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, poprawia gospodarkę tłuszczami, 
  • banany [...]ze względu na zawartość błonnika, pomagają przywrócić prawidłową funkcję jelit, pomagaja ludziom cierpiacym na zgagę,
  • bazylia - reguluje problemy układu pokarmowego, pobudza korę nadnerczy i żołądek, 
  • cytryny - sok z cytryny pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych, likwiduje zgagę, zaparcia, czkawkę, hemoroidy, nudności, sprzyja wątrobie, poprawiajac jej wydajność, dobroczynnie wpływa na trawienie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto osoby podróżujace do krajów tropikalnych mogą uchronić się od infekcji dodając sok z cytryny do wody pitnej,
  • grejpfrut - korzystnie wpływa na pracę jelit - zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii - grejfrut świetny na pozbycie się kilku kilogramów, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, pobudza też apetyt, oczyszcza wątrobę,  zwiększa wydzielania żółci, naryngina - związek, który ma działanie lekko przeczyszczające,
  • jabłka - jedym z najlepszych i najłatwiejszych sposobów, aby pomóc w detoksykacji wątroby jest jedzenie m.in jabłek. Ponadto owoce te poradzą sobie z takimi schorzeniami jak biegunki, zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia,
  • pomarancza - pektyny, pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego poprzez zmniejszenie czasu ekspozycji na działanie substancji toksycznych,  błonnik zawarty w owocach odpowiedzialny jest za prawidlowe funkcjonowanie układu trawiennego, również może on pomóc w ochronie przed wrzodami, 
  • ciecierzyca napar z ciecierzycy pomaga przy niestrawności, regularne spożywanie ciecierzycy, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
  • czosnek [...] trawienie,
  • kiszona kapusta - jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • marchew - pomaga regulować pracę żołądka, oraz utrzymuje w dobrym stanie wątrobę, pomaga w trawieniu, regularne spożywanie marchwi, zapobiega zachorowaniu na wrzody żołądka, czy powstaniu zaburzeń trawiennych, marchew zawiera fito - składniki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej okrężnicy, zmniejszając ryzyko nowotworów tego organu,
  • papryczki chili - przyspiesza przemianę materii, przez co powinna być stosowana przez osoby, będące na diecie, ponieważ działa na organizm odchudzająco (dodawaj do potarw), jedzenie chili może mieć bardzo pozytywny wpływ dla ludzi z nadwagą lub cierpiacych na cukrzycę. Badania potwierdziły, że spożywanie chili może pomóc znacząco w kontroli poziomu cukru po spożyciu posiłku, pobudzają żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych,  wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego,
  • papryka - są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu,
  • pomidory - zapewniają prawidłową pracę jelit,
  • Ziarna gorczycy - pomagają oczyszczać układ pokarmowy, są doskonałe na trawienie, ponieważ zwiększają tempo metabolizmu ciała,
  • imbir - przyspiesza proces trawienia, zwalczając wzdecia,
  • koperek - jego właściwości łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach,
  • kwiat lipy - napary z kwiatostanów lipy zmniejszają nieznacznie napięcie mięśni gładkich oraz pobudzają wydzielenie soku żołądkowego i zwiększają przepływ żółci do dwunastnicy. Dzięki temu ułatwione jest przyswajanie i trawienie pożywiania,
  • lawenda - [...] z dobroczynnego wpływu na wszelkiego rodzaju problemy żołądka i zaburzenia trawienia. Łagodzi błony śluzowe przewodu pokarmowego i promuje wydzielanie żółci, która pomaga trawic. Oprócz tego, lawenda pomaga zmniejszyć wzdecia, zaparcia i gazy,
  • mięta - [...]pobudza gruczoły, które wydzielają enzymy trawienne, ułatwiając tym samym trawienie,
  • natka-pietruszki - natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami i gazami,
  • pokrzywa - poprawia pracę wątroby (pobudza przemianę materii),
  • ogórki - zaburzenia trawienia, takie jak zgaga, zapalenie błony śluzowej żołądka, a nawet wrzody, można wyleczyć poprzez dzienne spożycie świeżego soku z ogórków. Duża zawartość wody i błonnika, jest bardzo skuteczna w oczyszczeniu przewodu pokarmowego z toksyn. Ponadto codzienne spożycie soku z ogórków może być skutecznym lekarstwem na przewlekłe zaparcia.

    Kojąca kąpiel z kwiatami lipy



    teahaus-annarbor.com
    Kwiat lipy wykazuje niesamowite właściwości lecznicze, m.in działając napotnie, przeciwbólowo, uspokajająco, przeciwzapalnie, oraz przeciwskurczowo. 
    Ułatwia również zasypianie. 
    Kojaco wpływa na zmeczoną skórę, odświeżając ją. Ponadto działa oczyszczająco i ściągająco na pory skóry.

