Liście czosnku

Liście czosnku są piekielnie zdrowe, smaczne, pasują do większości potraw, a ponadto możesz je wyhodować sama!
  • liście czosnku mają zdolność do zapobiegania niektórych nowotworów, w tym raka piersi, żołądka, gardła, prostaty i raka jelita grubego,

  • allicyna zawarta w czosnku i jego liściach, może pomóc w zapobieganiu zawałom serca, nadciśnieniu, powstawaniu zakrzepów, oraz stwardnieniu tętnic,

  • mają działanie antyoksydacyjne, które umożliwia zapobieganie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

  • regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu,
  • skutecznie zwalczają przeziębienia, oraz objawy grypopodobne.

Wyhoduj liście czosnku sama!!

Wystarczy, ze włożysz ząbek, lub bulwę czosnku do wody.




 Nadaje przesmaczny smak kanapkom, sałatkom, oraz sosom. Pasuje też do innych potraw t.j. do ziemniaków, twarożku, czy ryżu z ziołami.


Zielone migdały

Zielone migdały są dostępne tylko przez krótki okres czasu - 8 tygodni - od końca kwietnia do połowy czerwca.
Nieźle.

Jak naturalnie powiększyć biust... podobno;)

purevege.com/


Czy można naturalnie powiększyć biust ? 
Drogie panie z małym biustem, ponoć są diety, które powodują przyrost tkanki na piersiach!! Jednym ze sposobów jest picie herbatki z kozieradki i kopru.

                                                                            
Herbatka z kozieradki i nasion kopru

Składniki:
3 szklanki wody 
1 łyżeczka nasion kozieradki (fenugreek seeds)
1 łyżeczka nasion kopru(fennel seeds)
2 łyżeczki miodu
¼ szklanki mleka, lub 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj nasiona kozieradki, oraz kopru i wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu, aż 2/3 wody wyparuje i w garnku pozostanie tylko 1 szklanka wody - by uzyskać lepsze efekty, użyj pokrywki podczas gotowania.
Można dodać mleko. 

Zdejmij garnek z ognia i przesitkuj.
Dla lepszego smaku dodaj miód, a jezeli nie użyłaś mleka, możesz też dodać soku z cytryny.

Ps. herbatka ma lekko ziołowy smak.

Rezultat:
W zależnosci od organizmu, oraz regularności spożywania napoju, pozytywne wyniki można zauważyć już po 2 tygodniach (whooohooa).
Niestety, jest też minus, a mianowicie jest nim nieprzyjemny zapach, który mocno czuć na całym ciele po piciu kozieradki(booooo).

                                                                            
Kapsułki z kozieradki i kopru
Jeżeli nie lubisz smaku powyższej herbatki, możesz śmiało zrobić kapsulki.

Liście kozieradki, oraz nasiona suszymy i przenosimy się tutaj http://mo-naturalnie.blogspot.co.uk/2013/09/diy-naturalne-zioa-w-kapsukach.html 

Ketchup domowej roboty - bez konserwantów i sztucznych barwników

foodrenegade.com
[składniki]
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku - posiekane
pół cebuli - posiekana
4 szklanki dojrzałych pomidorów - posiekane
pół szklanki octu jabłkowego (może być też biały, albo czerwony ocet winny)
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki ziela angielskiego - mielone
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżka melasy

[przygotowanie]

W woku, lub w garnku, rozgrzewam oliwę i smazę cebulkę, mieszając od czasu do czasu.

Dodaję czosnek i podsmażam przez około minutę, cały czas mieszając. Dodaję 7 kolejnych składników i gotuję, aż kawałki pomidorów całkowicie zmiękkną.

Przelewam do blendera i miksuj
ę na gładką masę. 
Przecedzam przez sitko o drobnych oczkach. 
Mieszam z brązowym cukrem i łyżką melasy.
Przelewam mieszaninę do garnka i ponownie gotuję na średnim ogniu, często mieszając. Ketchup powinien trochę zgęstnieć.

Gotowy produkt należy schłodzić do temperatury pokojowej.
Przelewam do słoika, lub butelki i szczelnie zakr
ęcam.

Przechowuj
ę w lodówce przez okres do 2 tygodni.

DIY wedding

Odświeżający płyn do płukania jamy ustnej

Mięta dba o zdrowie jamy ustnej, poprzez hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii, oraz oczyszczenie języka i zębów. Ponadto odświeża oddech, zostawia przyjemny zapach, pobudza. Stosuj rano i wieczorem.



2 szklanka wody destylowanej | 10 kropli olejku eterycznego z mięty (mentha piperita)


Połącz wszystkie składniki i przechowuj w butelce ociemnych szkle przez ok. 2 tygodnie.

Ślimaki


Ślimaki są ważnym elementem w ekosystemie i zdecydowanie pełnią pożyteczną rolę w przyrodzie - odżywiają się glonami, oraz szczątkami organicznymi, przyczyniając się do utrzymania czystości  m.in wody. Aczkolwiek, są też szkodnikami, którzy niszczą nasze rośliny ogrodowe. 

Nie zabijaj - wypędź z ogrodu.

Aby się ich pozbyć, nie musimy ich truć chemicznymi środkami ochrony roślin (pamiętaj, że środki te, są również szkodliwe dla twojego zdrowia).

Rozsyp wokół roślin fusy po kawie (najlepiej czarna, niesłodzona kawa), a każdy ślimak, ślimak pokaż rogi, jak 'szybko przypełznał', tak jeszcze 'szybciej odpełza'.

Ponadto 'fusy' to znakomity naturalny kompost dla twoich roślin!!!

Nature is the best designer - photography





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga