Going vegan this year... ?

Przechodząc na dietę roślinną w tym roku, nie zapomnij o awokado.
Polecam serek >>> przepis <<<
Sałata
Awokado
Nasiona

Fuck Yeah Amazing Nature: Baobab

http://gardenofeaden.blogspot.co.uk/2013/05/how-to-grow-baobab-tree-from-seed.html

http://aduna.com/pages/the-baobab-tree

Krokieciki z jagodami na śniadanie

Mini krokieciki z jagodami, mleczkiem kokosowym, nasionami chia i miodem to zdrowe mini śniadanie, lub szybka przekąska. Potrzebujemy chleb tostowy. Odkrój boki i lekko rozwałkuj. Posmaruj mlekiem wymieszanym z miodem. Nałoż jagody. Zwiń. Obtocz w wodzie z mąką, a nastepnie w bułce tartej, lub sezamie. Smaż.



Ziele angielskie, Pimenta dioica



Nie do końca french onion zupa


Zupa z karmelizowanej cebulki, z musztardą w proszku i wędzonym tofu na ziołowym bulionie. Idealna na zimę. Nie tylko rozgrzeje, ale wzmocni układ odpornościowy. Tadam.




Fuck YEAH amazing nature: kwitnący karczoch

http://fineartamerica.com/featured/artichoke-flower-danielle-del-prado.html
http://www.nova-nature-shop.com/en/fruits/artichokes/
http://www.naturalbeautiesfloral.com/blog/tag/chicago-wedding-flowers?currentPage=5

Chamedora wytworna, Chamaedorea elegans



Palma o filigranowych liściach, należy do roślin domowych, łatwych w uprawie. Pieknie zdobią wnetrze, cieszą oko, a co najwazniejsze pochlaniają trujący formaldehyd. 

Temperatura powietrza: ok 20C, od października od lutego termometr może wskazywać 12-15C. Palmę w lecie można wystawiać na zewnątrz, ale należy unikać bezpośredniego słońca - poparzenia liści

Miejsce: jasne do półcienistego


Nawożenie: umiarkowane do średniego. W okresie od października do lutego nawozimy tylko co cztery do sześciu tygodni.

Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.

Rozmnażanie: wysiew, lub poprzez odrosty - jak poniżej. 



Kokosowy barszcz czerwony z imbirem


Połączenie buraka z mlekiem kokosowym dla niektórych wydaje się połączeniem abstrakcyjnym. Ten kulinarny eksperyment zawsze mnie fascynował. I tak kilka dni temu nastał ten dzień, w którym przyrządziłam kremowy kokosowy barszczyk. Dorzuciłam jeszcze kawałek korzenia imbiru, aby nadać zupie nutki pikantności i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie. Barszcz ma słodkawo-ostry, orzeźwiający, przyjemny smak. Można podawać z ziemniakami, fasolką, lub z samym chlebem.


ok 1.5 l wywaru ziołowego | 2 buraki - ugotowane | 1 łyżka posiekanego imbiru | 1 średnia cebula | 2 ząbki czosnku | 1/2 puszki mleczka kokosowego | oliwa z oliwek
Danie dla 2

Gotuję wywar ziołowy. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła (ok 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, pietruszki suszonej, łyżeczki majeranku, 2 jagody jałowca, liśc laurowy, sól i pieprz), łyżkę oliwy z oliwek i gotuję przez 20-30 minut. Doprawiam sosem sojowym. Pod koniec gotowania wrzucam świeżą pietruszkę. Warzywa odławiam.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę, czosnek, buraki, oraz imbir. Wrzucam do wywaru ziołowego i gotuję przez 5-10 minut. Przelewam do blendera, dodaję mleczko kokosowe i blenduję na gładki krem. 

Przelwam spowrotem do gara i gotuję jeszcze przez kolejne 5-10 minut. Doprawiam w razie potrzeby solą, pieprzem, lub majerankiem.


Kanapersy: serek, awokado, pestki granatu


Jak rozpocząć dobrze dzień ? Od pożywnego śniadania. Jedno z wielu idealnych rozwiązań to roślinny serek z orzechów, oraz niezastąpione kremowe awokado. By umilić sobie chwilę, dodajemy pestki granatu, które dodadzą kanapce słodkości. Nie spiesz się, jedz powoli, przerzuwaj dokładnie. 

serek >>> przepisy <<< | awokado | pestki granatu | dodatkowo: sól, pieprz, suszone liście purpurowej bazylii, płatki chabru

Pieczywo smaruję serkiem, układam pokrojone w plasterki awokado, dodaję pestki, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego !!


Jagody jałowca - słodkawy zapach lasu


Nazwa jałowiec wywodzi się od gleby, którą ten wieczenie zielony krzew preferuje. Mowa tutaj o glebie jałowej, piaszczystej, niezbyt bogatej w minerały. Krzew dorasta do 3 m wysokości. Owoce jałowca są silnym antyseptykiem i posiadają bardzo intenstywny, ostry smak i aromat. Owoce jałowca wykorzystywane są do doprawiania m.in dań z fasoli, lub kapusty, a olejek eteryczny stosuje się wyłącznie zewnętrznie w aromaterapii. Jagody można spożywać świeże, lub suszone.

Skład:

związki żywiczne | glikozydy flawonowe | olejki lotne | garbniki | gorycze | sole mineralne

Układ pokarmowy:
  • wykorzystywany w kuchni staropolskiej do przyprawiania tłustych potraw - stymuluje produkcję żółci, która ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych
  • reguluje pracę jelit - zapobiega wzdęciom, zaparciom, eliminuje skurcze żołądka, pobudza przemianę materii
Układ odpornościowy:
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych - jagody jałowca posiadają właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. W przypadku przeziębienia, użyj olejku eterycznego - rób inhalacje, lub wmasuj olejek (rozcieńczony z olejem np z migdałów) w klatkę piersiową
Bądź piękna naturalnie
  • pobudza krążenie, oraz sprzyja wydalaniu toksyn z organizmu - olejki eteryczne wykorzystywane są w walce z cellulitem, rozstępami
  • olejek reguluje działanie gruczołów łojowych - polecany do cery tłustej, trądzikowej, ze skłonnością do wyprysków i wągrów
  • olejek eteryczny oczyszcza, odkaża i ujędrnia skórę
  • ze względu na właściwości odkażające, stosowany jest w walce z łupieżem - należy przygotować wyciąg z jagód, wetrzeć w skorę głowy, pozostawić na 15 minut i spłukać letnią wodą
Bóle:
  • posiada właściwości rozgrzewające, przewizapalne i działa pobudzająco - pomaga na reumatyzm, zapalenie korzonków nerwowych, oraz bóle miesiączkowe. Stosować maści z olejkiem eterycznym
Układ moczowy:
  • silne działanie bakteriobójcze i moczopedne - napar pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych


Sałatka z kaszą jęczmnienna


Moją ulubioną z kasz, kaszę jęczmienną, oprócz do gulaszu, czy zup, możemy dodawać do sałatek. Kasza jęczmienna na zimno, z warzywami, tofu i aromatyczną marynatą smakuje rewelacyjnie. Zródło mocy i bomba witaminowa.

1/2 torebki kaszy jęczmiennej łamanej | 1/2 awokado | 2 garści jarmużu | garść kiełków | kilka pomidorków koktajlowych | 2/3 szklanki mix fasolowo-grochowy: soja, fasolka czerwona i jaś | 1/2 tofu wędzonego | przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej, cayenne, oregano, czosnku w proszku | 3-4 łyżki oliwy bazyliowej

Kaszę i rośliny motylkowe gotuję do miękkości. 
Odstawiam na bok do ostygnięcia.
Dodaję do pozostałych składników.
Doprawiam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Kiełki rzodkiewki

Posiadają lekko pikantyny smak, ktory nada ostrości i aromatu sałatkom, zupom, lub ziemniakom. Kiełki rzodkiewki warto dodawać do potraw, ponieważ są skarbnicą zdrowia. Te delikatne roślinki zawierają witaminy A, C, oraz witamin z grupy B (kwas foliowy, B6), E, potas, fosfor, magnez, błonnik.



Nasiona zaczynają kiełkować już po 2-3 dniach. >>> wykiełkuj <<<


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga