Chana Palak masala z mlekiem kokosowym


Ostatnio rozmawialam z moim kolega z pracy, który jest Pakistanczykiem. W tematach kuchni azjatyckiej jest obeznany. Wiadomo. Dobre, bo koles chcial mi polecic jakies curry, ale za kazdym razem gdy któres wymienial, ja juz je wczesniej robilam. Polecil mi cos co sie nazywa Palak Paratha - czyli szpinakowe chiapati. Rzeczywiscie nie slyszalam nigdy o czyms takim. Pomysl z palak paratha odlozylam na pózniej - to nie byl ten dzien - ale dzieki szpinakowym opowiesciom, wpadl mi do glowy inny pomysl - Palak Chana Masala z mleczkiem kokosowym.   

5-10 lyzek oleju rzepakowego | 1 lyzeczka kminu rzymskiego | 4 listki laurowe | 5 ziarenek czerwonego pieprzu | 3 gozdziki | 1/2 lyzeczki platków chilli | 2 cebule | 5 zabków czosnku | pomidor | lyzka przecieru pomidorowego - opcjonalnie | ok 1 lyzeczki soli | ok 2 lyzeczek kolendry w proszku | lyzeczka kminu rzymskiego w proszku | lyzeczka garam masala | 1/2-1 lyzeczki kurkumy w proszku | szczypta chilli w proszku | kubek wody | mleczko kokosowe (do 70%) | 4 puszki cieciorki | 500 g sweizego szpinaku

Rozgrzewam olej. Dodaje lisc, kmin, pieprz, gozdziki i chilli i smaze na srednim ogniu przez 5 minutek.

Dodaje pokrojone w drobna kostke cebule i czosnek. Zwiekszam ogien i smaze przez 10 minut. Przykrywam. Od czasu do czasu mieszam, aby nic nie przypalilo sie.

Dodaje pokrojony pomidor i sól, ponownie przykrywam i gotuje przez nastepne 10-15 caly czas pamietajac o mieszaniu. tluczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatam warzywa uwazajac na goracy tluszcz.

Wsypuje pozostale przyprawy. Dokladnie mieszam i gotuje przez minutke. Wlewam kubek wody, przykrywam, zmniejszam ogien i gotuje przez kolejnych 10 minut.

Dodaje mleko kokosowe i dokladnie mieszam.
Wrzucam odsaczona cieciorke, zmniejszam ogien na jezcze mniejszy, przykrywam i gotuje przez 15 minut. 

W miedzyczasie na osobnej patelni smaze szpinak, az skurczy sie o 90% :) Dodaje do curry.

Podaje z ryzem, lub ciapati/naan bread.


Epic people: Summer Rayne Oakes

Jezusie ! Mój dom powoli zaczyna wygladac podobnie. Domowa dzungla !! Bajka ! Wlasnie zamówilam kilka roslinków. Cudownie ^^ 






URBAN JUNGLE IDEAS

http://www.thejungalow.com/inspogallery/plants
http://www.thejungalow.com/inspogallery/plants

http://www.thejungalow.com/inspogallery/plants

http://www.thejungalow.com/inspogallery/plants

Hummus z suszonych pomidorów


Current mood: https://www.youtube.com/watch?v=_4RZSt4A3jU wait patiently

Wczoraj spoktanicznie zrobilysmy hummus z suszonych pomidorów w zalewie. Sekretem pysznosci tego hummusu jest zalewa, nasaczona delikatnie musnietymi pomidorkami, która nadaje niepowtarzalnego smaku. Dobrej jakosci, swiezy czosnek to tez ciekawe polaczenie - ja dodalam spore zabki. 

puszka cieciorki | 2 zabki czosnku | 4-5 pomidorków suszonych w oliwie | sól i pieprz | lyzka nasion sezamu luskanego | 2 lyzki oleju slonecznikowego | 5-6 lyzek oliwy po pomidorach | 2 lyzki wody

Wszystko wkladam do pojemnika blendera i blenduje na gladki krem. Wkladam do lodowki na 30 minut. Doprawiam w razie potrzeby sola i pieprzem.


#PleaseGoVegan :)

Lunch pack


current mood: https://www.youtube.com/watch?v=jjNbXjYZePU I do not CARE.

W pracy uchodze za smoka-zarloka, który je posilek czasami ledwno mieszczacy sie na duzym talerzu i o dziwo utrzymujacy te sama wage.

Prosta pasta do kanapek z fasolki i pestek dyni


current mood: https://www.youtube.com/watch?v=CdDDY5nVA3A being liked
Szybko, smacznie i pożywnie. Moje trzy ulubione słowa, gdy dopada mnie bezsens życia i totalne lenistwo. Fasolka z pestkami dyni. Kanapkowa rozkosz.

1 puszka czerwonej fasolki (kidney beans) | garść pestek dyni | 2 ząbki czosnku | 5 łyżek oleju rzepakowego | łyżeczka sproszkowanej cebulki | sol i pieprz | szczypta papryki słodkiej 

Wszystkie składniki wrzucam do pojemnika blendera i miksuję na gładki krem. Mołna dodać troszkę wody, jeżeli konsystencja jest zbyt 'sucha'. 

Odstawiam do lodówki na 30 minut. 



Koty - adoptuj NIE Kupuj !!



Fasolka w sosie pomidorowym z oliwkami


Current mood: https://www.youtube.com/watch?v=r8qpTL1wxGQ - sad, in love, happy, confused.

Perfekcyjny dzien to ten zaczety od super sniadania. Moje ulubione to kromka chleba z awokado, oraz wczesniej przygotowana fasolka w sosie pomidorowym. Bez cukru, bez super niezdrowych dodatków. Zrobione ze swiezych produktów. Mniam.


4-5 lyzek oleju rzepakowego | 2 puszki fasolki jas | garsc czarny oliwek | czerwona cebula | 2 zabki czosnku | 1 lyzeczka cebuli suszonej | 4 lyzki przecieru pimidorowego | 1 pomidor | lyzka melasy | sól i pieprz | woda

Cebule i czosnek siekam i smaze na rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok 10-15 minut, az warzywa lekko sie zarumienia. Dodaje pokrojony pomidor, sól i pieprz. Przykrywam i dusze przez 5-7 minut. Zdejmuje pokrywke i delikatnie rozgniatam warzywa.

Dodaje przecier pomidorowy, melase, kilka lyzek wodm. Mieszam i gotuje przez 2 minuty.

Dodaje fasolke, oraz posiekane oliwki, platki cebuli, szczypte oregano. Doprawiam do smaku i gotuje pod przykryciem przez ok 10 minut.

#PleaseGoVegan :)

Nature is the best designer




Curry z cukini i zielonym groszkiem


Slonecznych i bardzo cieplych dni moglabym policzyc doslownie na palcach obu rak. Niestety slonce  chyba zapomnialo gdzie lezy moje miasto i ze jest akurat pora roku, w której powinno sie czesciej pojawiac. Dzis pogoda byla niesamowita. Niesamowita byla równiez praca w mej kuchni o poranku. ugotowalam zupke, zrobilam paste, a potem przyszla kolej na smaki azjatyckie. W te niedziele powstalo curry z cukini, oraz zielonego groszku. Nie bardzo bylam pewna dodania ziaren kopru wloskiego, ale postanowilam zaryzykowac. Jak to mawiaja, kto nie ryzykuje nie pije szampana. Wszystko pysznie.

2 czerwone cebule | 3-4 zabki czosnku |  pomidor | 3 liscie laurowe | lyzeczka ziaren kopru wloskiego | 1/2 lyzeczki platków chilli | lyzeczka kminu rzymskiego (cumin) | 3 rózyczki anyzu | 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 4 cukinie | 1 kubek mrozonego groszku | lyzeczka kurkumy | 1 lyzka kolendry w proszku | szczypta chilli | ok 1/2 lyzeczki soli | 1/2 lyzeczki kminu rzymskiego w proszku | 1 lyzka przecieru pomidorowego | 1 szklanki wody

Rozgrzewam olej rzepakowy i dodaje lisc laurowy, platki chilli, koper, kmin oraz anyz. Smaze przez moment.

Dodaje posiekana cebule, czosnek, pomidor oraz 1 cukinie. Dodaje sól i dusze na srednim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.

Gdy warzywa zmiekna, odstawiam na bok i delikatnie rozgniatam calosc. 

Dodaje pozostale przyprawy sypkie, mieszam i smaze przez 2 minuty.

Dodaje wode, przykrywam i gotuje przez 10 minut.

Dodaje pokrojona w kostki cukinie, oraz groszek, zmniejszam ogien i dusze pod przykryciem przez 20-30 minut.

Podaje z ryzem lub chlebkiem pitta.


#PleaseGoVegan :)

Books challenge


Hahaha, jak widze w sieci co rusz pojawiajace sie - durne - challenges to sobie mysle, co z tym gatunkiem ludzkim jest nie tak ? - cycki challange, czyste majtki challenge, piwo challenge. ......

Czemu ludzie nie wymysla - nakarmie glodne dziecko challenge, go vegan challenge, czy zbieram smieci z chodników po brudasach challenge ?! ;)

Ja robie #52books52weeks normalny challenge - nudna jestem ^^

Tofu Laksa


I znowu zycie nabralo sensu !! Roslinna laksa !!
Niestety moj kot spi na mojej lewej dloni, wiec przepis dodam jutro ;)

4dni pózniej. Kot juz na dloni nie siedzi, ale 'przeszkadza' równie dobrze. Lezy pod lokciem, co równiez utrudnia pisanie. Nie mniej jednak, jest super ;)


Kilka lat temu pracowalam w kajece. Super ludzie, super szef i w wiekszosci super zarcie. Tam tez poznalam smak Chicken Laksa i odliczalam dni do kazdego czwartku. Chicken, bo wtedy jeszcze jadlam zwierzeta. Ostatnio wpadlam na pomysl, by odnowic smaczne wspomnienia.. tylko, ze na roslinnie.

I napisze tyle, ze zycie poraz kolejny nabralo sensu w tym roku :)

Bardzo rzadko to robie, ale by ugotowac te zupke bazowalam na przepisie z Vegan Sparkles http://vegansparkles.com/2013/05/10/laksa/


laksa paste: 5 zabków czosnku | 1 lyzka kurkumy w proszku | 4 lyzki mleczka kokosowego |  1/2 lyzeczki pieprzu cayenne | szczypta chilli w proszku | lyzka startego imbiru | skórka z jednej cytryny | szczypta soli

Wykonianie: wszystko zmiksowac


lyzka oleju kokosowego | kostka twartego tofu | kostka smietanki kokosowej | puszka mleka kokosowego | 4 kubki wywaru roslinnego | sól do smaku | lyzka soku z cytryny | 2 lyzki sosu tamarind | lyzeczka sosu sojowego | 4-5 dymek | 1 slodka papryka | makaron ryzowy | kielki fasoli 


Zaczynam od przygotowania tofu, które dokladnie odsaczam z nadmiaru wody. Przyciskam go czyms ciezkim i odstawiam na bok.

Nastepnie zabieram sie do ugotowania pysznego wywaru roslinnego. Tu odsylam do >>> przepisu <<< Jezeli brakuje Ci czasu, to zagotuj 4 kubki wody, dodaj ziarenko smaku, lub domowa kostke roslolowa, lisc laurowy, ziele angielskie, jagody jalowca, czaber, sos sojowy. 

Odstawiam na bok i jezeli tofu jest 'dobrze odcisniete', kroje je w kostke i smaze na oliwie z oliwek. Odkladam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaj lisc laurowy, papryczke chilli i przygotowana wczesniej lakse. Smaze przez ok 5 minutek. Dodaje smietanke i mleko kokosowe i pokrojona w paseczki papryke slodka. Gotuje przez 7 minut.

Wlewam wywar roslinny, sok z cytryny, sos tamarind, oraz sojowy. Dodaje tofu i dokladnie mieszam i gotuje na malym ogniu przez 10 minut. 

Teraz zabieram sie za makaron ryzowy. Zalewam wrzatkiem i zostawiam na ok 3 minuty, od czasu do czasu mieszajac widelcem, aby nie posklejal sie.

Do calosci wrzucam makaron ryzowy wraz z posiekana dymka, oraz kielkami fasoli. 

Gotuje jeszcze przez 4 minutki, doprawiam do smaku.

Podaje z duza iloscia aromatycznej kolendry.

Cacti love


Mawiaja, ze kaktusy bardzo rzadko kwitna. W moim posiadaniu, te najstarsze maja ok 5-6 lat. Nigdy nie pojawily sie na nich kwiaty. A tu prosze #flowerpower wkrótce na moim parapecie :)

Buffalo Chicken Wings, tfu Cauliflower Wings


Kalafiorowe skrzydelka w chrupiacej panierce. Wegan style.

Szczawik Deppego, Oxalis sp., "Iron Cross"


Mój ogród robi sie coraz piekniejszy. W nastepnym roku zabieram sie za niego calego. Wiecej kwiatów, krzaków owocowych i zapragnelam miec moja nowa milosc - glicyne kwicista. A na razie rosnie piekny szczawik #2.





Proadnik ekoTerrorystki

Zakręć kurek kiedy szczotkujesz zęby. Tak, niektórzy ludzie, ciągle myją zęby, a woda z kranu leci. Zakrecając kurek, oszczędzasz - według United Utilities - aż 18l wody dziennie. Tak, dziennie!

Fasolowo-grochowa


Fasolowa zupa. Gdy miala pojawic sie u mnie na stole, ja wyczekiwalam w niecierpliwosci. Uwielbialam wszystko co bylo i jest robione ze straczków. Swiateczny groch z kapucha, grochówka, czy zupa fasolowa. Pysznosci. 

U mnie znalazly sie: fasolka jas, czerwona fasolka, oraz cieciorka. Pokrojona w kosteczke marchewka. Nieodlaczny garnish czyli pestki, nasiona i zielsko. No i oczywiscie: zasmażka !!


Dobranoc


Curry z ziemniaka i pieczarek


Perfekcyjna baza do moich curries wg mnie, to dobrze wysmazone przyprawy, oraz warzywa (cebula, czosnek, imbir, oraz czasem pomidory). Nastepie zmiazdzone, aby po dodaniu wody, nadaly gestosci calej potrawie. W tym daniu postanowilam urozmaicic podstawowy sklad poprzez dodanie - baklazana. Moge wszystko. 

Wyszlo fajnie, aromatycznie, wartosciowo. Curry podawaj z domowym ciapatti, lub kupionymi chlebkami pitta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga