Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Klopsy z grzybów i ryżu risotto
2/3 kubka ryżu risotto | kubek brązowych pieczarek - posiekane | 7-10 grzybów shiitake - pokrojone | 1 cebula - posiekana | 4 z. czosnku - starty | ok 2 kubki wywaru roślinnego | 6 Ł. bułki tartej | ok. 2 Ł. mąki ryzowej | 2-3 Ł. wywaru | garść pietruszki - posiekana | sól i pieprz do smaku | liść laurowy |
Przygotuj wywar. Zalej ryż i grzyby shiitake. Gotuj, aż wywar całkowicie wyparuje - ok 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej 2 ł. oliwy z oliwek. Dodaj liść laurowy, cebulę i przetarty czosnek. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj pieczarki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Odstaw.
Gdy ryż i pieczarki lekko przestygną, połącz je ze sobą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lub sosem sojowym.
Uformuj w kulki i smaż, aż pożądnie się zarumienią.
Zamocz w sosie BBQ, lub jakimkolwiek innym sosem, kótry lubisz.
***
Przepis na sos BBQ dodam wkrótce, ale ale... użyj gotowego sosu BBQ, lub zajadaj klopsy z POMIDOROWYM sosem klasycznym >>> przepis <<< lub wędzonym >>> przepis <<<
#PleaseGoVegan :)
Czułek wstydliwy, Mimosa pudica, Shy Plant
Mimoza wstydliwa, nazywana też czułkiem wstydliwym, to prawdziwy skarb, który ostatnio nabyłam ! Gdy ją pierwszy raz zobaczyłam w sieci, 'polowałam' miesiącami, aż w końcu się doczekałam ! RHS sprzedaje ! Mimosa pudica jest baniowa, delikatna i przepiękna !! Ceniona jest ze względu na walory dekoracyjne: piórkowate, drobne listki, oraz małe różowe kwiaty. Czułek wstydliwy charakteryzuje się ciekawą reakcją na najlżejszy dotyk (nawet kropel wody) - listki składają się parami, a ogonek liściowy opada w dół. Jest niezwykle wrażliwą damą !! Właściwość tę również traci wieczorem - listki zwijają się jakby do snu, oraz w temperaturze poniżej 18C. Co ciekawe, roślina nie reaguje na podmuch wiatru.
Przy zapewnieniu dobrych warunków mimoza zakwita w okresie od maja do wrzesnia. Puszyste, drobne, obupłciowe kwiaty zebrane są w główki o średnicy 1-2 cm. Po zapyleniu ich przez owady lub wiatr wykształcany jest szorstko owłosiony strąk.
Do rodzaju mimoza należy ok. 600 gatunków – wśród nich znajdziemy zarówno drzewa, krzewy, jak i byliny.
Miejsce: jasne, ale należy unikac ostrego słonca.
Nawożenie: słabe.
Podlewanie: gdy powietrze jest suche, mimozę należy zraszać. Należy utrzymywać równomierną wilgotność korzeni. Unikać zalegania wody, oraz przesuszenia.
Rozmnażanie: poprzez wysiew.
Problemy: przędziorki przy zbyt suchym powietrzu. Chloroza wywowana zaleganiem wody.
http://budujesz.info/artykul/mimoza-wstydliwa-czulek-uprawa-i-pielegnacja,623,2.html
A. Throll, 650 Roslin Pokojowych, praktyczne porady na tema pielegnacji
BEE HERO - and save the damn bees
To wydarzenie miało miejsce kilka tygodni temu. Dostałam prawie zawalu serca przez bąka.
Chciałam wejść do szklarni 'pożegnać się z kotami' ;) ale szybko z niej wyskoczyłam, bo nad uchem przeleciało tylko bzZZzzzzz. Ten dźwięk to znak by wiać. I tak tez zrobiłam. Ponieważ miałam plany, przed wyjsciem z domu, i po wejscciu do szklarni, postanowiłam pójsc jeszcze do łazienki. Luknełam w lustro i równie szybko jak ze szklarni, z niej wyskoczyłam. W moich włosach siedziała włochata, lecz nie wydajaca z siebie dzwieku bbzzzzz, kulka. Spanikowana, strzepnełam baczka. O dziwo owad wcale sie nie ruszał. Hmmm, przepracowany? Z drzacymi dłonmi przeniosłam bąka na zewnatrz i nakarmiłam miodem. Bąk odlecial, a ja sie spóznilam ... ;)
#AllLifesMatter :)
Absolutny mistrz: smalczyk sliwkowo-fasolowy
Raj na ziemi. Tłuściutki i lekko słodkawy !! Smalczyk fasolowy, lecz tym razem z dwoma różnymi fasolkami i z ekstra porcją słodkich śliwek. Pyszności.
1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka fasolki Jaś | 5-6 śliwek | ok 1/3 szklanki oleju rzepakowego | 1 cebula | 4 ząbki czosnku | łyżeczka majeranku | sól i pieprz do smaku | 1/2 łyżeczki cebulki suszonej | łyżeczka sosu sojowego
Cebula i czosnek, standardowo: kroję w kosteczkę.
Rozgrzewam olej i smażę warzywa na dużym ogniu.
Dodaję sól i pieprz.
Kiedy warzywa lekko się zarumienią, dodaję odsączone fasolki, sos sojowy, pokrojone śliwki, majeranek i cebulkę w proszku. Mieszam i smażę przez 10-15 minut.
Doprawiam solą i pieprzem w razie potrzeby.
Przerzucam całość do pojemnika blendera i miksuję na gładką masę.
Ja postanowiłam zmiksować niedokładnie, nie wiedzieć czemu. Też fajnie wyszło.
Można jeść odrazu, lecz uprzedzam, że najlepij smakuje na drugi dzień.
#PleaseGoVegan :)
Skrzydłokwiat (Spathiphyllum)
mood: Kyuss - Demon Cleaner
W roslinie urzeklo mnie nie tylko jej piekno - blyszczace, lancetowane, zielone liscie i biale podluzne kwiaty, ale latwosc w uprawie i oczyszczajaca funkcja - a mianowicie skrzydlowit absorbuje benzen, oraz groźny formaldehyd, trójchloroetan, ksylen, amoniak i inne szkodliwe substancje.Jej oczyszczające właściwości wykorzystamy maksymanie jeśli nie zapomniemy o zbieraniu kurzu z liści tej rośliny.
Rosliny nie nalezy wystawiac na zewnatrz.
Temperatura: pokojowa. Zima temperatura otoczenia nie moze spasc ponizej 16C
Miejsce: pólcieniste, do cienistego, ale znakomicie poradzi sobie w ciemnych miejscach. Nalezy unikac bezposredniego slonca
Nawozenie: umiarkowane
Podlewanie: umiarkowane i regularne. Czesto spryskiwac, oraz unikac nadmiernego zalegania wody, oraz przesuszenia
Rozmnazanie: podzial, wysiew
Problemy: brazowe koncówki lisci oznaczaja nadmiar skladników pokarmowych; tarczniki
Hummus ze świeżej kolendry
No ciekawa jestem, czy życia mi starczy, aby zrobić 'wszystkie hummusy świata' ? Pewnie nie, ale spróbować zawsze warto. Kolendrę ubóstwiam. Uwielbiam jej zapach, uwielbiam jej smak ! Zrobiłam zatem hummus z tego aromatcznego zioła.
puszka cieciorki | 1 i 1/2 łyżki sezamu luskanego | 4-5 łyżek oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek | ok 2 garści świeżej kolendry | 1/2 - 1 łyżeczki soli | 1/2 łyżeczki pieprzu | szczypta płatków chilli | 2 łyżki wody | 1 ząbek czosnku | 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Cieciorke odcedzam i przerzucam do pojemnika blendera, wraz z pozostałymi składnikami. Miksuję na gładką papkę. Wkładam do lodówki na 30 minut.
Epipremnum złociste, Pothos, Devils Ivy, Scindapsus, (Epipremnum aureum)
U biurze, w którym pracuje, jest ich kilka, a ja jeszcze pamietam te piekne rosliny z duzymi, zóltozielonymi liscmi z Polski. Prawie kazda mama mojej kolezanki, prawie kazda ciocia i obie babcie posiadaly te dekoracyjna rosline. Nie dziwie sie im, bo jest przepiekna !
Epipremnum jest latwa w uprawie, ale musimy pamietac o jednej bardzo waznej rzeczy - roslina nie znosi zalegania wody. Zaleganie wody spowoduje gnicie pedów, lub pojawienie sie brzydkich plam na lisciach. Liscie tez moga zaczac brazowiec. Roslinke nalezy podlewac umiarkowana iloscia wody, oraz regularnie. Wierzchnia warstwa podłoża powinna nieco przeschnac przed kolejnym podlaniem
Roslina zawiera toksyczne substancje. Nalezy umyc dokladnie dlonie i przyrzady, które mialy stycznosc z sokami rosliny.
Temperatura powietrza: pokojowa. Zima, roslina wymaga temperatury nie nizszej niz 16C.
Miejsce: jasne, lub półcieniste. Roslina toleruje miejsce cieniste, ale moze to spowodowac zanikanie wzorów na lisciach. Nie toleruje bezposredniego naslonecznienia.
Nawożenie: umiarkowane.
Podlewanie: umiarkowane/regularne zapotrzebowanie na wodę. Unikac zalegania wody i nadmiernego przesuszenia. Duze egzemplarze maja duze zapotrzebowanie na wode. Zima podlewac rzadziej.
Rozmnażanie: bardzo latwe poprzez sadzonki z wierzcholków i fragmentow pedów, które wyksztalcily napowietrzne korzenie.
Gleba: epipremnim nie ma specjalnych wymagan glebowych. Wystarczy jej zwykla ziemia do kwiatów doniczkowych.
Problemy: suche powietrze powoduje zwijanie sie lisci. Moga zaatakowac tarczniki.
Epipremnum jest latwa w uprawie, ale musimy pamietac o jednej bardzo waznej rzeczy - roslina nie znosi zalegania wody. Zaleganie wody spowoduje gnicie pedów, lub pojawienie sie brzydkich plam na lisciach. Liscie tez moga zaczac brazowiec. Roslinke nalezy podlewac umiarkowana iloscia wody, oraz regularnie. Wierzchnia warstwa podłoża powinna nieco przeschnac przed kolejnym podlaniem
Roslina zawiera toksyczne substancje. Nalezy umyc dokladnie dlonie i przyrzady, które mialy stycznosc z sokami rosliny.
Temperatura powietrza: pokojowa. Zima, roslina wymaga temperatury nie nizszej niz 16C.
Miejsce: jasne, lub półcieniste. Roslina toleruje miejsce cieniste, ale moze to spowodowac zanikanie wzorów na lisciach. Nie toleruje bezposredniego naslonecznienia.
Nawożenie: umiarkowane.
Podlewanie: umiarkowane/regularne zapotrzebowanie na wodę. Unikac zalegania wody i nadmiernego przesuszenia. Duze egzemplarze maja duze zapotrzebowanie na wode. Zima podlewac rzadziej.
Rozmnażanie: bardzo latwe poprzez sadzonki z wierzcholków i fragmentow pedów, które wyksztalcily napowietrzne korzenie.
Gleba: epipremnim nie ma specjalnych wymagan glebowych. Wystarczy jej zwykla ziemia do kwiatów doniczkowych.
Problemy: suche powietrze powoduje zwijanie sie lisci. Moga zaatakowac tarczniki.
Senecio Rowleyanus, String of pearls, Starzec Rowleya
Domowa dżungla powiększyła się o pięcioro nowych lokatorów. UWIELBIAM ich. Rosliny są przepiękne ! Mój wczorajszy dzień to fotografowanie tych piękności - nature photo freak - a dziś szukanie informacji na temat pielęgnacji, wymagań itp. Kocham uczyć się o roślinach !
Sukulet, który 'przyszedł' wczoraj w pudełku to Starzec Rowleya, lub po angielsku String of Pearls, czyli sznur pereł. Płożąca się roślina, której pędy osiągają do metra długości, posiada niesamowite liście, w kształcie kuleczek, na końcu zakończone małym szpicem. Kuleczki w wyglądzie przypominają zielony groszek. Na górnej stronie liści-kulek widać przezroczyste, wydłużone „żyłki”- dzięki temu do wnętrza kuleczki dostaje się swiatło.
Roślina zawiera substancje trujące, dlatego nie nadaje się do domu, w ktorym znajdują się małe dzieci.
Roślina zawiera substancje trujące, dlatego nie nadaje się do domu, w ktorym znajdują się małe dzieci.
Temperatura powietrza: pokojowa. W zimie, temp. uprawy starca Rowleya powinna być nieco niższa, ale nie mniej niż 10°C
Miejsce: jasne, lub półcieniste. Jeżeli roślinka będzie mieć zbyt mało świata, sama nam o tym 'powie' - kulki będą stawać się drobniejsze, a międzywęzła wydłużone. Latem, można roślinkę wystawić na zewnątrz.
Nawożenie: nawozić umiarkowanie wyłącznie wiosną i wczesnych latem, podając co 2 tygodnie nawóz płynny.
Podlewanie: słabe zapotrzebowanie na wodę. Liście-kuleczki magazynują ją. Pomiędzy podlewaniami ziemia w doniczce musi lekko przeschnąć. Zimą można radykalnie ograniczyć podlewanie.
Rozmnażanie: ukorzenienie fragmentów pędu wiosną, lub latem.
Gleba: ziemia średnio zasobna, dobrze przepuszczalna (najlepiej mieszanka ziemi uniwersalnej z gruboziarnistym piaskiem w proporcji 3:1).
A. Throll, 650 Roslin Pokojowych, praktyczne porady na tema pielegnacji
Chana Palak masala z mlekiem kokosowym
Ostatnio rozmawialam z moim kolega z pracy, który jest Pakistanczykiem. W tematach kuchni azjatyckiej jest obeznany. Wiadomo. Dobre, bo koles chcial mi polecic jakies curry, ale za kazdym razem gdy któres wymienial, ja juz je wczesniej robilam. Polecil mi cos co sie nazywa Palak Paratha - czyli szpinakowe chiapati. Rzeczywiscie nie slyszalam nigdy o czyms takim. Pomysl z palak paratha odlozylam na pózniej - to nie byl ten dzien - ale dzieki szpinakowym opowiesciom, wpadl mi do glowy inny pomysl - Palak Chana Masala z mleczkiem kokosowym.
5-10 lyzek oleju rzepakowego | 1 lyzeczka kminu rzymskiego | 4 listki laurowe | 5 ziarenek czerwonego pieprzu | 3 gozdziki | 1/2 lyzeczki platków chilli | 2 cebule | 5 zabków czosnku | pomidor | lyzka przecieru pomidorowego - opcjonalnie | ok 1 lyzeczki soli | ok 2 lyzeczek kolendry w proszku | lyzeczka kminu rzymskiego w proszku | lyzeczka garam masala | 1/2-1 lyzeczki kurkumy w proszku | szczypta chilli w proszku | kubek wody | mleczko kokosowe (do 70%) | 4 puszki cieciorki | 500 g sweizego szpinaku
Rozgrzewam olej. Dodaje lisc, kmin, pieprz, gozdziki i chilli i smaze na srednim ogniu przez 5 minutek.
Dodaje pokrojone w drobna kostke cebule i czosnek. Zwiekszam ogien i smaze przez 10 minut. Przykrywam. Od czasu do czasu mieszam, aby nic nie przypalilo sie.
Dodaje pokrojony pomidor i sól, ponownie przykrywam i gotuje przez nastepne 10-15 caly czas pamietajac o mieszaniu. tluczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatam warzywa uwazajac na goracy tluszcz.
Wsypuje pozostale przyprawy. Dokladnie mieszam i gotuje przez minutke. Wlewam kubek wody, przykrywam, zmniejszam ogien i gotuje przez kolejnych 10 minut.
Dodaje mleko kokosowe i dokladnie mieszam.
Wrzucam odsaczona cieciorke, zmniejszam ogien na jezcze mniejszy, przykrywam i gotuje przez 15 minut.
W miedzyczasie na osobnej patelni smaze szpinak, az skurczy sie o 90% :) Dodaje do curry.
Podaje z ryzem, lub ciapati/naan bread.
Epic people: Summer Rayne Oakes
Jezusie ! Mój dom powoli zaczyna wygladac podobnie. Domowa dzungla !! Bajka ! Wlasnie zamówilam kilka roslinków. Cudownie ^^
Hummus z suszonych pomidorów
Current mood: https://www.youtube.com/watch?v=_4RZSt4A3jU wait patiently
Wczoraj spoktanicznie zrobilysmy hummus z suszonych pomidorów w zalewie. Sekretem pysznosci tego hummusu jest zalewa, nasaczona delikatnie musnietymi pomidorkami, która nadaje niepowtarzalnego smaku. Dobrej jakosci, swiezy czosnek to tez ciekawe polaczenie - ja dodalam spore zabki.
puszka cieciorki | 2 zabki czosnku | 4-5 pomidorków suszonych w oliwie | sól i pieprz | lyzka nasion sezamu luskanego | 2 lyzki oleju slonecznikowego | 5-6 lyzek oliwy po pomidorach | 2 lyzki wody
Wszystko wkladam do pojemnika blendera i blenduje na gladki krem. Wkladam do lodowki na 30 minut. Doprawiam w razie potrzeby sola i pieprzem.
#PleaseGoVegan :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)