Na skróty - układ pokarmowy

smartlivingnetwork.co
Wielu ludzi boryka się z różnymi problemami układu pokarmowego. Lecz można je skutecznie wyeliminować. 

Aby uniknać problemów trwiennych i pomóc utrzymać dobrze funkcjonujący  układ pokarmowy:

  • unikaj palenia papierosów (pierwsza czynnosć zaraz po przebudzeniu - papieros - zapomnij(!)),
  • zmaksymalizuj spożycie składników odżywczych, 
  • zwiększ spożycie zdrowej żywności, oraz świeżych warzyw i owoców, 
  • jedz powoli, dokładnie przeżuwając pokarm (niedokladnie pogryzione jedzenie dłużej zalega w żołądku, pondato duże kawałki pokarmu mogą uszkodzić śluzówke),
  • staraj się jeść częściej, ale mniejsze porcje, 
  • nie zapychaj żołądka przed snem,
  • zwiększ spożycie błonnika, 
  • zminimalizuj picie herbaty, kawy, alkoholu, oraz jedzenie tłustych i bardzo ostrych potraw,
  • nie faszeruj się lekami przeciwbólowymi i innymi pigułkami - niszczysz go. 

Lista pokarmów, które w naturalny sposób utrzymają układ pokarmowy w prawidłowym stanie, oraz 'naturalne lekarstwa', które pomogą w problemach trawiennych:

  • orzechy
  • ananas - dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości, 
  • aronia - łagodzi dolegliwości wątroby, oraz trzustki, usprawnia przemianę materii, aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, poprawia gospodarkę tłuszczami, 
  • banany [...]ze względu na zawartość błonnika, pomagają przywrócić prawidłową funkcję jelit, pomagaja ludziom cierpiacym na zgagę,
  • bazylia - reguluje problemy układu pokarmowego, pobudza korę nadnerczy i żołądek, 
  • cytryny - sok z cytryny pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych, likwiduje zgagę, zaparcia, czkawkę, hemoroidy, nudności, sprzyja wątrobie, poprawiajac jej wydajność, dobroczynnie wpływa na trawienie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto osoby podróżujace do krajów tropikalnych mogą uchronić się od infekcji dodając sok z cytryny do wody pitnej,
  • grejpfrut - korzystnie wpływa na pracę jelit - zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii - grejfrut świetny na pozbycie się kilku kilogramów, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, pobudza też apetyt, oczyszcza wątrobę,  zwiększa wydzielania żółci, naryngina - związek, który ma działanie lekko przeczyszczające,
  • jabłka - jedym z najlepszych i najłatwiejszych sposobów, aby pomóc w detoksykacji wątroby jest jedzenie m.in jabłek. Ponadto owoce te poradzą sobie z takimi schorzeniami jak biegunki, zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia,
  • pomarancza - pektyny, pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego poprzez zmniejszenie czasu ekspozycji na działanie substancji toksycznych,  błonnik zawarty w owocach odpowiedzialny jest za prawidlowe funkcjonowanie układu trawiennego, również może on pomóc w ochronie przed wrzodami, 
  • ciecierzyca napar z ciecierzycy pomaga przy niestrawności, regularne spożywanie ciecierzycy, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
  • czosnek [...] trawienie,
  • kiszona kapusta - jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • marchew - pomaga regulować pracę żołądka, oraz utrzymuje w dobrym stanie wątrobę, pomaga w trawieniu, regularne spożywanie marchwi, zapobiega zachorowaniu na wrzody żołądka, czy powstaniu zaburzeń trawiennych, marchew zawiera fito - składniki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej okrężnicy, zmniejszając ryzyko nowotworów tego organu,
  • papryczki chili - przyspiesza przemianę materii, przez co powinna być stosowana przez osoby, będące na diecie, ponieważ działa na organizm odchudzająco (dodawaj do potarw), jedzenie chili może mieć bardzo pozytywny wpływ dla ludzi z nadwagą lub cierpiacych na cukrzycę. Badania potwierdziły, że spożywanie chili może pomóc znacząco w kontroli poziomu cukru po spożyciu posiłku, pobudzają żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych,  wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego,
  • papryka - są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu,
  • pomidory - zapewniają prawidłową pracę jelit,
  • Ziarna gorczycy - pomagają oczyszczać układ pokarmowy, są doskonałe na trawienie, ponieważ zwiększają tempo metabolizmu ciała,
  • imbir - przyspiesza proces trawienia, zwalczając wzdecia,
  • koperek - jego właściwości łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach,
  • kwiat lipy - napary z kwiatostanów lipy zmniejszają nieznacznie napięcie mięśni gładkich oraz pobudzają wydzielenie soku żołądkowego i zwiększają przepływ żółci do dwunastnicy. Dzięki temu ułatwione jest przyswajanie i trawienie pożywiania,
  • lawenda - [...] z dobroczynnego wpływu na wszelkiego rodzaju problemy żołądka i zaburzenia trawienia. Łagodzi błony śluzowe przewodu pokarmowego i promuje wydzielanie żółci, która pomaga trawic. Oprócz tego, lawenda pomaga zmniejszyć wzdecia, zaparcia i gazy,
  • mięta - [...]pobudza gruczoły, które wydzielają enzymy trawienne, ułatwiając tym samym trawienie,
  • natka-pietruszki - natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami i gazami,
  • pokrzywa - poprawia pracę wątroby (pobudza przemianę materii),
  • ogórki - zaburzenia trawienia, takie jak zgaga, zapalenie błony śluzowej żołądka, a nawet wrzody, można wyleczyć poprzez dzienne spożycie świeżego soku z ogórków. Duża zawartość wody i błonnika, jest bardzo skuteczna w oczyszczeniu przewodu pokarmowego z toksyn. Ponadto codzienne spożycie soku z ogórków może być skutecznym lekarstwem na przewlekłe zaparcia.