    Przygotowanie:

    Garść suszonych kwiatów lipy (lub 4 torebki herbaty z kwiatu lipy) zawijamy w gazę. 
    Zwarty pakunek umieszczamy pod strumieniem 
    gorącej wody lejącej się do wanny. 

    Suszone morele


    Jednak po trzech dniach zaczynają smakować...

    Morele możemy zajadać świeże, w puszce, upieczone, lub suszone. W jakiejkolwiek postaci wystepują, są źródłem cennych składników odżywczych. Jednak warto zapamiętać, że  te ostanie zawierają ich najwięcej. 

    Morele to bogactwo cennych pierwiastków, witamin oraz błonnika. Zawartość tłuszczu (tłuszcze nasycone) jest bardzo niska i waha się pomiędzy 0,4g - 0,6g.

    Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.

    Suszone morele są bogatym źródłem (na 100g):
    • witaminy: beta-karoten (witamina A) - 797mg, C, E,
    • potasu, 
    • magnezu - 60 mg,
    • żelaza - 5.18g
    • wapnia - 80 mg, 
    • krzemu, 
    • boru,
    • fosforu, 
    • błonnika - mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy,
    • białek - 4.1g,
    • są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany bedące doskonałym źródłem energii - 58g węglowodanów t.j. fruktoza i glukoza.

    Organiczne suszone morele

    Poza powszechnie znanymi suszonymi morelami o pomarańczowym kolorze, można też spotkać organiczne - te koloru brazowego. Ich różnica w kolorach może powiedzieć, które z nich są smaczniejsze, oraz co najważniejsze, zdrowsze.
    Przed suszeniem, morele nieorganiczne poddaje się procesowi z uwzględnieniem dwutlenku siarki. W ten sposób zapobiega się utlenianiu owoców. Dzięki temu procesowi zatrzymany jest kolor moreli.

    Proces ten produkuje siarczyny i może z kolei powodować u niektórych ludzi ataki astmy, bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczneDlatego, jeśli masz uczulenie na siarczyny, unikaj konserwowanych chemicznie owoców.

    Szukaj suszonych moreli w kolorze brązowym, bowiem  są one suszone naturalnie, przez co są zdrowsze, nie zawierają siarczynów i charakteryzują  się pysznym, karmelowym smaku.

    Zalety z jedzenia suszonych mereli:
    • pomaga w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan,
    • morele na niestrawność, zgagi, problemy żołądkowe - suszone morele pomagają w problemach trawiennych. Spożywaj w małych ilościach przed posiłkiem, 
    • jedzenie suszonych morelii ma pozytywny wpływ na urodę - odpowiedzialne są za zachowanie zdrowego wyglądu skóry, zapobiegają jej przedczesnemu starzeniu, odbudowują zniszczone włókna kolagenowe,
    • problemy z cerą i skórą - (można używać liści moreli w leczeniu)  poprawiają kondycję skóry przynosząc doskonałe rezultaty w walce z trądzikiem młodzieńczym, świerzbem, egzemą, na oparzenia słoneczne i swędzenie skóry - potas, żelazo, fosfor oraz wapń, witamina A,
    • znakomite dla anemików, oraz wegetarian - niedokrwistość  jest zwykle spowodowana niedoborem żelaza. Ponieważ suszone morele zawierają wysoką zawartość żelaza, są zazwyczaj uwzględniane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto polecane są wegetarianom,
    • witaminy A i E chronia nasz wzrok,
    • potas zawarty w suszonych morelach, pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem, chroni przed ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, reguluje ciśnienie krwi, oraz pracę nerek, 
    • jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu,(dzięki dużej zawartosci żelaza) - poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo,
    • wzmacnia układ odpornościowy - wystarczą tylko 4 suszone morele, aby zaspokoić dzienną dawkę potrzebowania na witaminę A - a tym, wspomóc system odpornościowy,
    • zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej
    • reguluje niedobór estrogenów u przechodzących menopauzę kobiet - bor,
    • zapobiega obrzękom i osteoporozie (wapń),
    • ma antynowotworowe działanie - beta-karoten,
    • gorączka - świeży sok z moreli z miodem, może pomóc schłodzić twoje ciało podczas gorączki. Może także ugasić pragnienie, wyeliminować toksyny z organizmu, polepszyć stan żołądka, wątroby, serca i nerwów poprzez dostarczanie witamin i minerałów.

    Czy wiesz, że (?):

    ***Sok z puszki z morelami zawiera tylko 50% betakarotenu w porównianiu z suszonym owocem?

    ***Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

    ***Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, niż świeże (ale są bardzo kaloryczne).

    ***Uwaga (!!!) Przed jedzeniem suszonych owoców zaleca się ich mycie (chyba, że są organiczne). Zazwyczaj suszone owoce spryskuje się olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiegać ma ich sklejaniu się. Myj suszone owoce, ponieważ chemikalia mogą powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.

    Na skróty - Układ krwionośny

    Dowiedz się więcej, jak naturalnie zadbać o serce i układ krwionośny:
    • witamina C - badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka,
    • witamina D,
    • witamina E,
    • B6 (pirydoksyny),
    • B3,
    • blonnikdieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca,
    • siarka
    • chrom
    • potas (pierwiastek ten normuje ciśnienie tętnicze),
    • tłuszcze roślinne - odnajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chroniąc przed miażdżycą. Tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie (!!!),
    • beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy,
    • wapń.

    Poniżej żywność, w której znajdziemy powyższe witaminy i składniki mineralne:


    • orzechy,
    • migdały,
    • ananasy, 
    • aronia,
    • awokado
    • banany [...]mają doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi[...],
    • cytryny,
    • grejpfrut [...]reguluje poziom cholesterolu i działa przeciwmiazdzycowo[...],
    • kiwi [...]pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą[...],
    • pomarancza [...]bogata w błonnik[...],
    • brokuly [...]brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem[...], Beta karoten
    • cebula [...]korzystnie wplywa na system sercowo-naczyniowe, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi[...], 
    • czosnek [...]obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu[...],
    • kiszona kapusta [...]reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi[...],
    • marchew Beta karoten
    • oliwki [...]jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne[...],
    • papryczk chili,
    • pomidory,
    • imbir - obniża poziom cholesterolu we krwi,
    • koperek - egularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol,
    • natka pietruszki - potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi.
    • pokrzywa - ze względu na dużą ilość żelaza jest niezastąpiona w leczeniu anemii, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie tętnicze,

    Siarka

    ndhealthfacts.org


    Siarka stanowi składnik innych substancji (białek, witamin). Nie na darmo została okrzyknięta Minerałem Piękna. Pierwiastek jest podstawowym składnikiem  białka skóry (keratyny), włosów, paznokci, oraz kolagenu warunkującego prawidłowy ich wygląd, stan zdrowia i elastyczność.


    Funkcje siarki:

    1. Czysta skóra:

    bierze udział w leczeniu schorzeń skórnych: ropne schorzenia skóry, trądzik, trądzik różowaty, brodawki, łupież, wypryski, zaskórniki, oraz wągry. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, regulując pracę gruczołów łojowych, oraz zmniejszając wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory,
    pomaga opanować stany zapalne i przeciwdziała ich nawrotom,
    matuje cerę, nie powoduje podrażnień, 
    zapewnia cerze właściwe pH, 
    ma działanie regenerujące, oraz opóźniające oznaki starzenia. 

    2. Toksyny w oganizmie:
    posiada silne właściwości odtruwające. Poprzez wątrobę, siarka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pierwiastek ten łaczy się ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi (ołów, rtęć, kadm) i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
    3. Ból, a stawy:
    ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych,
    właściwości przeciwzapalnie siarki skutecznie łagodzą ból stawów,

    4. Funkcjonowanie całego organizmu:
    siarka uodparnia i pobudza cały organizm, działa energetyzująco i rewitalizująco,
    działa jako silny antyoksydant, opóźniajac proces starzenia,
    wraz z manganem i fosforem jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz mózgu.

    Niedobór siarki
    Niedobory siarki występują najczęściej przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów. Na niedoborze siarki utraci przede wszystkim uroda:
    włosy stracą blask i zaczynają wypadać, 
    skóra utraci jędrność, a cera zrobi się blada, 
    może wystapić nadmierne rogowacenie naskórka,
    paznokcie staną się łamliwe, oraz zaczną się rozdwajać,
    zaczniemy odczuwać niepokój i zmęczenie,
    możemy miewać kłopoty ze wzrokiem i stawami, 
    objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca i katarakta.

    Zródła siarki: 
    jaja,
    sery (parmezan zawiera aż ok. 40% białka,
    mleko,
    produkty zbożowe, np. kiełki pszenicy, płatki owsiane, otręby pszenne, ciemne pieczywo, 
    owoce i warzywa (szczególnie biale).

    ***Chociaż siarka znajduje się we wszystkich produktach żywnościowych, szybko się z niej ulatnia
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga