Siarka stanowi składnik innych substancji (białek, witamin). Nie na darmo została okrzyknięta Minerałem Piękna. Pierwiastek jest podstawowym składnikiem białka skóry (keratyny), włosów, paznokci, oraz kolagenu warunkującego prawidłowy ich wygląd, stan zdrowia i elastyczność.
Funkcje siarki:
1. Czysta skóra:
bierze udział w leczeniu schorzeń skórnych: ropne schorzenia skóry, trądzik, trądzik różowaty, brodawki, łupież, wypryski, zaskórniki, oraz wągry. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, regulując pracę gruczołów łojowych, oraz zmniejszając wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory,
pomaga opanować stany zapalne i przeciwdziała ich nawrotom,
matuje cerę, nie powoduje podrażnień,
zapewnia cerze właściwe pH,
ma działanie regenerujące, oraz opóźniające oznaki starzenia.
2. Toksyny w oganizmie:
posiada silne właściwości odtruwające. Poprzez wątrobę, siarka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pierwiastek ten łaczy się ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi (ołów, rtęć, kadm) i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
3. Ból, a stawy:
ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych,
właściwości przeciwzapalnie siarki skutecznie łagodzą ból stawów,
4. Funkcjonowanie całego organizmu:
siarka uodparnia i pobudza cały organizm, działa energetyzująco i rewitalizująco,
działa jako silny antyoksydant, opóźniajac proces starzenia,
wraz z manganem i fosforem jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz mózgu.
Niedobór siarki
Niedobory siarki występują najczęściej przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów. Na niedoborze siarki utraci przede wszystkim uroda:
włosy stracą blask i zaczynają wypadać,
skóra utraci jędrność, a cera zrobi się blada,
może wystapić nadmierne rogowacenie naskórka,
paznokcie staną się łamliwe, oraz zaczną się rozdwajać,
zaczniemy odczuwać niepokój i zmęczenie,
możemy miewać kłopoty ze wzrokiem i stawami,
objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca i katarakta.
Zródła siarki:
jaja,
sery (parmezan zawiera aż ok. 40% białka,
mleko,
produkty zbożowe, np. kiełki pszenicy, płatki owsiane, otręby pszenne, ciemne pieczywo,
owoce i warzywa (szczególnie biale).
***Chociaż siarka znajduje się we wszystkich produktach żywnościowych, szybko się z niej ulatnia