    Kojąca kąpiel z kwiatami lipy



    teahaus-annarbor.com
    Kwiat lipy wykazuje niesamowite właściwości lecznicze, m.in działając napotnie, przeciwbólowo, uspokajająco, przeciwzapalnie, oraz przeciwskurczowo. 
    Ułatwia również zasypianie. 
    Kojaco wpływa na zmeczoną skórę, odświeżając ją. Ponadto działa oczyszczająco i ściągająco na pory skóry.

    Przygotowanie:

    Garść suszonych kwiatów lipy (lub 4 torebki herbaty z kwiatu lipy) zawijamy w gazę. 
    Zwarty pakunek umieszczamy pod strumieniem 
    gorącej wody lejącej się do wanny. 

    Suszone morele


    Jednak po trzech dniach zaczynają smakować...

    Morele możemy zajadać świeże, w puszce, upieczone, lub suszone. W jakiejkolwiek postaci wystepują, są źródłem cennych składników odżywczych. Jednak warto zapamiętać, że  te ostanie zawierają ich najwięcej. 

    Morele to bogactwo cennych pierwiastków, witamin oraz błonnika. Zawartość tłuszczu (tłuszcze nasycone) jest bardzo niska i waha się pomiędzy 0,4g - 0,6g.

    Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.

    Suszone morele są bogatym źródłem (na 100g):
    • witaminy: beta-karoten (witamina A) - 797mg, C, E,
    • potasu, 
    • magnezu - 60 mg,
    • żelaza - 5.18g
    • wapnia - 80 mg, 
    • krzemu, 
    • boru,
    • fosforu, 
    • błonnika - mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy,
    • białek - 4.1g,
    • są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany bedące doskonałym źródłem energii - 58g węglowodanów t.j. fruktoza i glukoza.

    Organiczne suszone morele

    Poza powszechnie znanymi suszonymi morelami o pomarańczowym kolorze, można też spotkać organiczne - te koloru brazowego. Ich różnica w kolorach może powiedzieć, które z nich są smaczniejsze, oraz co najważniejsze, zdrowsze.
    Przed suszeniem, morele nieorganiczne poddaje się procesowi z uwzględnieniem dwutlenku siarki. W ten sposób zapobiega się utlenianiu owoców. Dzięki temu procesowi zatrzymany jest kolor moreli.

    Proces ten produkuje siarczyny i może z kolei powodować u niektórych ludzi ataki astmy, bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczneDlatego, jeśli masz uczulenie na siarczyny, unikaj konserwowanych chemicznie owoców.

    Szukaj suszonych moreli w kolorze brązowym, bowiem  są one suszone naturalnie, przez co są zdrowsze, nie zawierają siarczynów i charakteryzują  się pysznym, karmelowym smaku.

    Zalety z jedzenia suszonych mereli:
    • pomaga w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan,
    • morele na niestrawność, zgagi, problemy żołądkowe - suszone morele pomagają w problemach trawiennych. Spożywaj w małych ilościach przed posiłkiem, 
    • jedzenie suszonych morelii ma pozytywny wpływ na urodę - odpowiedzialne są za zachowanie zdrowego wyglądu skóry, zapobiegają jej przedczesnemu starzeniu, odbudowują zniszczone włókna kolagenowe,
    • problemy z cerą i skórą - (można używać liści moreli w leczeniu)  poprawiają kondycję skóry przynosząc doskonałe rezultaty w walce z trądzikiem młodzieńczym, świerzbem, egzemą, na oparzenia słoneczne i swędzenie skóry - potas, żelazo, fosfor oraz wapń, witamina A,
    • znakomite dla anemików, oraz wegetarian - niedokrwistość  jest zwykle spowodowana niedoborem żelaza. Ponieważ suszone morele zawierają wysoką zawartość żelaza, są zazwyczaj uwzględniane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto polecane są wegetarianom,
    • witaminy A i E chronia nasz wzrok,
    • potas zawarty w suszonych morelach, pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem, chroni przed ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, reguluje ciśnienie krwi, oraz pracę nerek, 
    • jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu,(dzięki dużej zawartosci żelaza) - poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo,
    • wzmacnia układ odpornościowy - wystarczą tylko 4 suszone morele, aby zaspokoić dzienną dawkę potrzebowania na witaminę A - a tym, wspomóc system odpornościowy,
    • zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej
    • reguluje niedobór estrogenów u przechodzących menopauzę kobiet - bor,
    • zapobiega obrzękom i osteoporozie (wapń),
    • ma antynowotworowe działanie - beta-karoten,
    • gorączka - świeży sok z moreli z miodem, może pomóc schłodzić twoje ciało podczas gorączki. Może także ugasić pragnienie, wyeliminować toksyny z organizmu, polepszyć stan żołądka, wątroby, serca i nerwów poprzez dostarczanie witamin i minerałów.

    Czy wiesz, że (?):

    ***Sok z puszki z morelami zawiera tylko 50% betakarotenu w porównianiu z suszonym owocem?

    ***Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

    ***Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, niż świeże (ale są bardzo kaloryczne).

    ***Uwaga (!!!) Przed jedzeniem suszonych owoców zaleca się ich mycie (chyba, że są organiczne). Zazwyczaj suszone owoce spryskuje się olejem mineralnym, który ma nadać im połysk i zapobiegać ma ich sklejaniu się. Myj suszone owoce, ponieważ chemikalia mogą powodować zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.

    Na skróty - Układ krwionośny

    Dowiedz się więcej, jak naturalnie zadbać o serce i układ krwionośny:
    • witamina C - badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka,
    • witamina D,
    • witamina E,
    • B6 (pirydoksyny),
    • B3,
    • blonnikdieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca,
    • siarka
    • chrom
    • potas (pierwiastek ten normuje ciśnienie tętnicze),
    • tłuszcze roślinne - odnajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chroniąc przed miażdżycą. Tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie (!!!),
    • beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy,
    • wapń.

    Poniżej żywność, w której znajdziemy powyższe witaminy i składniki mineralne:


    • orzechy,
    • migdały,
    • ananasy, 
    • aronia,
    • awokado
    • banany [...]mają doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi[...],
    • cytryny,
    • grejpfrut [...]reguluje poziom cholesterolu i działa przeciwmiazdzycowo[...],
    • kiwi [...]pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą[...],
    • pomarancza [...]bogata w błonnik[...],
    • brokuly [...]brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem[...], Beta karoten
    • cebula [...]korzystnie wplywa na system sercowo-naczyniowe, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi[...], 
    • czosnek [...]obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu[...],
    • kiszona kapusta [...]reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi[...],
    • marchew Beta karoten
    • oliwki [...]jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne[...],
    • papryczk chili,
    • pomidory,
    • imbir - obniża poziom cholesterolu we krwi,
    • koperek - egularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol,
    • natka pietruszki - potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi.
    • pokrzywa - ze względu na dużą ilość żelaza jest niezastąpiona w leczeniu anemii, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie tętnicze,

    Siarka

    ndhealthfacts.org


    Siarka stanowi składnik innych substancji (białek, witamin). Nie na darmo została okrzyknięta Minerałem Piękna. Pierwiastek jest podstawowym składnikiem  białka skóry (keratyny), włosów, paznokci, oraz kolagenu warunkującego prawidłowy ich wygląd, stan zdrowia i elastyczność.


    Funkcje siarki:

    1. Czysta skóra:

    bierze udział w leczeniu schorzeń skórnych: ropne schorzenia skóry, trądzik, trądzik różowaty, brodawki, łupież, wypryski, zaskórniki, oraz wągry. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, regulując pracę gruczołów łojowych, oraz zmniejszając wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory,
    pomaga opanować stany zapalne i przeciwdziała ich nawrotom,
    matuje cerę, nie powoduje podrażnień, 
    zapewnia cerze właściwe pH, 
    ma działanie regenerujące, oraz opóźniające oznaki starzenia. 

    2. Toksyny w oganizmie:
    posiada silne właściwości odtruwające. Poprzez wątrobę, siarka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pierwiastek ten łaczy się ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi (ołów, rtęć, kadm) i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
    3. Ból, a stawy:
    ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych,
    właściwości przeciwzapalnie siarki skutecznie łagodzą ból stawów,

    4. Funkcjonowanie całego organizmu:
    siarka uodparnia i pobudza cały organizm, działa energetyzująco i rewitalizująco,
    działa jako silny antyoksydant, opóźniajac proces starzenia,
    wraz z manganem i fosforem jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz mózgu.

    Niedobór siarki
    Niedobory siarki występują najczęściej przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów. Na niedoborze siarki utraci przede wszystkim uroda:
    włosy stracą blask i zaczynają wypadać, 
    skóra utraci jędrność, a cera zrobi się blada, 
    może wystapić nadmierne rogowacenie naskórka,
    paznokcie staną się łamliwe, oraz zaczną się rozdwajać,
    zaczniemy odczuwać niepokój i zmęczenie,
    możemy miewać kłopoty ze wzrokiem i stawami, 
    objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca i katarakta.

    Zródła siarki: 
    jaja,
    sery (parmezan zawiera aż ok. 40% białka,
    mleko,
    produkty zbożowe, np. kiełki pszenicy, płatki owsiane, otręby pszenne, ciemne pieczywo, 
    owoce i warzywa (szczególnie biale).

    ***Chociaż siarka znajduje się we wszystkich produktach żywnościowych, szybko się z niej ulatnia

    Na skróty - wypadające włosy

    Powody wypadających włosów mogą być różne: 
    • niedoczynność tarczycy, 
    • zaburzenia hormonalne, z towarzyszącym bardzo często łojotokiem
    • choroby nowotworowe, 
    • choroby zwiazane z zażywaniem doustnych antybiotyków, czy innych leków. 
    • stres,
    • zmęczenie, 
    • gwałtowne odchudzanie, 
    • dieta. 
    ZADBAJ PRZEDE WSZYSKIM O DIETE 


    Dieta ma ogromny wpływ na to w jakim stanie są nasze włosy i skóra głowy. Dobrze zbalansowana, pomaga zachować ich prawidłową kondycję i stan. Nieodpowiednia (uboga w witaminy i minerały) powoduje m.in. łamliwość włosów, rozdwojone koncówki, wypadanie włosów, oraz problemy skóry głowy.

    Zadbaj o włosy (!): jedz produkty bogate w witaminy i mienrały: 
    żelazo - melasa, pokrzywatofu, pestki dyni, słonecznika, warzywa straczkowe: soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca, wodorosty, pistacja, kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste, figi, orzechy włoskie, żółtka jaj, suszonych owocach (morele, rodzynki, brzoskwinie), brokuły, szpinak,
    cynk - 
    - witamina A - marchew, natka pietruszki, boćwina, szpinak, dynia, morele, koperek, sałata, kabaczki, pomidory, groszek zielony, oraz wisnie.
    witaminy z grupy B - szukaj ich w produktach takich jak chleb pełnoziarnisty, maka i ziarna soi, kasza gryczana nie prazona, płatki owsiane, groch świeży i suchy, kasza jaglana, ziemniaki, kapusta, marchew, ziarna fasoli.
    - witamina Esiemie lniane, awokado, aloes, oleje roślinne, jajka, marchewki, pomidory, orzechy, brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż,
    białko (keratyna, siarka)

    Włosy będą wtedy dobrze odżywione, dzięki czemu, staną się mocniejsze, grubsze, nabiorą blasku, będą szybciej rosły, oraz najważniejsze - przestaną wypadać (!).



    Gdzie szukać, co jeść, co pić:
    • pokrzywa - wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniui łupieżowi, nadając im piękny połysk,
    • Żurawina - to skarbnica witamin A, B1, B2, C, oraz zelaza - regularne picie naturalnych soków z żurawiny wzmacnia mieszki włosowe, które z kolei uniemożliwiają wypadanie włosów. Włosy bedą zdrowsze, mocniejsze i bardziej lśniące,
    • łopian - to witamina C i duze ilosci siarki - łopian przyspiesza wzrost włosów, wzmacniając cebulki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów, odżywia, wzmacnia i odbudowuje zniszczoną strukturę włosów,
    • komosa ryżowa - jest jednym z najbardziej bogatych w białko produktów żywnościowych, zawiera żelazo, magnez, oraz jest znakomitym zródłem ryboflawiny (witaminy B2) - 
    • pistacje - znakomite zródło witamin A, B1, B6, E, mienraly: potas, magnez - pomagają utrzymać włosy, paznokcie, oraz cerę w dobrej kondycji, 
    • ananas - naładowany witaminami - A, C, B1, B6, oraz minerałami: potas. Biotyna zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga