Kojąca kąpiel z kwiatami lipy



teahaus-annarbor.com
Kwiat lipy wykazuje niesamowite właściwości lecznicze, m.in działając napotnie, przeciwbólowo, uspokajająco, przeciwzapalnie, oraz przeciwskurczowo. 
Ułatwia również zasypianie. 
Kojaco wpływa na zmeczoną skórę, odświeżając ją. Ponadto działa oczyszczająco i ściągająco na pory skóry.

Przygotowanie:

Garść suszonych kwiatów lipy (lub 4 torebki herbaty z kwiatu lipy) zawijamy w gazę. 
Zwarty pakunek umieszczamy pod strumieniem 
gorącej wody lejącej się do wanny. 

Suszone morele


Jednak po trzech dniach zaczynają smakować...

Morele możemy zajadać świeże, w puszce, upieczone, lub suszone. W jakiejkolwiek postaci wystepują, są źródłem cennych składników odżywczych. Jednak warto zapamiętać, że  te ostanie zawierają ich najwięcej. 

Morele to bogactwo cennych pierwiastków, witamin oraz błonnika. Zawartość tłuszczu (tłuszcze nasycone) jest bardzo niska i waha się pomiędzy 0,4g - 0,6g.

Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.

Suszone morele są bogatym źródłem (na 100g):
  • witaminy: beta-karoten (witamina A) - 797mg, C, E,
  • potasu, 
  • magnezu - 60 mg,
  • żelaza - 5.18g
  • wapnia - 80 mg, 
  • krzemu, 
  • boru,
  • fosforu, 
  • błonnika - mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy,
  • białek - 4.1g,
  • są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany bedące doskonałym źródłem energii - 58g węglowodanów t.j. fruktoza i glukoza.

Organiczne suszone morele

Poza powszechnie znanymi suszonymi morelami o pomarańczowym kolorze, można też spotkać organiczne - te koloru brazowego. Ich różnica w kolorach może powiedzieć, które z nich są smaczniejsze, oraz co najważniejsze, zdrowsze.
Przed suszeniem, morele nieorganiczne poddaje się procesowi z uwzględnieniem dwutlenku siarki. W ten sposób zapobiega się utlenianiu owoców. Dzięki temu procesowi zatrzymany jest kolor moreli.

Proces ten produkuje siarczyny i może z kolei powodować u niektórych ludzi ataki astmy, bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczneDlatego, jeśli masz uczulenie na siarczyny, unikaj konserwowanych chemicznie owoców.

Szukaj suszonych moreli w kolorze brązowym, bowiem  są one suszone naturalnie, przez co są zdrowsze, nie zawierają siarczynów i charakteryzują  się pysznym, karmelowym smaku.

Zalety z jedzenia suszonych mereli:
  • pomaga w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan,
  • morele na niestrawność, zgagi, problemy żołądkowe - suszone morele pomagają w problemach trawiennych. Spożywaj w małych ilościach przed posiłkiem, 
  • jedzenie suszonych morelii ma pozytywny wpływ na urodę - odpowiedzialne są za zachowanie zdrowego wyglądu skóry, zapobiegają jej przedczesnemu starzeniu, odbudowują zniszczone włókna kolagenowe,
  • problemy z cerą i skórą - (można używać liści moreli w leczeniu)  poprawiają kondycję skóry przynosząc doskonałe rezultaty w walce z trądzikiem młodzieńczym, świerzbem, egzemą, na oparzenia słoneczne i swędzenie skóry - potas, żelazo, fosfor oraz wapń, witamina A,
  • znakomite dla anemików, oraz wegetarian - niedokrwistość  jest zwykle spowodowana niedoborem żelaza. Ponieważ suszone morele zawierają wysoką zawartość żelaza, są zazwyczaj uwzględniane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto polecane są wegetarianom,
  • witaminy A i E chronia nasz wzrok,
  • potas zawarty w suszonych morelach, pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem, chroni przed ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, reguluje ciśnienie krwi, oraz pracę nerek, 
  • jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu,(dzięki dużej zawartosci żelaza) - poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo,
  • wzmacnia układ odpornościowy - wystarczą tylko 4 suszone morele, aby zaspokoić dzienną dawkę potrzebowania na witaminę A - a tym, wspomóc system odpornościowy,
  • zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej
  • reguluje niedobór estrogenów u przechodzących menopauzę kobiet - bor,
  • zapobiega obrzękom i osteoporozie (wapń),
  • ma antynowotworowe działanie - beta-karoten,
  • gorączka - świeży sok z moreli z miodem, może pomóc schłodzić twoje ciało podczas gorączki. Może także ugasić pragnienie, wyeliminować toksyny z organizmu, polepszyć stan żołądka, wątroby, serca i nerwów poprzez dostarczanie witamin i minerałów.

Czy wiesz, że (?):

***Sok z puszki z morelami zawiera tylko 50% betakarotenu w porównianiu z suszonym owocem?

***Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

***Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, niż świeże (ale są bardzo kaloryczne).

***Uwaga (!!!) Przed jedzeniem suszonych owoców zaleca się ich mycie (chyba, że są organiczne). Zazwyczaj suszone owoce spryskuje się olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiegać ma ich sklejaniu się. Myj suszone owoce, ponieważ chemikalia mogą powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Na skróty - Układ krwionośny

Dowiedz się więcej, jak naturalnie zadbać o serce i układ krwionośny:
  • witamina C - badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • B6 (pirydoksyny),
  • B3,
  • blonnikdieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca,
  • siarka
  • chrom
  • potas (pierwiastek ten normuje ciśnienie tętnicze),
  • tłuszcze roślinne - odnajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chroniąc przed miażdżycą. Tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie (!!!),
  • beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy,
  • wapń.

Poniżej żywność, w której znajdziemy powyższe witaminy i składniki mineralne:


  • orzechy,
  • migdały,
  • ananasy, 
  • aronia,
  • awokado
  • banany [...]mają doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi[...],
  • cytryny,
  • grejpfrut [...]reguluje poziom cholesterolu i działa przeciwmiazdzycowo[...],
  • kiwi [...]pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą[...],
  • pomarancza [...]bogata w błonnik[...],
  • brokuly [...]brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem[...], Beta karoten
  • cebula [...]korzystnie wplywa na system sercowo-naczyniowe, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi[...], 
  • czosnek [...]obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu[...],
  • kiszona kapusta [...]reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi[...],
  • marchew Beta karoten
  • oliwki [...]jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne[...],
  • papryczk chili,
  • pomidory,
  • imbir - obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • koperek - egularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol,
  • natka pietruszki - potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi.
  • pokrzywa - ze względu na dużą ilość żelaza jest niezastąpiona w leczeniu anemii, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie tętnicze,

Siarka

ndhealthfacts.org


Siarka stanowi składnik innych substancji (białek, witamin). Nie na darmo została okrzyknięta Minerałem Piękna. Pierwiastek jest podstawowym składnikiem  białka skóry (keratyny), włosów, paznokci, oraz kolagenu warunkującego prawidłowy ich wygląd, stan zdrowia i elastyczność.


Funkcje siarki:

1. Czysta skóra:

bierze udział w leczeniu schorzeń skórnych: ropne schorzenia skóry, trądzik, trądzik różowaty, brodawki, łupież, wypryski, zaskórniki, oraz wągry. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, regulując pracę gruczołów łojowych, oraz zmniejszając wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory,
pomaga opanować stany zapalne i przeciwdziała ich nawrotom,
matuje cerę, nie powoduje podrażnień, 
zapewnia cerze właściwe pH, 
ma działanie regenerujące, oraz opóźniające oznaki starzenia. 

2. Toksyny w oganizmie:
posiada silne właściwości odtruwające. Poprzez wątrobę, siarka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pierwiastek ten łaczy się ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi (ołów, rtęć, kadm) i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
3. Ból, a stawy:
ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych,
właściwości przeciwzapalnie siarki skutecznie łagodzą ból stawów,

4. Funkcjonowanie całego organizmu:
siarka uodparnia i pobudza cały organizm, działa energetyzująco i rewitalizująco,
działa jako silny antyoksydant, opóźniajac proces starzenia,
wraz z manganem i fosforem jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz mózgu.

Niedobór siarki
Niedobory siarki występują najczęściej przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów. Na niedoborze siarki utraci przede wszystkim uroda:
włosy stracą blask i zaczynają wypadać, 
skóra utraci jędrność, a cera zrobi się blada, 
może wystapić nadmierne rogowacenie naskórka,
paznokcie staną się łamliwe, oraz zaczną się rozdwajać,
zaczniemy odczuwać niepokój i zmęczenie,
możemy miewać kłopoty ze wzrokiem i stawami, 
objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca i katarakta.

Zródła siarki: 
jaja,
sery (parmezan zawiera aż ok. 40% białka,
mleko,
produkty zbożowe, np. kiełki pszenicy, płatki owsiane, otręby pszenne, ciemne pieczywo, 
owoce i warzywa (szczególnie biale).

***Chociaż siarka znajduje się we wszystkich produktach żywnościowych, szybko się z niej ulatnia

Na skróty - wypadające włosy

Powody wypadających włosów mogą być różne: 
  • niedoczynność tarczycy, 
  • zaburzenia hormonalne, z towarzyszącym bardzo często łojotokiem
  • choroby nowotworowe, 
  • choroby zwiazane z zażywaniem doustnych antybiotyków, czy innych leków. 
  • stres,
  • zmęczenie, 
  • gwałtowne odchudzanie, 
  • dieta. 
ZADBAJ PRZEDE WSZYSKIM O DIETE 


Dieta ma ogromny wpływ na to w jakim stanie są nasze włosy i skóra głowy. Dobrze zbalansowana, pomaga zachować ich prawidłową kondycję i stan. Nieodpowiednia (uboga w witaminy i minerały) powoduje m.in. łamliwość włosów, rozdwojone koncówki, wypadanie włosów, oraz problemy skóry głowy.

Zadbaj o włosy (!): jedz produkty bogate w witaminy i mienrały: 
żelazo - melasa, pokrzywatofu, pestki dyni, słonecznika, warzywa straczkowe: soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca, wodorosty, pistacja, kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste, figi, orzechy włoskie, żółtka jaj, suszonych owocach (morele, rodzynki, brzoskwinie), brokuły, szpinak,
cynk - 
- witamina A - marchew, natka pietruszki, boćwina, szpinak, dynia, morele, koperek, sałata, kabaczki, pomidory, groszek zielony, oraz wisnie.
witaminy z grupy B - szukaj ich w produktach takich jak chleb pełnoziarnisty, maka i ziarna soi, kasza gryczana nie prazona, płatki owsiane, groch świeży i suchy, kasza jaglana, ziemniaki, kapusta, marchew, ziarna fasoli.
- witamina Esiemie lniane, awokado, aloes, oleje roślinne, jajka, marchewki, pomidory, orzechy, brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż,
białko (keratyna, siarka)

Włosy będą wtedy dobrze odżywione, dzięki czemu, staną się mocniejsze, grubsze, nabiorą blasku, będą szybciej rosły, oraz najważniejsze - przestaną wypadać (!).



Gdzie szukać, co jeść, co pić:
  • pokrzywa - wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniui łupieżowi, nadając im piękny połysk,
  • Żurawina - to skarbnica witamin A, B1, B2, C, oraz zelaza - regularne picie naturalnych soków z żurawiny wzmacnia mieszki włosowe, które z kolei uniemożliwiają wypadanie włosów. Włosy bedą zdrowsze, mocniejsze i bardziej lśniące,
  • łopian - to witamina C i duze ilosci siarki - łopian przyspiesza wzrost włosów, wzmacniając cebulki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów, odżywia, wzmacnia i odbudowuje zniszczoną strukturę włosów,
  • komosa ryżowa - jest jednym z najbardziej bogatych w białko produktów żywnościowych, zawiera żelazo, magnez, oraz jest znakomitym zródłem ryboflawiny (witaminy B2) - 
  • pistacje - znakomite zródło witamin A, B1, B6, E, mienraly: potas, magnez - pomagają utrzymać włosy, paznokcie, oraz cerę w dobrej kondycji, 
  • ananas - naładowany witaminami - A, C, B1, B6, oraz minerałami: potas. Biotyna zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy

Żelazo

I tak dopadla mnie - anemia !, która spowodowana jest brakiem zelaza. Dotyka kazdego nas, ale najbardziej narazeni na nia sa wegetarianie, oraz weganie. 

Zaniedbanie, brak czasu spowodowane natlokiem ilosci projektów. Moja skóra stala sie szorstka, brak koncentracji, ospalosc, popekane usta. Nie, mysle sobie cos jest nie tak. Zgooglowalam co mi moze dolegac i padlo wlasnie na niedobór tego pierwiastka.

Postanowilam dzialac, ale nie w postaci sumplementacji zelaza, tylko naturalnie. Wyczytalam gdzies, ze przywrócenie poziomu w organizmie trwa ok 3-4 tygodni. Rzeczywiscie, po 3 tygodniach moja skóra wygladala zdrowo, bylam bardziej energiczna, wlosy nabraly blasku i przestaly wypadac, a popekane kaciki ust nie byly juz popekane. 

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się przeciętnie 4 gramy żelaza. Większość zgromadzona jest w postaci hemoglobiny. 

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu budowy czerwonych krwinek. Pierwiastek ten wchodzi w skład :
- czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny -  pełni bardzo ważną funkcję w transporcie tlenu do krwi. Przez niedobór żelaza organizm wytwarza mniej hemoglobiny przez co zmniejszone jest zaopatrzenie organizmu w tlen, oraz
- jest składnikiem mioglobiny, odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu, która jest kompleksem białka znajdującego się w mięśniach i przy pomocy którego, mięśnie mają ciągle dostarczaną energię.  
To właśnie dzięki żelazu krew jest czerwona.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo waha się od 12 do 20 mg (zwykle 8-10 mg dla mężczyzn oraz 18-20 mg dla kobiet). Dawka u kobiet w ciąży i osób starszych jest większa, i powinna wynosić do ok 18-20mg. 

Funkcje żelaza:
  • bierze udział w syntezie mioglobiny,
  • odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
  • bierze udział w tworzeniu składników krwi, dzięki temu odpowiada za prawidłowy skład krwi oraz mechanizmy odporności humoralnej i komórkowej,
  • żelazo jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B,
  • wspomaga proces wzrastania,
  • zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • zapobiega zmęczeniu,
  • leczy i chroni przed anemią,
  • przywraca cielisty kolor skórze,
  • potrzebne jest do zachowania zdrowej wątroby,
  • chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami,
  • uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.


Niski poziom żelaza to:
  • niedokrwistość (anemia) oraz niedotlenienie (omdlenia, zawroty głowy),
  • sucha łuszcząca się skóra,
  • bladość skóry i śluzówek, 
  • niekiedy nudności,
  • łatwe męczenie się przy niewielkim nawet wysiłku,
  • apatia,
  • nadmiernie przyśpieszona czynność serca po wysiłku,
  • skurcze mięśni nóg,
  • nerwowość (ADHD u dzieci),
  • pęknięcia warg i języka (bolesne pęknięcia kącików ust),
  • łamliwe, cienkie włosy, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające,
  • ogólnie złe samopoczucie, przygnębienie,
  • trudność w połykaniu,
  • osłabiona pamięć, utrudniona koncentracja i uwaga, a nawet obniżony iloraz inteligencji.

http://www.gvtc.co.uk


Na niedobory żelaza szczególnie narażone są 
  • kobiety - podczas cyklu miesiączkowego, znacznie ubywa nam żelaza z organizmu
  • dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, a także ludzie starsi, kobiety w ciąży, 
  • wegetarianie i weganie - powinni zwrócić szczególną uwagę na przyswajanie własciwej ilości żelaza

Leczenie niedoboru żelaza trwa, co najmniej trzy tygodnie. 

Zródła niehemowe żelaza:
  • melasa - 1 łyzeczka 3.6 mg,
  • pokrzywa, 
  • tofu - 1/2 szklanki 2.0 mg,
  • pestki dyni - 2 łyzeczki 0.25 mg
  • pestki słonecznika 1.1 mg,
  • warzywa straczkowe 1/2 szklanki: soja 4.4 mg, czarna fasolka 1.8 mg, black eyed peas 2.2 mg, garbanzo 2.4 mg, fasolka czerwona 2.0 mg, soczewica 3.3 mg, pinto beans 2.2 mg,
  • wodorosty 1/2 szklanki: dulse 11.2, kombu 38.6 mg, bori 6.5 mg, wakame 5.8 mg,
  • kiełki pszenicy, 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • wheat germ 2 łyzeczki 1.4 mg,
  • figi,
  • orzechy: włoskie, orzeszki ziemnie - 1/4 szklanki 1.7 mg, pistacje
  • suszonych owocach 1/4 szklanki(morele 0.9 mg, rodzynki 0.8 mg, sliwki 1.2 mg),
  • brokuły 1.0 mg,  
  • szpinak 1/2 szklanki 3.2 mg,
  • migdały - 1/4 szklanki 1.3 mg,
  • masło migdałowe - 2 łyzeczki 1.1 mg,
Przyswajanie żelaza w postaci trudno niehemowej dochodzi do 5%, ale wzrasta ona aż trzykrotnie, jeżeli do naszej codziennej diety dodamy produkty bogate w witaminę C, bądź bogate w kwas foliowy, kobalt, mangan lub miedź.

***Wchłanianie żelaza, zakłócają nadmierne ilości cynku i witaminy E, natomiast witamina C sprawia, ze organizm łatwiej przyswaja żelazo
***Mleko, kakao, herbata, kawa zmniejszają wchłanianie żelaza.
***Podczas przyjmowania doustnych preparatów żelaza zabarwienie stolca zmienia się na bardzo ciemnobrunatne lub nawet czarne.
***Przedawkowanie - zbyt duże ilości żelaza w surowicy krwi mogą sprzyjać tworzeniu się wolnych rodników i zwiększyć szczególnie u mężczyzn ryzyko chorób krążenia.

www.witaminy-mineraly.pl www.forumginekologiczne.pl www.destro.pl vegetariankids.co.uk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga